Exclusivitate/ Lia Olguța Vasilescu: Craiova are un plus de 5000 de locuri de munca de cand sunt primar

Ana Magdin: Olguta, am in minte acum, alegerile din anul 2000, cand tu, ai fost cel mai tanar deputat din istoria Romaniei. Cum te-ai simtit si ce vise aveai atunci pentru viata ta?

 

Lia Olguta Vasilescu: Prima senzatie a fost ca nu ma ia nimeni in serios, desi eram un parlamentar constiincios, care nu pleca de la birou fara sa citeasca toate proiectele de lege si fara sa formuleze amendamente. Un coleg mai in varsta, care avea o fiica directoare de banca, deci tata de fata, mi-a spus sa nu ma stresez, ca politicienii nu au alta mentalitate decat societatea si ca dupa ce o sa ma mai ingras si o sa mai imbatranesc, vor fi mai atenti la ceea ce spun. Una peste alta, am fost un parlamentar bun. Ca deputat m-am situat pe locul 3 ca numar de initiative devenite legi si numar de interpelari depuse, iar ca senator eram unul dintre cei mai activi si am intrat in Senat cu un scor record pentru o femeie, in 2008 – 63 la suta. Nu prea se luau atunci scoruri peste 60 la suta, ca nu era formata USL.

 

Ana Magdin: Ai avut norocul sa te dezvolti langa un lider politic foarte destept, Corneliu Vadim Tudor! A fost usor, a fost greu, sa lucrezi in echipa PRM?

 

Lia Olguta Vasilescu: In ciuda a ceea ce cred unii, nu am avut o relatie foarte buna cu Vadim Tudor. Cine m-a aparat tot timpul in partid, a fost sora lui, o adevarata closca pentru organizatia de tineret. Dar PRM a fost o experienta necesara pentru ceea ce aveam sa devin. Ma uit la toti cei care au avut scoala PRM: sunt foarte buni comunicatori. Greu le faci fata. Vadim? Un om de o inteligenta iesita din comun. Altceva nu vreau sa comentez despre el.

 

Ana Magdin:  Esti una dintre cele mai frumoase si mai destepte femei din politica romaneasca! Te bucuri de avantajele acestor atuuri?

 

Lia Olguta Vasilescu: O prezenta feminina schimba mult in bine relatiile de afaceri sau politice, cel putin in interactiunea cu cei din afara tarii. Au incredere mai mare in femei si se simt mai confortabil in prezenta lor. Toate delegatiile care au ajuns in Craiova au fost socate cand au vazut un primar femeie tanara. Nu am pierdut niciun investitor dintre cei care au venit, iar relatiile culturale sau politice s-au consolidat.

 

Ana Magdin: In urma unui sondaj prin Craiova, oamenii spun despre tine ca te tii de cuvant cu tot ceea ce le-ai promis si se considera binecuvantati de Dumnezeu pentru ca ai ales sa le fii primarita! Ce spui despre aceste ganduri recunoscatoare ale locuitorilor Craiovei?

 

Lia Olguta Vasilescu: Sondajele ma arata cu o cota de incredere de aproape 70 la suta. Asta nu inseamna ca toti ma iubesc.  Am deranjat multe interese si mi-am creat multe dusmanii cu oameni puternici. Dar asa sunt eu si nu ma pot schimba! Daca imi pun ceva in cap, stiind ca e corect, nu dau un pas inapoi. Nu sunt santajabila de nimeni si nu ma sperii!

 

Ana Magdin: Craiovenii au deja noi locuri de munca, este singurul mare oras din Romania, care va avea costuri reduse la intretinere, ai un contract foarte bun cu chinezii, care vor face noi locuinte pentru tineri, la jumatate din pretul pietei ! Cand incep aceste constructii si cand preconizezi ca vor putea fi date spre vanzare?

 

Lia Olguta Vasilescu: Asa este. Craiova are un plus de 5000 de locuri de munca de cand sunt primar, e singurul oras care a scazut gigacaloria, unul dintre cele doua orase unde nu au crescut taxele si impozitele locale nici macar cat rata inflatiei, unde s-au introdus 30 de Km de retea de canalizare si 20 de km de retea de apa, mai mult decat au facut toti primarii din ultimii 20 de ani la un loc, unde se reabiliteaza spitale si unde se va construi un stadion si un cartier nou de locuinte, sau mai bine zis cel putin un cartier pentru ca daca sunt doritori, altii decat chinezii, pot veni. In primavara va incepe constructia propriu-zisa!.

