Filmul lui Corneliu Porumboiu, finantat de un fond care sustine cineastii din tarile in curs de dezvoltare

Cel mai nou film al regizorului Corneliu Porumboiu, “Un interval de 9 minute”, face parte dintre cele 14 productii finantate de The World Cinema Aid, un nou fond care sustine cineastii din tarile in curs de dezvoltare.

Fondul este cofinantat de Centrul National al Cinematografiei (CNC) din Franta, informeaza variety.com.

“Deoarece traim intr-o lume in care libertatea este pusa la incercare si este incalcata in multe tari, The World Cinema Aid are misiunea de a sustine nu doar filme ambitioase din punct de vedere artistic, ci si filme angajate politic”, a declarat presedintele CNC, Eric Garandeau.

Proiectele primesc o finantare de 60.000 pana la 150.000 de euro.

Alaturi de proiectul lui Corneliu Porumboiu au mai fost finantate proiectele cinematografice ale unor artisti precum Hiner Saleem (Irak), Najwa Najjar (Palestina) si Lucia Puenzo (Argentina).

Fondul are un buget de peste 6 milioane de euro si are ca scop finantarea a minimum 40 de filme pe an. Proiectele au fost alese din 81 de propuneri, de o comisie prezidata de producatoarea Dora Bouchoucha, din Tunisia.

Filmul lui Corneliu Porumboiu este coprodus de compania franceza Les Films du Worso.

Proiectul “Un interval de 9 minute” a fost finantat cu 1.115.000 de lei in urma celui mai recent concurs al Centrului National al Cinematografiei din Romania, anul trecut.

Corneliu Porumboiu este unul dintre cei mai importanti regizori din noua cinematografie romaneasca, alaturi de nume precum Cristi Puiu, Cristian Mungiu si Radu Muntean. A luat premiul pentru debut Camera d’Or la Festivalul de Film de la Cannes, in 2006, pentru “A fost sau n-a fost?”, o comedie despre cum a fost traita revolutia din 1989 intr-un oras de provincie. S-a intors la Cannes, in sectiunea Un Certain Regard, in 2009, cu “Politist, adjectiv”. Filmul a primit premiul FIPRESCI si premiul juriului sectiunii Un Certain Regard.

Sursa: Mediafax

Author Description

romaniapress

No comments yet.

Join the Conversation