Bani economisiți…la volan

Puțini recunosc că maşina nu e o investiție, ci o cheltuială.Desigur, avem nevoie de această cheltuială, dar un pic de economie nu strică. 

Cănd cumpărați un automobil, nu platiți bani în plus pentru funcționalitați de care nu aveți nevoie, dar sună bine: DvD player, sistem bluetooth, navigație. Toate astea pot fi achiziționate ulterior cu o treime din prețul cu care îl vinde dealerul.

Nu cumpărați o versiune diesel doar pentru că așa ați auzit în cultura populară! În realitate, o versiune pe benzină este mult mai economică pentru omul de rând: preț mai mic de achiziție, preț mai mic de întreținere şi revizie, preț echivalent la combustibil. În ultimul timp motorina a devenit mult mai scumpă. Dacă facem un calcul atent, observăm că merită să cumpărăm o maşină pe benzină.

Alegeți o maşină cu un motor mai mic şi mai nou: o să aveți aceeaşi putere şi impozite mult reduse! Aceasta, datorită faptului că impozitele sunt calculate în funcție de capacitatea cilindrică a motorului şi norma de poluare.

Dacă vreți să economisiți bani, nu conduceți agresiv! Chiar dacă pare interesant să fiți regele şoselelor, cui îi pasă? Şi, la urma urmei, cine plătește? Demarajele periculoase, vitezele astronomice şi accelerație inutile vă ajută să ajungeți cu doar 10 minute mai devreme, să vă uzați mașina, să-i enervați pe ceilalți şoferi în trafic şi să atrageți atenția poliției. În acest mod, consumul va creşte semnificativ, iar costurile vor accelera în același ritm.

Consumul se îmbunătățeşte cu 10%, dacă aveți un capac bun la rezervor şi nu vi se evaporă benzina. Cauciucurile trebuie să fie umflate corect, iar filtrele schimbate la timp.

Consumul total urcă şi dacă greutatea mașinii este crescută de lucrurile inutile cărate în portbagaj, de geamul deschis în mers şi dacă motorul stă pornit când mașina este staționată.

Folosiți un combustibil potrivit, niciodată unul cu o cifră octanică mai mare. E de preferat să nu exagerați cu cel mai performant combustibil: cu siguranță are performanța de a seca buzunarul!

Din păcate, mulți transformă maşinile, din simple utilitare, în obiecte ale pasiunii sau arme prin care demonstrează performanțele nemaivăzute într-ale şoferiei. Dacă este şi cazul dumneavoastră, rețineți că faceți acest lucru plătind bine şi riscând propria viață, precum şi a celorlalți.

Dana Barcan

Author Description

romaniapress

No comments yet.

Join the Conversation