Ion Brandusescu, presedinte PSD Madrid: „Viata in strainatate nu-i usoara si noi am inteles repede acest lucru”!

 

Ana Magdin:  Ion Brandusescu, te rog sa ne spui cine esti si ce faci in Spania, mai precis, in Madrid?

Ion Brandusescu:  Buna ziua, stimatilor cititori ai ziarului d-voastra, Romania Press! Numele meu este Ion Brandusescu, in varsta de 47ani, in prezent ocup functia de presedinte al organizatiei PSD Madrid, organizatie ce face parte din structura PSD Spania, unde impreuna cu conducerea incercam sa ne facem cat mai cunoscute ideile socialiste, ca partid de centru stanga si mai ales cu sustinerea colegilor nostri de la PSOE, sa reusim pe deplin, integrarea romanilor in peninsula iberica. Pot spune ca atentia noastra, a echipei pe care o conduc este indreptata in totalitate in obtinerea si respectarea drepturilor romanilor pe teritoriul Spaniei. 

Ana Magdin:  Cum vezi dreptatea sau nedreptatea Romaniei in lume?

Ion Brandusescu:  Cred cu tarie in romani, ca vor lupta sa arate lumii ca Romania este printre tarile care trebuiesc respectate si ca in continuare depinde de noi toti cei care suntem plecati , cum ne dorim sa fie vazuta Romania in lume. In acelas timp, este necesar ca si politica de la Bucuresti sa fie una de informare corecta si in timp real a tuturor situatiilor sa nu mai lasam propaganda portocalie sa denigreze tara, asa cum s-a intamplat pana acum. Si aici sa reamintim cu cata durere am primit nedreptatea facuta romanilor si Romaniei, atunci cand votul a 8,7 milioane pentru demiterea lui Basescu pur si simplu nu a fost recunoscut, cand Europa si America intr-adevar ne-au facut o nedreptate, datorita usurintei cu care s-a facut intoxicarea in exterior. Imaginea Romaniei trebuie si poate fi imbunatatita , daca cu totii vom face un efort si vom contribui cu lucruri pozitive.

Ana Magdin:  Cum sunt comunitatile de romani din Madrid? Au spirit de echipa, sunt prieteni, se ajuta intre ei?

Ion Brandusescu:  Comunitatea romanilor in Spania este una foarte numeroasa, pentru ca occidentul ne-a ispitit dar mai ales originea latina a poporului spaniol, ne-au indreptat pasii spre a ne cauta o viata mai buna pentru noi, copiii nostri dar si parintii nostri. Viata in strainatate nu-i usoara si noi am inteles repede acest lucru, pentru asta am avut nevoie sa fim aproape unii de ceilalti sa ne unim in asociatii, ca sa ne putem ajuta si mai ales sa ne facem cunoscute cultura si traditiile noastre romanesti, sa un uitam niciodata cine suntem si de unde venim. Eu, ca si politician cred in spiritul de echipa si de aceea impreuna cu PSD Spania, cu PSD Diaspora si colegii socialisti spanioli incercam prin actiunile noastre politice sa fim cat mai aproape de romani.

Ana Magdin: Ce inseamna ca implicare, sa fii Presedintele Executiv al Partidului Social Democrat in Madrid? Cum suntem vazuti acolo?

Ion Brandusescu: Proiectele noastre politice propuse pentru perioade indelungate de timp, inseamna multa implicare si munca la toate nivelurile structurii organizatiei PSD Madrid, pornind de la infiintarea unor noi organizatii PSD,organizarea de conferinte internationale in vederea informarii si dezbaterii unor subiecte de mare importanta pentru romanii rezidenti in Spania si pot mentiona aici ca sprijinim proiectul dublei cetatenii, si alte proiecte ale PSD Spania , participarea romanilor pe listele electorale ale PSOE, pregatirea alegerilor europarlamentare. Avem obiective la care ne-am angajat ca organizatie si dorim sa ne putem lauda ca lupta noastra politica nu a fost doar un capriciu ci a fost un succes de echipa. “Cum suntem vazuti aici?” Este o intrebare la care imi face placere sa raspund: in general suntem vazuti bine si apreciati, asa cum a remarcat si prim-ministrul Victor Ponta in vizita sa in Spania din acest an, ca autoritatile spaniole sunt multumite de comunitatea romaneasca, care spun ei, “au reusit cel mai repede sa se integreze, sa se adapteze noilor conditii, sunt buni platitori de taxe si in general respecta legea”. Poate ca mai sunt si cazuri izolate de persoane certate cu legea, insa nu exista nicaieri in lume, padure fara uscaturi.

