Iustin Capră, sau binecuvântarea uitării

Cu un bun simţ perfect, care l-a caracterizat toată viaţa, Iustin Capră a murit departe de lumea tâmpă a ştirilor de televiziune.

Sigur, în ignoranţa lui, românul majoritar şi specialist în toate, ba chiar mai mult decât atât, habar n-are cine e Iustin Capră, pentru că nenea ăsta n-a jucat nici în tabăra lu’ Dragnea sau a lui Vanghelie şi n-a simţit nici gustul succesului alături de Mihaela Rădulescu.

Inventator, profesor și inginer cunoscut pentru numeroasele sale invenții, printre care rucsacul zburător, triciclul electric Oblio și Troty, cea mai mică mașină din lume, numită „Soleta” (cu un consum de numai 0.5l/100km), primul rachetonaut şi, nu în cele din urmă, automobilul cu motor de avion „Virgilius”, Capră este exemplul perfect al talentului mioritic “omis” conştient de protipendada de gură – cască specialişti în construcţii de statui imaginare. A colaborat cu titani precum Henri Coandă și Karlo Johann Wilde în domeniul antigravitației, cu Ion Purică în elaborarea unei lucrări de fizică fundamentală şi cu academicianul Eugen Macovschi, întru rezolvarea problemei “viului”. A primit diferite distincții importante, precum Premiul Arca, Premiul Ifia Eco pentru cea mai bună invenție ecologică, Triciclu electric sau hibrid, împreună cu Marian Velcea, Diploma Eureca Gold Medal pentru “Electric or hybrid tricycle”, împreună cu acelaşi Marian Velcea, Diploma Salonului Internaţional de invenții de la Geneva, etc.

Dar, cel mai important, Capră a “inventat” un sentiment, o cauză şi o respiraţie metafizică:” De meserie sunt român, iar la asta nu voi renunţa niciodată! ”. Şi pentru asta, cei câţiva care l-au înţeles au priceput că trebuie să-l admire cu discreţie.

Parafrazându-l pe Petre Ţuţea, miliardarii, politicienii, “vedetele”, idolii societăţii contemporane crapă ca nişte vaci, înconjuraţi de toată pulimea mânată de curiozităţi şi de lacrimi de conjunctură. Pe Iustin Capră un asemenea tip de “recunoaştere” discutabilă l-a ocolit. El a plecat ca un gentleman şi va trăi ca un lord. Şi acolo unde se află, se va feri (ca şi până acum) ca de o boală contagioasă, de cei care nu l-au meritat.

Amin!

Andrei Dicu

Author Description

romaniapress

No comments yet.

Join the Conversation