„Famiglia” certificatelor de revoluţionar: „Îți mai aduc unu să plătească şi pe urmă mai aduc vreo patru!”

Florentina Costin, soţia fostul şef al Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor din Decembrie 1989, George Costin, este cercetată de procurorii anticorupţie pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată şi favorizarea infractorului. Pe baza a zeci de discuţii telefonice interceptate de SRI, George Costin este cercetat în continuare la DNA în mai multe dosare de corupţie, alături de alţi demnitari ai statului român.

Aceste date apar în rechizitoriul prin care au fost trimişi în judecată pentru corupţie întreaga familie: George Costin, soţia sa Florentina, şi fiul acestora, George Ştefan. Alături de familia Costin au mai fost trimişi în judecată şi alţi lideri ai Asociaţiei Decembrie 1989 Metrou România. Procurorii spun că şefii revoluţionarilor au constrâns beneficiarii de indemnizaţii să le plătească ilegal comisioane, astfel că au obţinut pentru ei aproximativ 9,5 milioane de lei, aproximativ 2 milioane de euro.

Şefii revoluţionarilor, afaceri cu indemnizaţii

Potrivit procurorilor, George Costin şi ceilalţi complici ai acestuia din dosar ar fi pretins bani, în mod ilegal, de la membrii Asociaţie sale, pentru a preschimba mai multe certificate. Este vorba de persoanele deţinătoare de certificat de revoluţionar în baza Legii nr.42/1990 care au formulat cereri pentru preschimbarea acestui act şi pentru obţinerea adeverinţei în baza căreia urmau să beneficieze de indemnizaţiile conferite de Legea nr.341/2004.

Procurorii DNA au arătat că locotenenţii familiei Costin în această afacere sunt: Mihai Bolocan, vicepreşedintele Asociaţiei Decembrie 1989 Metrou, Aurel Postelnicu, secretar general al Asociaţiei Decembrie 1989 Metrou , şi Serafim Cotenescu, preşedintele Asociaţiei 22 Decembrie Câmpulung Muscel. Un rol cheie îl avea Vasile Ciulinaru, angajat şofer la Secretariatului de Stat, despre care, spun procurorii DNA, că se ocupa cu strângerea banilor din provincie.

Florentina nota în agendă toate şpăgile

Şmecheria cu certificatele a fost descoperită de Garda Financiară în 2011. Asociaţia de revoluţionari se sustrăgerea de la plata impozitului şi avea mai multe nereguli în actele contabile. Inspectorii au descoperit câteva contracate suspecte, semnate de membri asociaţiei, prin care îl împuterniceau pe George Costin să le reprezinte interesele în instanţe şi la instituţiile statului.

O parte din ceste constracte aveau clauze de impuse de a da dona asociaţiei suma de 12.000 de lei sau un procent 5-15% din indemnizaţiile de revoluţionar încasate. Procurorii DNA au descoperit că aproape 1,2 milioane de euro au reprezentant aceste donaţii. Banii au fost scoşi din asociaşie sub forma de împrumuturi acordate soţiei sau fiului lui George Costin, sau unor tovarăşi apropiaţi. La perecheziţia de la domiciliul familiei Costin, procurorii au descoperit o agendă în care Florentina ţinea evidenţa strictă a acestor împrumuturi.

Caş şi ţuică pentru şeful de la minister

DNA arată că fostul secrear de stat pretindea şi alte foloase de la revoluţionarii pe care-i conducea. Unul dintre şefii unei asociaţii de revoluţionari din Câmpulung, Marin Florescu, a povestit la DNA că atunci când venea George Costin în oraş erau obligaţi să strângă bani de hotel şi de masă pentru a acesta.

