Escrocheria cu Torser, discul minune de 240 de euro, plin cu nisip

Aparatul-minune Torser este prezentat de falşii inventatori ca un dispozitiv care îi apără pe clienţi de radiaţii, de atacuri energetice şi îi vindecă de orice boală. Medicii şi fizicienii îl desfiinţează. Până acum, 8.000 de români au fost păcăliţi.

Vedete ca Oreste, Andra, Nelu Ploieşteanu, Irinel Columbeanu, actorul Steven Seagal, generali ai Armatei Române şi chiar decedaţi îi îmbie pe naivi în reclame false, publicate în tabloide, să achiziţioneze cu 240 de euro un aşa-numit aparat Torser, care te face sănătos tun. Medicii spun clar că nu are niciun efect. Lansată în noiembrie anul trecut, este una dintre cele mai mari escrocherii.

Conform prezentărilor, dispozitivul înglobează tehnologie de top din domeniul militar pentru a oferi vindecarea rapidă de orice boală – diabet, cancer, osteoporoză, impotenţă, astm etc, dar şi protecţie împotriva radiaţilor de orice fel.

„Tot ce trebuie să facă un client pentru a beneficia de proprietăţile discului este să-l ţină în zona durerilor sau măcar la doi metri de el”, explică Victor Jalo, pretinsul administrator al firmei Neotek, importatorul acestor produse.

Cumpărat cu 7 dolari din Rusia

De fapt, totul este o escrocherie. Discul Torser, cu un diametru de 8 cm, este plin doar cu nisip. „Nu are niciun efect demonstrat ştiinţific. Este adus din Rusia, unde costă între 5 şi 28 de euro – în funcţie de câte iei.”, ne explică Cristian Culiţă, unul dintre cei care au colaborat cu Neotek.

Personajul care a pus la punct ingineria este pretinsul biofizician Victor Jalo. Născut în Republica Moldova, acesta este un ţepar care a mai pus la punct în trecut afaceri de tip piramidal cu parfumuri şi cu domenii online. Acum a născut o nouă escrocherie cu Torser-ul, un aparat care ar folosi principiile torsiunii (în fizică, spun specialiştii, nici nu există această teorie) prin care un corp este încărcat cu energie.

Şi escrocheria a mers, pentru că basarabeanul dă Torserele cu 240 de euro/bucata. „Am vândut cam 8.000 de bucăţi din noiembrie şi până acum”, se laudă Jalo la o întâlnire pe Calea Dorobanţilor cu un reporter EVZ, care s-a dat reprezentantul unui firme interesate să cumpere 1.000 de dispozitive.

În momentul când i-am spus lui Jalo că aparatul este o prostie care nu funcţionează, dar oamenii sunt naivi şi îl cumpără, acesta nu a obiectat. Ba chiar ne-a zis cu zâmbetul pe buze: „Am avut doar 11 produse returnate şi asta pentru că oamenii nu au mai avut bani să plătească”. Victor Jalo a şi înstrăinat firma Neotek în acte, pentru a nu avea răspundere în faţa legii. Mai mult, pe site-ul societăţii nu este trecută adresa sediului, iar comenzile se fac doar telefonic sau pe e-mail. Comanda ajunge la naivi prin poştă.


Victor Jalo cu un Torser în mână, în timpul unei prezentări

„Torserele sunt avizate de Poliţie”

În timpul întâlnirii, acesta a susţinut că este sprijinit de Poliţie şi Protecţia Consumatorului care au avizat produsul. „Tocmai am avut controale de la comisarii de la Protecţia Consumatorului şi nu am avut nicio problemă” se laudă acesta.

În realitate, afacerile lui Victor Jalo sunt anchetate de poliţişti după ce Culiţă a făcut plângere penală pentru înşelăciune. În plus, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) nu a avizat aparatul Torser. „Noi nu am verificat şi nu am avizat aceste produse. În urma sesizării o să facem un control”, spune Monica Pretorian, purtător de cuvânt la ANPC.

Continuarea anchetei in: Evenimentul Zilei

 

Author Description

romaniapress

No comments yet.

Join the Conversation