Cristian Parvulescu, despre problemele noii Puteri si ale noii Opoziti

Greii USL nu au intrat in Guvern pentru ca nu au vrut sa isi asume riscuri, noul Executiv are deja serioase probleme de imagine, Victor Ponta a cedat deja (de doua ori!), nu si Crin Antonescu, iar PDL sufera de “sindromul Basescu”, explica intr-un interviu acordat Ziare.com presedintele Asociatiei Pro Democratia, Cristian Pirvulescu.

Acesta subliniaza influenta pe care au ajuns sa o aiba liderii judeteni ai partidelor, care conditioneaza inclusiv politica la nivel central si formarea Guvernului.

Cristian Pirvulescu remarca problema de imagine generata de repetatele scandaluri generate de nominalizarile la Ministerul Educatiei, punctand faptul ca Victor Ponta a cedat presiunii publice in cazurile Victor Alistar si Corina Dumitrescu. In schimb, Crin Antonescu a rezistat, Mircea Diaconu fiind si acum ministru, ceea ce Victor Alistar nu va mai putea fi, cel putin pana la alegeri.

In ceea ce priveste “slabiciunea lui Mang”, aceasta s-a transformat intr-o slabiciune a Guvernului atat de mare, incat urmatoarea desemnare a ministrului Educatiei devine “cruciala” pentru Victor Ponta, crede Cristian Pirvulescu.

Cat despre PDL, el spune ca se afla intr-o perioada de cautare a unei identitati proprii, dupa ce a crescut si s-a prabusit odata cu Traian Basescu.

Care sunt principalele caracteristici ale noii Puteri? Ii puteti schita un portret?

E prematur sa vorbim despre caracteristici, de obicei bilantul se face la sfarsit. Dar putem deja sa observam cateva probleme ale acestui guvern care are un mandat limitat, atat din punct de vedere al politicilor pe care urmeaza sa le deruleze, cat si din punct de vedere al obiectivelor de partid.

In primul rand, este un guvern din care lipsesc personajele importante ale partidelor politice, cu exceptia prim-ministrului, care este si presedintele PSD.

Cu exceptia lui Victor Ponta, ministrii sunt personaje mai putin importante in ierarhia partidelor lor, chiar daca unii dintre ei sunt vicepresedinti in partidele respective. Greii partidelor nu au intrat in Guvern.

De ce, care ar fi motivele?

La aceasta intrebare se poate raspunde in diferite feluri, dar sunt ipoteze cele pe care le incerc acum. Prima ipoteza ar fi ca liderii grei isi conserva imaginea pentru guvernul de dupa alegerile legislative. Este deci un guvern de sacrificiu si doar cei care vor reusi sa supravietuiasca mediatic acestor 6 luni vor fi mentinuti in viitorul guvern.

Pe de alta parte, durata mandatului este scurta si nu au vrut sa isi asume riscuri.

O a treia ipoteza este legata de influenta pe care o au grupurile din interiorul partidelor in desemnarea ministrilor. Probabil ca e mult mai usor sa faci concesii liderilor judeteni pentru un guvern de 6 luni, decat pentru un guvern care dureaza 4 ani. Teoretic, pentru ca observati ca dupa 2008 guvernele nu prea mai dureaza 4 ani in Romania. E vorba de instabilitate guvernamentala in Romania, iar liderii partidelor politice nu vor sa riste.

Instabilitatea se datoreaza, cred eu, si cresterii excesive a liderilor judeteni in viata partidelor, mai ales dupa alegerea presedintilor de consilii judetene prin vot majoritar intr-un tur, decisa in 2008. Ei au devenit atat de importanti si si-au justificat puterea prin votul direct, incat au conditionat politica nationala a partidelor, inclusiv formarea Guvernului. Dar guvern de sacrificiu era si Guvernul Ungureanu.

Alte caracteristici ale Guvernului Ponta?

O alta caracteristica este de fapt o problema care a aparut: cea a crizelor de imagine. Nici nu fusese trecut Guvernul prin Parlament ca deja doi ministri desemnati au fost inlocuiti, Victor Alistar si Corina Dumitrescu, pentru ca, la nici doua saptamani dupa investitura, ministrul Educatiei sa isi dea demisia in urma unui scandal.

Aceasta caracteristica vorbeste despre instabilitatea pozitiilor ministeriale si despre presiunile care se realizeaza pentru impunerea unor ministri. Acest debut va influenta cu siguranta performantele Guvernului. Va fi foarte dificil pentru primul ministru, care face eforturi mediatice evidente pentru toata lumea, sa compenseze acest inceput destul de problematic al guvernarii.

Probabil ca aceste insuccese nu se reflecta in imaginea guvernarii la nivelul opiniei publice, dar, daca vor mai aparea accidente, va conta si asta si va influenta performantele Guvernului.

De ce credeti ca aceste probleme au aparut tocmai la Ministerul Educatiei si nu la alte ministere, mult mai grele?

Ministerul Educatiei este un minister important din punct de vedere al imaginii, tocmai de aceea interesul ziaristilor a fost foarte mare si al opiniei publice in general.

Presiunile au fost importante, dar si cedarea lui Ponta este importanta, pentru ca, spre deosebire de Crin Antonescu, Ponta a cedat mai intai in cazul Alistar, apoi in cazul Dumitrescu, si a creat deja o anumita situatie.

Sursa: Ziare.com

Author Description

romaniapress

No comments yet.

Join the Conversation