„Când George Costin venea la Câmpulung, Serafim Cotenescu ne punea să strângem produse şi să dăm fiecare ce vrem, astfel se strângeau produse precum: carne, peşte (păstrăv), brânză de burduf, ţuică şi caş (…) În mai multe rânduri, George Costin venea însoţit de soţia sa, Florentina şi de o altă familia, soţ -soţie, iar pe femeie ştiu că o chema Anca şi spunea că este contabilă la o firmă a domnului George Costin”, a povestit revoluţionarul.

Nemulţumire: „Alţii care nu au luptat şi n-au fost la Revoluţie, ăia să plătească”

O discuţie telefonică dintre Florentina Costin şi fiul acesteia, George Ştefan, arată modul în care femeia decidea cine să ia indemnizaţia şi cine nu. Femeia era nemulţumită că un revoluţionar autentic, Constantin Căldare, nu voia să dea asociaţiei un procent din indemnizaţie.

Florentina Costin: Auzi, Ştefane, l-am sunat pe Căldare. Ce nenorocit de om, Ştefane!

Ştefan Costin: De ce l-aţi sunat pe Căldare?

Florentina Costin: L-a sunat Gil, să plătească.

George Ştefan Costin: Aşa!

Florentina Costin: Şi a zis că e dreptul lui şi el nu dă niciun ban, că n-a semnat niciun act şi nu cunoaşte pe nimeni, el. El nu s-a întâlnit cu nimeni, n-a vorbit cu nimeni, el n-a semnat nimic, el a luptat, alţii care nu au luptat şi n-au fost la Revoluţie, ăia să plătească. „Şi lasă, că plătiţi dumneavoatrsă, că aveţi de unde, destul”

George Ştefan Costin: Da’ i-am zis lu’ Gil de la-nceput că ăla n-o să plătească.

Florentina Costin: De ce?

George Ştefan Costin: Că a zis de atunci că nu plăteşte, că…o s-atace constractul şi ştie de bani şi nu ştiu ce.

Florentina Costin: Ce bani ştie? George Ştefan Costin: Că…că se iau banii aşa, că nu se duc la avocaţi şi c…

Florentina Costin: Aşa…

George Ştefan Costin: Ştie el şi că….

Florentina Costin: Da? E, şi Gil, l-a înjurat ca la uşa cortului şi i-a spus: „de nu ţi-o place ţie ce-ţi fac, dacă tu…” Că el n-a…nu are, că el nu dă niciun ban, că el n-a încasat decât trei sute d emilioane, că el n-are de unde să dea, că e dreptul lui, că a luptat la Televiziune, el şi-a câştigat, nu avocatul, el singur. Mă, de ce l-o fi făcut Gil pe nenorocit…Ăsta e ăla care ne-ntâlneam la…cu el?

George Ştefan Costin: Da, da, da, a lu’ Aurel, sunt…E şi el şi tac-său „ Băi, omule, am unu, mă, caută-i adeverinţa!”

Discuţiile telefonice dintre George Costin şi ceilaţi locotenenţi ai acestuia au relevat că fostul secretar de stat era cel care coordona preschimbarea certificatelor de revoluţionar.

Mihai Bolocan: Domn’ preşedinte! Să trăiţi, domn’ preşedinte!

George Costin: Zi-mi repede..!

Mihai Bolocan: Repede! După amiază, la ora cinci, sunt la tine la Bucureşti!

 George Costin: Nu ştiu dacă am timp să, nu vreau să te mai văd…

Mihai Bolocan: N-ai timp pentru mine, f…u-te în urechi!

George Costin: Bine…

Mihai Bolocan: Că mai îţi aduc unu să plătească, fii atent, şi pe urmă mai îşi aduc vreo patru…

George Costin: Bine!

Mihai Bolocan: Ia adeverinţe! Băi, omule, am unu, mă, caută-i adeverinţa!

George Costin: …îţi povestesc eu, îţi povestesc eu când…

 Mihai Bolocan: Bine! Hai! Să trăieşti! Pa!

Sursa: Evenimentul Zilei

 

Author Description

romaniapress

No comments yet.

Join the Conversation