Britanicii promit cel mai mare show de pe Pământ!

Jocurile Olimpice de la Londra debutează azi cu o festivitate de deschidere ce ameninţă să le pună în umbră pe toate cele organizate până acum. Spectacolul va fi coordonat de regizorul englez Danny Boyle, laureat al Premiului Oscar.

Ceea ce părea acum patru ani imposibil, şi anume depăşirea în grandoare a ceremoniei de deschidere din „cuibul de păsări” din Beijing, e pe cale să devină realitate. Britanicii au încercat să ţină totul ascuns, repetiţiile de pe Stadionul Olimpic din Londra făcându-se în cel mai mare secret, dar cele mai multe detalii au transpirat deja. Iar ceea ce se desprinde din ele anunţă un spectacol cum nu s-a mai văzut, „The greatest show on earth”, aşa cum spun cu mândrie englezii.

Printre personalităţile care vor onora acest eveniment sunt Michelle Obama, soţia preşedintelui SUA, Dmitri Medvedev, Angela Merkel, Angelina Jolie, prinţul William şi soţia sa, Kate, premierii Franţei şi Japoniei sau regele din Swaziland.

Începe la 23.00

Chiar dacă ora de start a ceremoniei propriu-zise este 21.00 (23.00 – ora României), o pre-festivitate va începe la 20.12 ora locală pentru a marca anul Olimpiadei londoneze. Tema principală a spectacolului se numeşte „Insula minunilor”, inspirată din piesa „Furtuna”, scrisă de William Shakespeare. Cel mai mare clopot din lume (27 de tone) va da startul ceremoniei, după care atenţia va fi captată de unul dintre eroii Marii Britanii, agentul 007, James Bond. După ce spectatorilor de pe Stadionul Olimpic le va fi prezentat un filmuleţ în care Daniel Craig, actorul care a interpretat în ultimele filme celebrul personaj, e făcut cavaler de Regină la Buckingham Palace, acţiunea se va muta chiar pe arenă. Aici, un cascador îmbrăcat ca James Bond va fi paraşutat sau coborât din elicopter cu torţa olimpică în mână.

Recital Paul McCartney

După ce va fi aprinsă flacăra, atenţia se va concentra asupra scenei construite de regizorul Danny Boyle. Numită „Verde şi plăcută”, ea va reproduce, la scară naturală, un sat tradiţional britanic înconjurat de o păşune, pe care vor „defila”  animale de fermă, printre care oi, vaci sau cai. Vor fi şi grajduri, o roată minieră, un teren de cricket pe care se va juca chiar un meci, şi mulţi ţărani îmbrăcaţi în costume din epoca victoriană. Patru nori artificiali vor trona deasupra acestui cadru rural şi vor produce ploaia atât de obişnuită în Anglia.

Scena se va schimba rapid pe parcursul show-ului, urmând a prezenta secvenţe din istoria Marii Britanii, incluzând marşul unor soldaţi sau apariţia unor hornuri, simbolizând începutul revoluţiei industriale. Spectacolul lui Boyle se va sfârşi, după cum speculează ziariştii englezi, cu un mini-concert de trei piese al lui Sir Paul McCartney, ultima fiind hitul Beatles „Hey Jude”, timp în care vor dansa 50 de artişti îmbrăcaţi în costumele „Sergent Pepper” făcute celebre în anii ’60 de trupa din Liverpool.

România intră la 1.30

Această parte artistică a festivităţii se va încheia după o oră şi jumătate, ea fiind scurtat cu 30 de minute pentru ca spectatorii să poată prindă la plecare ultimele metrouri de noapte ale Londrei. „Repriza a doua” a festivităţii, care va începe în jurul orei 00.30 (ora României), va dura tot 90 de minute şi va conţine, practic, parada celor 205 delegaţii.

Prima va fi cea a Greciei, gazda primei ediţii a Jocurilor Olimpice, în 1896, după care vor defila toate celelalte ţări în ordine alfabetică, ultima fiind Marea Britanie. Echipa României e programată să intre în arenă în jurul orei 1.30, iar purtător de drapel este Horia Tecău.

După discursurile lui Sebastian Coe, şeful Comitetului de Organizare, şi al lui Jacques Rogge, preşedintele CIO, Regina Angliei, Elisabeta a II-a, va declara Jocurile Olimpice deschise, urmând ca ceremonia să aibă un final apoteotic, închizându-se într-un spectaculos joc de artificii.

Sursa: Adevarul

Author Description

romaniapress

No comments yet.

Join the Conversation