Ana Magdin:  Ce face Ion Brandusescu pentru imaginea Romaniei in Spania? Ion Brandusescu: Ion Brandusescu, ca si persoana particulara, pe scara sociala a valorilor, are conduita, are demnitate, are respect pentru oamenii si noua societate in care traieste si isi desfasoara viata si activitatea, in intentia de a nu i se aduce niciun repros ca si cetatean roman pe teritoriul Spaniei. Ca om politic, impreuna cu echipa din care fac parte, prin tot ceea ce intreprindem, indiferent in ce colt al Spaniei, este sa aratam lumii frumusetea interioara a Romaniei noastre. Sa dovedim ca putem sa facem parte dintre tarile care au de oferit lumii nu doar imagine ci si realitatea lucrurilor.

Ana Magdin:  Cum iti petreci timpul liber acolo, ce iti aduce liniste sufleteasca? Ion Brandusescu:  In momentul in care alegem sa ne dedicam politicii, timpul nostru liber se restrange, insa imbinand placutul cu utilul, intre organizarea de activitati social-politice, programe culturale pentru comunitatea noastra si participarea la intalnirile politice cu colegii socialisti spanioli, reusesc sa petrec si cu cei dragi o parte din timp. In ceea ce priveste linistea sufleteasca, aici, departe de locurile natale, este dificil sa ne-o regasim, insa putem spune ca avem o multumire sufleteasca care este legata de faptul ca avem alte realizari si impliniri .

Ana Magdin:  Cum vezi viata romanilor dupa implicarea chinezilor la dezvoltarea noastra economica?

Ion Brandusescu: Evenimentul economic desfasurat la Bucuresti, a fost intr-adevar reusit din multe puncte de vedere. In primul rand ca economia Chinei este apreciata de marile puteri ale lumii. Daca China a ales sa patrunda in Europa pe poarta Bucurestiului, asta nu poate decat sa ne bucure. Eu cred ca daca China doreste sa investeasca in Romania in domenii care vor crea locuri de munca, atunci si viata romanilor se va schimba in bine. Romania trebuie sa se dezvolte din punct de vedere economic, suficient de rapid pentru a creste standardele de trai, infrastructura si servicii sociale. Vizita delegatiei chineze la cel mai inalt nivel a adus Romaniei un plus de credibilitate si seriozitate.

 Ana Magdin: Cum te pregatesti de sarbatorile de iarna si unde le vei petrece?  Ion Brandusescu:  Astept sarbatorile de iarna cu multe emotii si sensibilitate, in jurul bradului, ascultand colinde, pregatind impreuna cu familia si cei dragi, bucate traditionale romanesti , astfel incat atmosfera sa fie cat mai traditional romaneasca.

Ana Magdin: Mai crezi in Mos Craciun?

Ion Brandusescu: Cred in bunatatea oamenilor asociata cu imaginea lui Mos Craciun in preajma sarbatorilor de iarna.

Ana Magdin: Gandul tau pentru romanii de pretutindeni dar si pentru prietenii spanioli.

Ion Brandusescu: Tuturor romanilor din tara si din afara granitelor, acum in prag de sarbatori le doresc multa sanatate, liniste sufleteasca si anul 2014 sa ne aduca tuturor mai multe bucurii, implinirii si un calduros “La multi ani”! Si nu in ultimul rand prietenilor si colegilor socialisti spanioli le multumesc pentru modul lor calduros de a ne ajuta si a ne sustine in implementarea proiectelor noastre politice si le doresc sa castige alegerile din 2015 pentru ca impreuna vom fi mai puternici.

Interviu realizat de: Ana Morosanu-Magdin

Author Description

romaniapress

No comments yet.

Join the Conversation