Cristian Boureanu s-a specializat in tepe date bugetului de stat sub regimul Basescu

Deputatul PDL Cristian Boureanu, fervent apărător al democraţiei şi al regimului Băsescu, „se laudă” cu o carte de vizită de afacerist rău-famat. Cariera de business a început-o aproape concomitent cu cea politică. Din CV-ul său lipsesc cu desăvârşire informaţiile cu privire la perioada când era administrator la Rompetrol, dar şi la cea când era membru în Consiliul de Administraţie al Loteriei Române. Başca, nu apar nici contractele cu companii de stat, cum ar fi CNI sau Oltchim.

Coincidenţă sau nu, în anul 1999, Cristian Boureanu era numit administrator la Rompetrol SA, companie deţinută, la acea vreme, de SC International SA cu 54%, restul acţiunilor aparţinând FPP Muntenia şi FPS. În acţionariatul SC International se aflau, printre alţii, din 2008: Dinu Patriciu, Cătălin Marian Predoiu, fostul ministru al justiţiei, şi o altă companie controlată de Dinu Patriciu, Alpha Construcţii şi Investiţii Imobiliare SA. În CV-urile cosmetizate ale celor doi tineri liberali de la acea vreme – Predoiu şi Boureanu – nu se regăsesc aceste detalii, cel mai probabil din cauza implicaţiilor penale pe care le are dosarul Rompetrol. Interesant este că numele lui Boureanu şi Predoiu nu au fost niciodată pomenite în acest dosar, personajele trecând în tabăra lui Traian Băsescu.

Prosperitate şi ţepe pe bani publici
Afacerile lui Cristian Boureanu stau sub umbrela unor subcontractări cu societăţi conectate la bani publici. Spre exemplu, prin intermediul companiei Altipo, Cristian Boureanu şi fratele său, Sorin Boureanu, îşi trec în palmares realizarea unor lucrări de stat, a căror finanţare a venit din bani publici.

Cu aportul lui Videanu şi al Elenei Udrea
În lista de lucrări se află Spitalul Sf. Ciprian Pantelimon, Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administrative, hotelul CNE Cernavodă şi sediul Inspecţiei Muncii. La aceste lucrări se adaugă relaţiile contractuale prin intermediul companiei Topanel Trading Panels, deţinută de Sorin Boureanu, care are lucrări la sălile de sport licitate de Compania Naţională de Investiţii, aflată în subordinea MDRT, condus pe atunci de Elena Udrea.

Pe site-ul Topanel sunt enumerate lucrări, în subantrepriză, la săli de sport din Bucureşti, Giurgiu, Bistriţa, Iaşi, judeţul Ilfov etc. O altă firmă a familiei Boureanu, Ramplast Distribuţie, cumpără materiale de la Oltchim, dar nu achită facturi de peste două milioane de lei în 2009. Practic, Oltchim, subordonat Ministerului Economiei condus de Adriean Videanu, credita firma lui Boureanu.
„Firma Ramplast Distribuţie Profile SRL are către Oltchim Râmnicu-Vâlcea, în momentul de faţă (n.r. – anul 2009), un debit total de 2.794.168,26 lei, din care 922.810,73 lei în termen. Diferenţa, respectiv 1.871.357,53 lei, reprezintă datorie de plată care este în scadenţă, cea mai veche având termen scadent în luna februarie 2010, pentru care cele două firme – Oltchim şi Ramplast Distribuţie Profile SRL – au în derulare un protocol de eşalonare a plăţilor întocmit în data de 16.03.2010 şi valabil pentru perioada 9.03.2010-31.07.2010, timp în care Ramplast Distribuţie Profile se obligă să achite această datorie restantă”, explica, la momentul respectiv, directorul Oltchim, Constantin Roibu.

Afaceri dubioase în cazinouri
Pe lista firmelor lui Cristian Boureanu se mai află şi firma Bar Operator, care se ocupa cu furnizare de băuturi şi mâncăruri scumpe pentru clienţii cazinourilor Ritzio Bu, deţinute de Ritzio International Limited din Cipru. Off-shore-ul care stă la baza operatorului de jocuri de noroc este un mecanism financiar aflat sub influenţa unor oameni de afaceri ruşi. După ce a acumulat datorii imense la furnizori şi la stat, Cristian Boureanu a cedat compania, în 2008, unor cetăţeni de origine irakiană, care nu au întâmpinat niciun fel de probleme în justiţie pentru a o radia prin procedura falimentului în mai puţin de un an, cu toate că datoriile acumulate le aparţineau lui Cristian şi Sorin Boureanu, alături de Mircea Dragoş Criveanu, care era şi administrator.

Judecătorii din mandatul Predoiu îl scapă
Instanţa reţine că administratorii nu se fac vinovaţi de nimic şi că firma are conturile goale şi nu deţine bunuri ce pot fi valorificate: „Aşadar, simplul fapt că pârâţii nu ar fi ţinut contabilitatea potrivit legii române nu este de natură să ducă la angajarea răspunderii lor în lipsa dovedirii raportului de cauzalitate între această faptă şi ajungerea societăţii în stare de insolvenţă”, se arată în decizia de pronunţare a insolvenţei. Pe lista păgubiţilor se află Administraţia Finanţelor Publice Sector 3, SC Top HoReCa SRL şi SC RER Ecologic Service Bucureşti Rebu SA.

Paravanul perfect: vânzarea către doi irakieni

În 26 noiembrie 2009, Cristian Boureanu decide să le vândă cetăţenilor irakieni Kadem Taher Ahmed şi Feisal firma Topanel Metecno Trading. În ianuarie 2010, tranzacţia este oficializată după ce firma rămâne goală. Asta după ce este plimbată din Bucureşti până în localitatea Ostratu, din judeţul Ilfov, şi apoi reînregistrată în Bucureşti, sub denumirea Learsi Old SRL, într-un apartament din şoseaua Mihai Bravu 123-135. La numai un an, compania este radiată: „A fost întocmit raportul asupra cauzelor care au dus la apariţia stării de insolvenţă, în baza bilanţurilor contabile ale anilor 2007-2009. Prin sentinţa comercială nr. 1971/15.03.2011, instanţa a dispus trecerea la procedura de faliment şi ridicarea dreptului de administrare.
La data de 6.09.2011 a fost întocmit tabelul definitiv consolidat al creanţelor.
În ultimul raport de activitate, lichidatorul judiciar a solicitat închiderea procedurii de insolvenţă, în condiţiile în care debitoarea nu deţine bunuri care pot fi valorificate.
Cererea de atragere a răspunderii a fost disjunsă, în temeiul art. 138 alin. 5 din lege, urmând a fi soluţionată în dosarul nou format. Analizând actele şi lucrările dosarului, judecătorul sindic reţine că ,,nu există bunuri în patrimoniul debitoarei care să poată fi valorificate în scopul acoperirii creanţelor înregistrate la dosar”, arată judecătorii.

Sursa: Ring

Author Description

romaniapress

No comments yet.

Join the Conversation