China are un nou preşedinte

Parlamentul chinez l-a ales joi pe Xi Jinping preşedinte al Republicii. Alegerea este o formalitate pentru noul lider al Partidului Comunist Chinez care încheie tranziţia începută în noiembrie la conducerea celei de a doua puteri mondiale.

Xi Jinping are 59 de ani. El îi succedă lui Hu Jinato şi va fi secondat de Li Keqiang ca premier, a cărui desemnare este prevăzută vineri. El va deţine de-acum toate frâiele puterii în China, pentru următorii zece ani.

Ales la conducerea Partidului Comunist în cadrul Congresului al XVIII-lea, în noiembrie, calea lui Xi Jinping către preşedinţia Republicii a fost deschisă în mod automat, toate organele de stat fiind supuse partidului comunist unic.

Devenind preşedinte al ţării, Xi Jinping va reprezenta de acum China la nivel internaţional.

Spre deosebire de predecesorul său, imediat ce a fost ales secretar general al PCC, el a preluat preşedinţia puternicei Comisii Militare Centrale, organul prin care Partidului Comunist conduce Armata Populară pentru Eliberare (APL).

Prima vizită oficială în străinătate a lui Xi Jinping în calitate de preşedinte al Republicii este prevăzută, până la sfârşitul lunii, la Moscova, urmată de un turneu în Africa.

Sursa: Cotidianul

Author Description

romaniapress

No comments yet.

Join the Conversation