Apoteoza ţigăniei

Scandalul în care este implicat, pe de o parte, Mircea Băsescu şi pe de alta clanurile interlope a picat exact când trebuia. Contextul nici nu putea fi mai bine ales, de unde tragem concluzia că, atunci când vine vorba de români, Dumnezeu dovedeşte un simţ al umorului profund cinic. Întreaga potlogărie, din care răzbate pestilenţial duhoarea varanului putrefact Felix, coroborată cu scandalul de la BAC, cu nebunia creată la CNA de madam Laura Georgescu şi, în cele din urmă, cu dovezile de prostie şi de incultură crasă emanate de repetenţii de la TVR care comentează meciurile din Brazilia, nu ne oferă decât ceea ce merităm la scară naţională şi anume imaginea reprezentativă a României. Adică, mai pe şleau, demonstrează debusolarea bravei noastre naţiuni, incapabilă să treacă clasa, cel puţin la materia numită „civilizaţie ”. Unele popoare sunt indiferente la civilizaţie aşa cum rămân indiferente şi la democraţie, la fel cum unii semeni de-ai noştri sunt imuni la săpun. Aceste concepte sunt clădite pe educaţie, pe respectul valorii şi pe crearea unei şlefuiri interioare perpetue, în lipsa căreia absolut toate formele de viaţă adiacente devin irelevante.

Contextul actual, similar cu mahalaua, cu şantajul, cu şperţul şi cu raptul, este dominat de grobianism, de incultură, de dispreţ şi de fals. Dar oare cum ar fi putut sta lucrurile altfel, sub oblăduirea unui premier plagiator?.. Să fim serioşi! În România, orice act ce presupune umanitatea este minimalizat, iar „filosofia ” supravieţuirii se bazează exclusiv pe câştigul imediat, prin orice mijloace. Iar mai nou, totul se rezumă la strategiile de a scăpa de puşcărie, sau de bulău, în oricare dintre formele sale mai mult sau mai puţin metafizice… Dincolo de pledoariile de apărare nu se construieşte nimic, cu excepţia păienjenişului de relaţii, iar orice sistem social este perforat din start. Ce să înţeleagă copiii rătutiţi de spaima BAC-ului din comportamentul preşedintelui CNA Laura Georgescu, o insă care foloseşte un limbaj atât de familiar clanului Bercea Mondial? Păi nu erau ei destul de frustraţi încă de când aflaseră că n-au avut noroc să scape neprinşi, precum premierul Ponta, ale cărui „fiţuici ” s-au dovedit inespugnabile?… Spuneţi şi dumneavoastră, e corect? Numai destin de intelectual să n-ai în ţara asta…

Sigur, va trece şi BAC-ul, aşa cum se întâmplă în fiecare an. Se va aşeza praful şi pe comentariile tâmpe ale tăntălăilor, plătiţi din bani publici, la TVR. Georgeasca o să plece sau nu de la CNA, nici nu mai contează, pentru că imediat locul său va fi căpuşat de altă baragladină, specialistă în statul pe scaun şi în pilitul unghiilor. Mondialu’, Căpăţână şi toţi tartorii interlopi ar putea scăpa basma curată, depinde cum îşi vor negocia soarta şi pe cine vor da „pe goarnă ”. Tare îmi e că până şi şnapanul Voiculescu Dan se va mai bucura destul de libertate, cu tot cu haznaua lui de lătrăi. Nimic nu se schimbă, totul se transformă. Şi atunci, de ce dracu’ mai trăim în ţara asta şi nu ne cărăm, odată, cât mai departe? Simplu. Pentru că ne place ţigănia! La propriu şi la figurat. Din ea trăim, din noroi ne tragem seva şi zilnic contemplăm rânjind la capra vecinului, deşi ne-ar plăcea nespus ca alde Europa să ne privească îngăduitor.

Nu degeaba vorbea Ion Iliescu despre „liniştea noastră ”. Bătrânul stalinist ştia foarte bine ce spune, pentru că nimic nu tâmpeşte mai tare un popor decât liniştea, somnul raţiunii cu gust de mucegai, adormirea neamului cu evaluări false, care îmbolnăveşte şi într-un final ucide,  pe fondul declinului naţional dus la bun sfârşit de „băieţii deştepţi ” şi de odraslele lor, labagiii copişti de la Evaluările Naţionale sau de la BAC, ori analfabeţii cu masterat care populează companiile multinaţionale. Vorbim despre o linişte tâmpă, o holeră metafizică, socială, economică şi morală, cu damf de ignoranţă, care ne-a abrutizat pe toţi, într-un efect de lanţ perfect. Puştii şi jurnaliştii de azi, care se fac de rahat la BAC sau la microfoanele televiziunilor, nu diferă prea mult de imaginea generală a României, întrupată de un premier plagiator şi mitoman, purtat în cârcă de un varan turnător şi paranoic, la umbra coviltirului naţional, mermelit cu cinste de o lume interlopă aflată în plină ascensiune. Suntem martorii unor schimbări de generaţii care, prin băloşenia spirituală şi prin damful de ciorapi împuţiţi de lene şi de incultură, reuşesc să discrediteze până şi conceptul de „mafie ”, împământenit prin alte cotloane ale lumii, poate la fel de infracţionale, dar ceva mai respectoase faţă de propriile identităţi.

Andrei Dicu

Author Description

romaniapress

No comments yet.

Join the Conversation