De ce băgăm sub preş adevărul? Pentru că suntem români!

Scriitorul bucovinean George Ungureanu a avut parte de o surpriză, chiar de ziua lui. Joia trecută. Şi nu era orice zi, ci ziua în care a împlinit 100 de ani. Prietenii au reuşit să-i tipărească o carte de poezie pentru copii, intitulată „Păţania lui Somnorilă”. Cartea este tipărită şi cu un oarece sprijin financiar din partea Consiliului Judeţean Suceava.

Cartea dlui George Ungureanu ar fi trecut neobservată, dacă nu ar fi sărit ca ars Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului „Elie Wiesel“. Într-un comunicat de presă, INSH a protestat faţă de publicarea din bani publici a unei cărţi “având ca mesaj idei şi personaje ale Mişcării Legionare”.

Potrivit INSH, dl George Ungureanu a recunoscut apartenenţa sa la Mişcarea Legionară, într-o carte cu caracter autobiografic, unde a admis că a fost comisar de românizare la o fabrică de textile, în perioada Statului naţional-legionar. Ungureanu spune că, aflat în funcţia respectivă, sarcina sa a fost aceea de a a se asigura că se angajează numai români şi că aprovizionarea cu materii prime se face din România, încurajându-se astfel producţia autohtonă şi mâna de lucru locală.

INSH mai are un motiv de mare supărare: pe coperta patru “am fost şocaţi să observăm fotografia lui Corneliu Zelea Codreanu, conducătorul Mişcării Legionare.”

Acum sunt nevoit să recunosc că într-un fel este redactat acest comunicat al INSH şi altfel a fost el preluat şi umflat în presa românească. În locul formulărilor decente din comunicat, prin ziare s-au scris tot felul de aberaţii: Garda de Fier – organizaţie hitleristă, Corneliu Zelea Codreanu – responsabil de pogromurile împotriva evreilor, carte pentru copii cu o copertă rezervată lui Corneliu Zelea Codreanu. De unde trag concluzia că unii românii sunt mai evrei decât evreii înşişi.

Toate informaţiile acestea aberante care se vehiculează în spaţiul public despre Mişcarea Legionară au drept cauză principală refuzul românilor de a-şi cunoaşte istoria şi pasiunea lor de a înghiţi pe nemestecate tot ce li se bagă pe gât.

Corneliu Zelea Codreanu s-a născut în anul 1899, iar în anul 1920 a dejucat cu succes două acţiuni comuniste la Regia din Iaşi şi la Atelierele CFR Nicolina. Tot în acelaşi an s-a opus cu succes deschiderii anului universitar fără serviciu religios.

Corneliu Zelea Codreanu a întemeiat la 24 Iunie 1927, împreună cu Ion Moţa, Corneliu Georgescu, Ilie Gârneaţă şi Radu Mironovici, Legiunea Arhanghelul Mihail.
Codreanu a fost arestat în noaptea de 16-17 aprilie 1938 pentru ultragierea lui Nicolae Iorga şi a fost condamnat la şase luni de detenţie. În luna mai i se intentează încă un proces şi este condamnat la zece ani muncă silnică.

În noaptea de 29-30 noiembrie 1938 este asasinat de jandarmi împreună cu Nicadorii şi Decemvirii, în timp de erau transportaţi către Jilava.

Corneliu Zelea Codreanu vedea rolul legionarilor cam în felul următor: “Nu urmărim o răzbunare, ci simţim necesitatea de a crea un sentiment de răspundere în mijlocul acestei naţii româneşti.Fiecare va trebui să ştie că pentru atitudinea sa va răspunde. Nu poate trăi pe lume o naţie dispusă la toate părerile, la toate atitudinile, la toate schimbările şi la toate compromisurile.” Sigur că astfel de cuvinte nu sunau deloc bine pentru clasa politică din acea vreme, coruptă până în măduva oaselor şi dispusă să vândă ţara cu totul ca numai ei să îi meargă bine. În momentul când a apărut un om care le-a spus că aşa nu se mai poate, au uitat de toate bătăliile dintre partide şi s-au unit împotriva acestuia. Şi până nu l-au omorât, nu s-au lăsat!

Mareşalul Antonescu, după o vizită la Berlin, a declanşat un puci militar (cu sprijinul lui Hitler) în ziua de 21 ianuarie 1941, care a dus, în numai trei zile, la înlăturarea legionarilor de la guvernare. Mii de legionari au fost omorâţi, alte mii au înfundat lagărele şi puşcăriile, capii Mişcării, în frunte cu Horia Sima, refugiindu-se în Germania. Acolo au fost internaţi în lagăre şi au fost supravegheaţi cu stricteţe până la sfârşitul războiului.

