A trezit #Colectiv Romania din amortire? S-a schimbat ceva cu adevarat?

A trezit #Colectiv Romania din amortire? S-a schimbat ceva cu adevarat?

A trecut un an de la incendiul din Colectiv, care a curmat 64 de vieti. Odata cu aceasta tragedie, au iesit la suprafata nereguli grave din diverse institutii ale statului, de la coruptie la incompetenta si haos organizatoric.

Ziare.com a vrut sa afle ce s-a schimbat in acest an: Putem sta linistiti cand mergem la film, la club sau cand ne trimitem copiii la scoala? Daca avem o problema si ajungem la spital, putem avea incredere ca ne vom pune pe picioare? S-au trezit romanii si Romania din periculoasa amortire in care cazusem?

Se poate oricand repeta #Colectiv

Vocea experta a lui Raed Arafat, secretar de stat si seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, nu aduce vesti bune: “O prevenire suta la suta nu exista, nimeni nu va garanta ca un dezastru nu poate sa aiba loc. Orice drama se poate repeta, dar intr-o alta forma, nu va fi o copie identica”.

Ok, deci oricand pot muri cu zile alti oameni nevinovati, insa cel mai probabil nu fix in aceleasi circumstante. S-a schimbat totusi ceva?

S-a schimbat legea, dar se aplica doar partial

La cateva zile dupa incendiul ucigator, Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta care prevede ca Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) poate inchide orice club, sala de spectacol sau de cinema, daca se constata ca sunt incalcate reglementarile privind siguranta la incendiu.

Ca urmare a acestei reglementari, au existat doar cateva localuri inchise de pompieri. De exemplu, in Bucuresti, este vorba doar despre cinci astfel de cazuri, potrivit datelor ISU Bucuresti Ilfov, furnizate la solicitarea Ziare.com.

Pe de alta parte, noua lege prevede ca toate institutiile, mall-urile si localurile sunt obligate sa obtina de la ISU autorizatia de incendiu, altfel riscand amenzi uriase. Problema este ca aceasta prevedere nu se aplica nici in ziua de azi. Mai mult, Guvernul a amanat intrarea in vigoare pana la 30 iunie 2017. Explicatia Executivului este ca astfel a dorit sa ofere suficient timp tuturor proprietarilor sa obtina actele necesare pentru autorizatie. Iar pana la anul, fiecare raspunde de ce se intampla in localul sau.

ISU – mii de controale, nicio evidenta

In lipsa acestei reglementari, am incercat sa aflam ce a facut concret in ultimul an ISU, principala institutie care se ocupa cu securitatea la incendiu, pentru a preintampina o noua tragedie.

ISU a facut ce facea si inainte de momentul critic #Colectiv: mii de controale.

La nivelul intregii tari, angajatii ISU au dat in primele 9 luni din 2016 amenzi totale cu 33% mai mari, comparativ cu perioada similara de anul trecut.

De teama controalelor, peste 300 de patroni si-au inchis singuri localurile ca sa se puna la punct cu cerintele legii.

In plus, angajatii ISU au fost solicitati sa emita peste 9.000 de avize si autorizatii de securitate la incendiu.

Pana aici, toate bune. In schimb, in continuare ISU nu are o baza de date a tuturor locatiilor pe care ar trebui sa le controleze.

“Noi avem o situatie a controalelor pe care le-am desfasurat. E foarte greu sa avem o baza de date cu toate localurile, pentru ca unele dintre ele se deschid, altele se inchid si e greu sa le tinem evidenta in timp real”, este explicatia pe care am primit-o de la purtatorul de cuvant al Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, Ovidiu – Catalin Chirca.

In Bucuresti, de exemplu, unde sunt cele mai multe locatii care trebuie verificate si asadar cel mai mare risc, angajatii ISU nu au putut sa ne spuna cate dintre localurile pe care le-au sanctionat pentru nereguli s-au conformat dupa ce au incasat amenzi usturatoare. Nu ne-au putut preciza nici daca la miile de controale au gasit si localuri in regula, pentru care nu au aplicat amenzi. Nu am putut afla de la ISU Bucuresti-Ilfov nici la cate dintre localurile amendate s-au intors echipele in control si cat de repede, pentru a vedea daca patronii s-au conformat si acum respecta legea.

“Dvs intrebati bine ce intrebati. In principiu, de la an la nu pot fi efectuate controale la cate obiective ar trebui, pentru ca sunt foarte multe. Posibilitatea sa se fi reverificat un club e foarte mica“, ne-a declarat Daniel Vasile, purtator de cuvant ISU Bucuresti-Ilfov.

In schimb, colegul sau de la structura centrala, IGSU, e de alta parere, dar nici de aici nu am putut obtine o evidenta clara:

De regula, obiectivele sunt controlate periodic in functie si de gradul de risc pe care il prezinta. Noi avem descentralizate activitatile pe fiecare judet, sunt luate in evidenta de inspectorii de prevenire de acolo si daca este un club care este foarte des frecventat, acesta este verificat, se aplica sanctiuni si ulterior se verifica daca au fost luate masuri pentru remedierea lor. Sunt reverificari. De regula, fiecare obiectiv este verificat de mai multe ori. Periodicitatea nu as putea sa va spun pentru ca difera de la obiectiv la obiectiv”, a sustinut Ovidiu – Catalin Chirca.

Asadar, in ciuda evenimentului catastrofal si a demiterilor de la varful ISU, deficientele de sistem s-au mentinut. O mare problema, cel putin la Bucuresti, este numarul mic de angajati care nu pot face fata la cate verificari ar trebui sa faca, insa asta nu scuza lipsa unei minime baze de date si a unei mai bune organizari.

Continuarea anchetei pe: Ziare.com

Mai multe persoane aprind lumanari in memoria victimelor incendiului de la clubul COLECTIV din Bucuresti, in Piata Victoriei din Timisoara, duminica, 1 noiembrie 2015.

Mai multe persoane aprind lumanari in memoria victimelor incendiului de la clubul COLECTIV din Bucuresti, in Piata Victoriei din Timisoara, duminica, 1 noiembrie 2015.

Author Description

romaniapress

No comments yet.

Join the Conversation