Da Vinci, noi perspective asupra unui personaj formidabil

Dincolo de moda creată în jurul lui Leonardo Da Vinci de romanul lui Dan Brown şi sporită, ulterior, de o adevărată avalanşă isterică a descifrării „codurilor” şi a descifrării „descifrării codurilor”, personajul istoric rămâne încărcat de secrete şi, tocmai de aceea, este veşnic fascinant. Din acest motiv, o nouă apariţie editorială avându-l ca subiect pe celebrul savant nu poate decât să suscite un interes pe măsură. Vorbim despre lucrarea „Leonardo Da Vinci – Jurnal”, apărută în condiţii grafice excepţionale la editura Aldo Press, o carte care va naşte, fără îndoială, noi polemici menite să sporească aura de mister ţesută în jurul personajului. Iar suspansul îşi face apariţia încă de la început, pentru că Leonardo a scris în însemnările sale, cu un an înaintea mortii, două cuvinte care trezesc deja o mulţime de interpretări:” Io continuero” (“Voi dainui“)… 

Sigur, nu e nici timpul şi nici momentul să discutăm despre personalitatea lui Leonardo Da Vinci, tocmai pentru a nu vă răpi din plăcerea lecturii. Totuşi, veţi afla, fără tăgadă, o serie de amănunte inedite legate de viaţa personală a lui Leonardo şi veţi fi observatorii din umbră ai trecerii familiei Da Vinci prin istorie. De asemenea, veţi fi seduşi de surâsul Mona Lisei, al cărui mister este departe de a fi elucidat. Ne referim la o pictură despre care istoricul de artă Lomazzo scria: “Leonardo nu a terminat-o pentru că nu ştia niciodată dacă mai avea ceva de spus. Mereu se întorcea să lucreze la tablou, niciodată nu i se părea că l-a terminat”.

Aşa cum menţionam anterior, această carte va trezi, fără îndoială, noi dileme şi interpretări. Important este ce va urma, din acest punct. Există riscul, ca de atâtea ori, să asistăm la o avalanşă de supoziţii şi de presupuneri, care mai de care mai aberante şi mai fanteziste. Mizez, însă, pe educaţia cititorului român, care s-a dovedit în dese rânduri capabil să separe grâul de neghină. Iar din acest motiv, nu pot decât să sper că “Leonardo Da Vinci – Jurnal” va fi un volum primit şi privit aşa cum trebuie, de un public educat. Altfel ar fi păcat, pentru că am asista din nou la un episod de telenovelizare a literaturii de bună calitate şi mai rău, de cosmetizare a autenticităţii.

Andrei Dicu

 

Author Description

romaniapress

No comments yet.

Join the Conversation