De ce nu a solicitat Andrei Marga certificatul ORNISS

Ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, a declarat, miercuri, ca nu a solicitat certificatul ORNISS dupa preluarea functiei, explicand ca Legea 182/2002 privind protectia informatiilor clasificate prevede ca demnitarii nu au nevoie de acesta pentru accesul la informatiile secrete.

“Articolul 7 din Legea 182 din 2002 spune asa: accesul la informatii clasificate se constituie secret de stat, respectiv secret de serviciu. Accesul este garantat sub conditia alegerii sau numirii si a depunerii juramantului pentru urmatoarele categorii de persoane: presedintele Romaniei, primul-ministru, ministri, deputati si senatori. Acestia sunt indreptatiti sa aiba acces la informatii clasificate fara indeplinirea procedurilor de la articolul 28, alineatele 1-3. Aceste categorii nu intra in reglementarile uzuale privind accesul la secrete”, a spus Marga, intr-o conferinta de presa sustinuta la MAE, citat de Agerpres.

El a afirmat ca in momentul in care un demnitar depune juramantul se angajeaza “insa sa pastreze cu sfintenie” secretele de stat.

Ministrul a adaugat ca, dupa preluarea portofoliului MAE pe 7 mai, a depus pe 10 mai la structura de securitate din minister “ceea ce se numeste angajament de confidentialitate pana la indeplinirea procedurilor legale in baza articolului 7 din Legea 182 privind protectia informatiilor clasificate”.

“Mi-au fost aduse la cunostinta normele cadru privind protectia informatiilor nationale, NATO si UE clasificate, proces continuat apoi in cadrul intalnirilor cu seful structurii de securitate din minister. Deci sunt instruit”, a spus Marga.

El a completat ca are acces si la informatii secrete de importanta deosebita ale NATO, fara de care nu ar fi putut participa la Summitul de la Chicago din mai.

Intrebat daca beneficiaza de sporul de 12,5% pentru utilizarea informatiilor cu cifru de stat, Marga a raspuns ca el ca demnitar nu are salariu, ci o indemnizatie.

De asemenea, Marga a afirmat ca nu stie daca pe fluturasul de plata exista o rubrica speciala pentru acest spor, adaugand ca o sa verifice si o sa comunice public acest lucru.

Sursa: Cotidianul

Author Description

romaniapress

No comments yet.

Join the Conversation