Legionarii au fost la putere între 14 septembrie 1940 şi 21 ianuarie 1941. Patru luni în care nu au condus ţara singuri, pârghiile cele mai importante ale puterii find în mâinile lui Ion Antonescu.

Un mare număr de legionari au făcut puşcărie şi pe vremea lui Antonescu, şi în perioada comunistă. Niciunul dintre ei nu a fost condamnat pentru crime comise împotriva evreilor, chiar dacă circumstanţele le-au fost total nefavorabile. Mişcarea Legionară nu putea fi pro-hitleristă, din moment ce, aşa cum am arătat, a fost decapitată cu sprijinul clar al lui Hitler pentru Antonescu. Mişcarea Legionară nu a fost condamnată la procesul de la Nurnberg, aşa cum s-au întâmplat cu alte mişcări naţionaliste, active în perioada celui de-al doilea război mondial. După 23 august 1944, Horia Sima a înfiinţat o Armata Naţională în Germania, formată din câteva mii de oameni, care a continuat rezistenţa împotriva bolşevicilor ruşi. După încheierea războiului, liderii Mişcării Legionare din exil au fost contactaţi de serviciile secrete ocidentale pentru a organiza rezistenţa anticomunistă din ţară, care la acea oră era ocupată de Armata Roşie.

În spiritul în care înţelegem noi practicarea jurnalismului, vă oferim şi comunicatul Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului “Elie Wiesel”, ca să înţelegeţi mai bine cum a făcut presa autohtonă din ţânţar armăsar.

<<Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel” îşi exprimă indignarea şi dezacordul faţă de evenimentele organizate în data de 11.04.2012,  la Biblioteca Bucovina “I G Sbiera”. Cu acest prilej a avut loc lansarea volumului lui George Ungureanu Păţania lui Somnorilă, editat sub egida Consiliului Judeţean Suceava de Centrul Cultural „Bucovina”. La lansare a participat şi a vorbit vicepreşedintele Consiliului Judeţean, dl Vasile Ilie. Aşa cum rezultă din pagina patru  lucrarea este editată din fonduri publice şi cu susţinerea directă a conducerii Consiliului Judeţean Suceava. Lansat ca un volum de poezii pentru copii am fost şocaţi să observăm pe Coperta patru fotografia lui Corneliu Zelea Codreanu, conducătorul Mişcării legionare.

Fotografia nu este întâmplător aplicată pe copertă. George Ungureanu, aşa cum afirma în  volumul autobiografic Prin labirintul vieţii, editura Muşatinii, Suceava 2010, editat de aceeaşi conducere a Consiliului Judeţean, a fost membru activ al Mişcării legionare. În perioada Statului Naţional Legionar (sept 1940 –  ian 1941), el a fost numit prin Decret al Consiliului de Miniştri, comisar de românizare la Întreprinderea Textilă Română  “Nobert Juster”. În această calitate de funcţionar al statului, “sarcina a fost organizarea unui regim economic stăpânit de interesul naţional şi de primatul etnic românesc… Numirea comisarilor de românizare marca începutul introducerii controlului absolut al statului asupra întreprinderilor evreieşti. Modelul a fost împrumutat de la nazişti şi mai ales în forma în care acesta a fost aplicat la Viena”, cum se arată în Raportul final al Comisiei “Elie Wiesel”.

Românizarea economiei a fost un prilej pentru jaf legionar. Raportul final al Comisiei “Elie Wiesel” menţionează că numai în provincie, în acea perioadă,  prin ameninţări şi violenţă, “bunuri şi întreprinderi evreieşti în valoare de peste un milliard de lei au fost vândute pentru 216 milioane, din care s-au plătit 52 milioane, sumă în cea mai mare parte jefuită tot de la evrei. Conform calculelor, pagubele provocate evreilor de jaful legionar a depăşit suma de 318 milioane de lei”.

În acest context, este inexplicabil şi revoltător să asistăm la susţinerea şi promovarea imaginii, de către conducerea Consiliului Judeţean Suceava, a unui fost legionar care a luat parte activ la politica antisemită a statului. De asemenea, suntem profund îngrijoraţi de promovarea unei literaturi memorialistice sau destinată tinerei generaţii, având ca mesaj idei şi personaje ale Mişcării legionare.

Valorile şi simbolurile democraţiei, memoria victimelor Holocaustului, dialogul dintre generaţii sunt incompatibile cu antisemitismul, discriminarea, violenţa sau promovarea urii.>>

Mihai Iorga
http://pongogonzo.wordpress.com

Author Description

romaniapress

No comments yet.

Join the Conversation