Eminescu, ziaristul

Pe data de 28 iunie 2013, la Muzeul Național al Literaturii Române au fost acordate premiile Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România “Eminescu, ziaristul”. Aceasta dată nu a fost aleasă întâmplător, dacă ne amintim că în urmă cu 130 de ani pe 28 iunie 1883, a fost ultima zi de lucru a ziaristului Mihai Eminescu, la redacția „Timpul”.

“Eminescu a fost un mare ziarist şi breasla aceasta a presei îşi trage seva şi din ceea ce a lăsat el. Eminescu este, într-un fel, părintele breslei noastre”, a declarat preşedintele UZPR, Doru Dinu Glăvan.

 

Cu aceasta ocazie a fost lansata si cartea “O zi din viata lui Eminescu. 28 iunie 1883. Dosar de presa”, a marelui scriitor si eminescolog Nicolae Georgescu.

 

Au fost acordate premii  eminescologilor  Nicolae Georgescu și Miron Manega, ziaristului Victor Roncea, iar post-mortem premiul a fost acordat și fostului director al MNLR, Alexandru Oprea.

 

Manifestarea a fost onorata de ziarişti din presa scrisă şi audiovizuală, scriitori, oameni de cultură, iar la final a avut loc un recital al indragiților actori Eusebiu Ștefanescu și Claudia Motea.

 

Foto si text:  Dan Vatamaniuc

 

Author Description

romaniapress

No comments yet.

Join the Conversation