 

Ana Magdin: Ai reinviat Universitatea Craiova si vrei sa le faci mini National Arena. Toate planurile tale, sunt cu mare suflet si ambitie! Ce-i mai asteapta pe Craioveni?

 

Lia Olguta Vasilescu: Da. Daca nu as fi facut eu echipa, Craiova n-ar mai fi avut acum posibilitatea sa se bucure de acest sport. Echipa merge bine. Va intra in A. Peste 2 ani va avea si stadion de top. Am schimbat de cateva ori proiectul de stadion pana a iesit ceva de care sa fiu mandra. Suta la suta se va face acest stadion. Celelalte lucrari noi? Vorbesc acum doar de cele demarate: un camin de batrani in reabilitare, spitalele, marile bulevarde in reabilitare, locuri de joaca noi, pubele de gunoi incastrate in pamant, centrul vechi in reconstructie, ca si alte cladiri de patrimoniu, scolile in reabilitare pe un program pilot al BERD-ului, teatru de vara nou, gradina zoo noua, o parcare subterana noua, un teatru pentru copii reabilitat si intrat in functiune. Sunt foarte multe! Ne miscam in ritm alert, atat cat ne permite birocratia, ca sa putem bifa toate realizarile la final de mandat.

 

Ana Magdin:  Cum este viata Liei Olguta Vasilescu?

 

Lia Olguta Vasilescu: Alerta. Cu multa andrenalina. Nu multi ar rezista ritmului.

 

Ana Magdin:  Daca ai putea sa dai o resetare Romaniei, ce ai sterge, ce ai pastra si ce ai adauga, pentru o viata mai buna, mai tihnita?

 

Lia Olguta Vasilescu: Daca as reseta? As schimba mult legislatia. Acum ca am un stagiu in administratie as sti ce trebuie facut. Birocratia ne mananca ficatul si 3 sferturi din timp. Ca sa fac un giratoriu am asteptat 6 luni numai pentru documentatie si licitatii, iar constructia propriu-zisa a durat doar 2 saptamani. E nebunie curata cu hartogaraia.

 

Ana Magdin: Cum incepe o zi din viata ta?

 

Lia Olguta Vasilescu: De la caz la caz. Nu seamana o zi cu alta. Stau si prin Bucuresti pe la usile ministrilor sau functionarilor, ca sa scurtez circuitul hartiilor. Stiu toti ca a venit iar primarita de la Craiova sa ii bata la cap, alte zile le incep direct in cartiere. Sunt si zilele in care ma enervez de la prima ora. In altele sunt in sedinte cu functionarii sau investitorii. In altele particip la festivitati. Nu are loc nicio taiere de mot fara sa fie chemat primarul. Cand incerc sa scap de cate o festivitate, cineva sigur se supara. Nu ma crede nimeni cand spun ca pana la ora 16 nu am timp nici sa mananc un covrig. Dupa 16 cand restul lumii pleaca acasa, pentru mine abia incepe munca de birou. Miile de hartii de semnat. Cea mai obositoare si enervanta parte a muncii la primarie.

 

 Ana Magdin:  Cum te relaxezi dupa o zi obositoare si ce mod de recreere iti alegi in timpul liber?

 

Lia Olguta Vasilescu: Interactionez pe Facebook, ma joc cu bebele meu sau ma uit la un film. De vreun an, insa, n-am reusit sa vad unul pana la final.

 

Ana Magdin:  Ce iti doresti pentru viata ta?

 

Lia Olguta Vasilescu: Cred ca imi doresc ceea ce fac. Altfel, as renunta si m-as apuca de altceva. Sunt convinsa ca provocarile nu s-au terminat, pentru mine. Si ca va trebui sa imi caut si altceva, inainte sa intervina rutina.

Interviu realizat de: Ana Morosanu-Magdin

 

 

Author Description

romaniapress

No comments yet.

Join the Conversation