Luptă pentru putere la Vatican

Un grup de cardinali pregăteşte o adevărată lovitură de stat pentru a prelua controlul asupra Secretariatului de Stat, Guvernul Sfântului Scaun.

Vaticanul se află în centrul unui scandal legat de scurgerile de informaţii, după publicarea, săptămâna trecută, a unei cărţi ce conţine un număr fără precedent de documente confidenţiale. Situaţia, considerată neobişnuită pentru micul stat papal, a dus la arestarea majordomului Papei Benedict al XVI-lea. Presa italiană scrie că ancheta continuă pentru găsirea altor „informatori” şi a superiorilor lor.

Deocamdată doar majordomul Suveranului Pontif, Paolo Gabriele, a fost arestat pentru divulgarea informaţiilor secrete din cadrul Vaticanului. Presa din Peninsulă relatează că în acest caz ar fi implicate şi alte cinci persoane, între care un cardinal şi o femeie de naţionalitate italiană. Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, preotul Federico Lombardi, a negat însă informaţia.

Cine stă în spatele „Vatileaks”

Dacă va fi găsit vinovat, Paolo Gabriele riscă până la 30 de ani de închisoare. Conform legii, furtul corespondenţei unui şef de stat – în cazul de faţă, Papa Benedict al XVI-lea – este un delict echivalent cu faptele care aduc atingere securităţii statului. Presa italiană scrie că Paolo Gabriele ar fi unul dintre instrumentele unui grup neidentificat de cardinali, arhiepiscopi şi monseniori care pregătesc o adevărată lovitură de stat la Vatican pentru a prelua controlul asupra Secretariatului de Stat, adică Guvernul Vaticanului, condus la ora actuală de cardinalul italian Tarcisio Bertone.

Sursa: Adevarul

Author Description

romaniapress

No comments yet.

Join the Conversation