Ce pericole ascund “tigăile-minune”

Moda “tigăilor-minune” a prins la români, însă acestea nu par a avea proprietăţile extraordinare trâmbiţate de producători, ci dimpotrivă, sunt chiar nocive pentru consumatori.

Sunt prezentate ca miracole ale bucătăriei. Ultimele descoperiri în materie de instrumente de gătit par a fi acum la îndemâna oricărui român pentru doar câteva zeci de lei. Specialiştii nu par însă la fel de convinşi de calităţile prezentate ca “incontestabile” ale “tigăilor care gătesc singure”.

Gazele arse intră în mâncare

Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, trage un semnal de alarmă asupra unor aspecte care pot scăpa publicului neavizat. “În primul rând, dacă materialul folosit la acoperirea unei tigăi nu este de calitate, acesta poate genera substanţe toxice care să pătrundă în mâncare. Principiul «tigăilor-minune», acelea cu orificiul din mijloc prin care intră căldura de la flacăra aragazului, nu este tocmai fericit. Faptul că gazele arse intră prin acel orificiu nu este sănătos. Este o problemă cu acest gaz pentru că este destul de etanş în interiorul tigăii. Depinde şi de puritatea gazelor, care nu sunt mereu suficient de curate. Este posibil ca gazul să aibă urme de hidrocarburi policiclice aromatice, care sunt cancerigene” , a precizat profesorul.

Carnea se prăjeşte tot în grăsime

Al doilea aspect sesizat de Gheorghe Mencinicopschi la “tigăile-minune” este că grăsimea rămâne, de fapt, în tigaie şi poate deveni toxică. “Orice grăsime încălzită se degradează termic la peste 180 de grade şi se transformă în substanţe foarte periculoase pentru sănătate, de la acroleine, dioxine până la hidrocarburi policiclice aromatice, iar aceste substanţe au potenţial cancerigen, adică exact cum se întâmplă când prăjeşti ceva. Practic, prepararea alimentelor în «tigăile-minune» este aproape la fel cu o prăjeală, singura diferenţă fiind aceea că se menţine mai bine suculenţa cărnii”, a adăugat profesorul Mencinicopschi.

Probleme sesizate şi de Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor

Aspecte similare referitor la acest tip de tigăi a remarcat şi Eugen Irimia, vicepreşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor, expert în industrie alimentară: “Noi am primit câteva sesizări de la consumatori care ne-au reclamat calitatea precară a materialelor din care sunt făcute aceste tigăi, faptul că nu este etanş capacul etc. Pe de altă parte, chestiunea gazelor arse care intră prin orificiul din centrul tigăii este pertinentă şi nu mi se pare în regulă pentru sănătate. Totuşi, ar trebui să realizăm un studiu prin care să demonstrăm cu date certe efectele nocive pe care le au aceste tigăi”.

Sursa: Ring

Author Description

romaniapress

No comments yet.

Join the Conversation