Ambasada SUA: Probabilitatea unui cutremur sever în Bucureşti este ridicată

Pe site-ul Ambasadei SUA la Bucureşti este postat, în limba engleză, un material foarte interesant adresat cetăţenilor americani care vin în România în această perioadă. Veţi vedea imediat că oficialii americani spun foarte clar ce ne aşteaptă şi, în final, ce trebuie să facem pentru a ne maximiza şansele de a supravieţui.

Ambasada consideră că activitatea seismică reprezintă “un risc semnificativ” pentru România. Ţara noastră se află într-o regiune activă seismic şi are o istorie de cutremure devastatoare, cu numeroase victime. Zona Bucureşti, se afirmă în continuarea materialului american, s-a confruntat cu un număr de seisme de intensitate variabilă, şi probabilitatea ca un cutremur sever, cu distrugeri semnificative, să se întâmple este ridicată. Consecinţele unui astfel de dezastru pot varia mult în funcţie de circumstanţe şi nimeni nu poate prezice cu certitudine condiţiile care vor exista imediat după un şoc puternic.
Este prudent, spune Ambasada Americană, ca fiecare să fie pregătit să poată avea grijă de sine imediat după un cutremur major.

Iată acum care va fi rolul Guvernului român, potrivit Ambasadei SUA. Comandamentul Protecţiei Civile este parte a Sistemului de Apărare românesc şi este responsabil pentru protejarea populaţiei, bunurilor, patrimoniului naţional şi mediului geografic în cazul unui dezastru natural. Activităţile Comandamentului includ intervenţii la dezastre, cercetare şi căutare, avertizare şi notificare, organizarea de adăposturi, evacuări etc. Un comitet central pentru evacuări se înfiinţează sub autoritatea Guvernului dacă evacuările se impun. În cazul unui dezastru, locaţiile centrelor de evacuare sunt stabilite în funcţie de aria afectată şi de tipul de dezastru. Comandamentul Protecţiei Civile acţionează în coordonare cu autorităţile locale în direcţia notificării populaţiei cu privire la evacuări şi adaposturi.

Evacuările, afirmă Ambasada SUA la Bucureşti, se vor petrece aproape sigur după un cutremur. Autorităţile locale vor elabora recomandări de evacuare. Americanii vor cere asistenţă de la autorităţile române, dar trebuie să fie pregătiţi să se descurce singuri în primele zile după producerea unui dezastru.

Ce trebuie să conţină un kit de supravieţuire? Resursele menţionate în continuare ar trebui să fie suficiente pentru trei-cinci zile). Recomandările Ambasadei SUA, care sunt foarte utile şi pentru români, sunt următoarele:
Apă (patru litri de persoană pe zi. Schimbaţi rezerva de apă la fiecare trei luni)
Alimente (conserve sau alimente pre-gătite, care nu au nevoie de încălzire sau apă. Luaţi în calcul nevoile speciale ale copiilor, bătrânilor, animalelor de companie etc). Desfăcător de conserve.
Lanternă cu baterii şi bec/becuri de rezervă
Radio (cu baterii şi baterii de rezervă)
Pungi de plastic mari pentru gunoaie (pentru gunoi, protecţia apei, a îmbrăcămintei, pătură temporară)
Săpun de mâini şi/sau dezinfectant gel care nu cere apă
Consumabile pentru igiena feminină, pentru nou-născuţi, hârtie igienică
Medicamente esenţiale după nevoile fiecăruia; ochelari pentru cei care au nevoie
Farfurii de hârtie, ceşti, ustensile de plastic, folie de gătit, folie de plastic şi şerveţele de hârtie
Un kit de prim ajutor cu instrucţiuni anexate
Lei, euro şi/sau dolari în hârtii de valoare mică (ATM-urile s-ar putea să nu funcţioneze după un dezastru), cu monezi şi carduri pentru telefoanele publice. Cărţi de credit.
Pantofi rezistenţi şi mănuşi de muncă.
Păstraţi toate aceste rezerve pentru urgenţe într-o loc robust, care să poată fi uşor accesat.

La ce trebuie să vă gândiţi înainte de producerea unui dezastru
Stabiliţi uşile şi ferestrele care pot fi folosite pentru evacuare. Stabiliţi puncte de întâlnire şi puncte alternative de întâlnire cu membrii familiei în spaţii din interiorul şi din exteriorul casei în cazul unei evacuări. Stabiliţi locuri de întâlnire în cazul când nu toţi membrii familiei sunt acasă în momentul producerii dezastrului: un adăpost local, casa unui vecin, şcoala, parcul. Aflaţi unde este cel mai apropiat adăpost din cartierul dumneavoastră. Faceţi fotocopii ale actelor de identitate şi ale altor documente importante. Păstraţi-le într-un alt loc decât domiciliul dvs. Salvaţi documentele importante din computer pe email, ca să le puteţi accesa de oriunde.

Imediat după producerea unui dezastru verificaţi dacă nu au izbucnit incendii, dacă nu există scăpări de gaze, sticlă spartă sau alte pericole pentru viaţa dvs. Verificaţi casa pentru a evalua gradul distrugerilor. Nu ramâneţi în casă dacă apreciaţi că există distrugeri structurale. Deschideţi uşile şi/sau ferestrele pentru a nu ramâne blocat în interior în cazul în care vor fi replici. Monitorizaţi posturile locale de televiziune şi de radio pentru informaţii transmise de autorităţi.

Când îmi amintesc de kit-ul distribuit de primarul Sorin Oprescu mă apucă plânsul. Ceea ce trebuie să înţelegeţi, şi încă repede, e că vreme de câteva zile după producerea unui dezastru nu vă puteţi baza pe autorităţi. Acestea vor fi copleşite de numărul imens de solicitări pentru intervenţii şi există o probabilitate mică să ajungă şi la dumneavoastră. De aceea e mai bine să încercaţi să vă descurcaţi pe cont propriu. Şi reţineţi că în împrejurări-limită, când se pune problema supravieţuirii, oamenii, ca regulă, devin mai răi şi nu mai buni. Fiecare încearcă să se salveze pe sine şi, cel mult, familia sa.

Author Description

romaniapress

No comments yet.

Join the Conversation