Adrian Nastase se intoarce. In eterna si fascinana Romanie. Ce jaf de tara!

Cum era de asteptat, Nastase a si fost eliberat. Nu-i un vers dintr-o viitoare poezie, nu ma pricep la versuri. Este Romania mereu surprinzatoare. Sau “Eterna si fascinanta Romanie”, concept de pe vremea guvernarii PDSR.

Dosarul “Albumul – Eterna si fascinanta Romanie” l-a avut in prim-plan pe faimosul combinator Hrebenciuc. Mai tineti minte, celebrele albume de lux cu fata-n iarba (nu a lui Grigorescu, ci o tipa oarecare, apetisanta, ce-i drept). Afacerea a costat vreo sase milioane de dolari, parca, bani platiti in mare de Bancorex (banca de stat facuta praf de credite date la comanda politica).

Sumele au ajuns in contul unei firme franceze care nici macar nu exista la momentul platii avansului de 1,5 milioane de dolari (bani de la Secretariatul General al Guvernului Vacaroiu, condus la acea vreme de Hrebe). De fapt, valuta ajunsese la un anume Adrian Costea. Albumul cu imagini turistice despre Romania a fost tiparit in cele din urma si a fost considerat unul din marile tunuri ale guvernarii.

Cum era si normal, procurorii au sarit ca arsi, din instinct, nu ca li s-ar fi dat voie. A inceput si procesul care a durat aaaani in sir. La final, toti cei implicati au iesit basma curata. Si seful Bancorex, Razvan Temesan, si Viorel Hrebenciuc, si adjunctul sau de la SGG, Mihai Ungheanu. Banii, bineinteles, nu i-a mai recuperat nimeni.

Modelul a fost copiat cu succes si in cazul bancilor facute zob la acea vreme. Bancorex, Banca Agricola, Bankcoop. Banii statului, adica ai prostimii, scosi pe sest din conturi sub forma de credite date pe telefoane de la putere si nereturnate de profitori. Bancile au ajuns in colaps imediat cum CDR a descins la putere, in 1996.

A fost marea piatra de moara de gatul regimului Constantinescu. Salvatorul s-a numit Mugur Isarescu. Romania se afla in pragul falimentului total, dar bancherul bancherilor, ajutat de Occident, a reusit sa salveze barca/banca nationala. Evident, n-a platit nimeni.

Emil Constantinescu, minat din interior de infiltrarile partidelor istorice cu securisti nepatrioti, n-a reusit sa faca mare lucru in cei patru ani, dupa jaful lasat de Iliescu&comp din 1990 pana in 1996. A reusit insa evitarea crahului.

Evident, a pierdut alegerile si pe mana “securistilor din presa”, care l-au invins. A venit a doua descalecare a Iliescului, de asta data, cu Nastase la guvern, in locul Vacaroiului. Ce a urmat? Alti patru ani de japca din banul public.

Continuarea editorilului lui Laurentiu Ciocăzanu pe: Reporter Virtual

Author Description

romaniapress

No comments yet.

Join the Conversation