Mafia “piețarilor-pirați” sufocă transportul privat din Mioveni si Pitești

Mafia “piețarilor-pirați” sufocă transportul privat din Mioveni si Pitești

În timp ce autoritatile locale din Mioveni si Pitesti sunt practic captive si legate la maini de catre legislatia actuala, iar Politiile Mioveni si Pitesti prind doar 10% din taximetristii pirati de pe traseul PITESTI-MIOVENI-PITESTI, tot mai multi oameni nemultumiti pregatesc o revoltă impotriva pirateriei din transportul ilegal din judetul Arges.

La sfarsitul lui 2016, impreuna cu o echipa de profesionisti de la o agentie de detective particulari din Pitesti, am efectuat o ampla ancheta jurnalistica, la sesizarea mai multor trasportatori private din Mioveni si Pitesti, care ne-au semnalat faptul ca transportul ilegal de personae pe ruta Pitesti-Mioveni-Pitesti a luat o amploare fara precedent.

Concret, am stationat si noi in zonele de notorietate numite impropriu “capat de linie” ale taximetristilor pirati de pe traseul sus-amintit.

Astfel, în Pitesti, taximetristii ilegali isi parcheaza autorurismele pe Bulevardul I.C. Brătianu, in parcarea delimitata de Colegiul Tehnic Armand Calinescu si strada 9 Mai si in parcarea de pe Calea Bucuresti.

Dupa ce isi parcheaza masinile acolo, “piețarii”, cum sunt numiti de localnici, isi racoleaza “victimele” de pe trotuarul din fata aceluiasi Colegiu, de la intersectia Calea Bucurestilor cu Bulevardul Bratianu sau, mai nou, din fata magazinului ARAX.

In Mioveni, locul in care taximetristii ilegali asteapta este pe terasa Shaormeriei, de la intersectia Bulevardului DACIA cu strada CARANESTI, in apropierea statiei cursei regulate deservite de operatorul legal din zonă.

Piratii se cunosc foarte bine intre ei, facand aceasta activitatea impreuna de multi ani, si isi respecta ordinea la plecarea in traseu.

Cum decurge activitatea “piraților-piețari”

De obicei, asteapta sa se stranga 2-3 persoane pentru a efectua o cursa, insa in zilele de weekend si la orele slab populate, accepta sa plece in cursa chiar si cu un client.

In cazul organizarii de catre Politia Rutiera de raiduri, filtre sau controale radar, taximetristii pirati se anunta printer ei cu privire la locatia si numerele de inmatriculare ale autoturismelor organelor de control si folosesc rute ocolitoare FĂGET sau BUDEASA.

Numai in cele doua zile cat ne-am aflat la Mioveni am numarat in jur de 80 de masini pirat care fac legea in Mioveni si Pitesti, si nimeni nu îi intreaba de sanatate.

Iata, doar cateva din numerele de înmatriculare ale autoturismelor din Mioveni pe care Politia Municipală si Rutiera se face ca nu le vede: AG-12-UYK, AG-12-TZC, AG-08-PIW, AG-09-SHP, AG-11-JDM, AG-12-XJY, AG-71-AIM, AG-12-TMO, AG-09-RGF, AG-09-SGF, AG-12-UPJ, AG-12-WRU, AG-12-GZI, AG-12-VHI, P-7624BK si AG-12-MZA … si lista poate continua.

13 14

16 15

Pe langa acesti taximetristi ilegali, mai efectueaza curse ilegale si alte personae, care in cursul saptamanii au un serviciu stabil, iar in weekend ies pe traseu si opresc in dreptul persoanelor care asteapta o “ocazie” si le invita sa le conduca la destinatie, taxa fiind tot 5 lei, ca si la taximetristii pirati.

Acestia nu folosesc locuri de asteptare ca sa nu intre in conflict cu cealata categorie.

Ce spun autoritatile locale?

Cu o deosebita amabilitate, primarul Orasului Mioveni, Dl. Ion Georgescu, ne-a primit in biroul sau si am incercat impreuna sa vedem unde Solutia asanarii acestei mafii a transportului ilegal de persoane.

“ Practic, fenomenul a inflorit o data cu desfiintarea statiei “LA BĂLCESCU”, iar gradul de piraterie a crescut pentru ca nu s-a mai permis accesul cu microbuzele autorizate in orasul Pitesti. Noi suntem legati de maini si de picioare cu acesyi taximetristi ilegali, deoarece prin Politia Locala nu putem sa le facem nimic.

Solutia este la Politia Mioveni, Politia Rutiera, Politia Judeteana Arges si ANAF, care, daca s-ar tine de treaba si ar aplica legea, ar deschide dosare penale si ar lua numerele de inmatriculare ale autoturismelor pirat, i-ar descuraja enorm pe acestia.

De asemenea, nu vad implicarea ANAF in aceasta chestiune pentru ca este clară evaziunea fiscala in aceste fapte. Niciun pietar nu plateste impozit pe ceea ce incaseaza ilegal. Dar toti se fac ca plouă, Politia Mioveni, Politia Arges si ANAF, iar oamenii sunt revoltati si arat cu degetul spre primarie, insa noi nu putem intervene”, ne-a declarant primarul Ion Georgescu

Surse neoficiale din Primaria Mioveni si Politia Locala, care doresc sa isi pastreze anonimatul, au aratat cu degetul catre Comisarul-Șef CRISTIAN MIHALCEA, seful Politiei Orasului Mioveni, cel care nu ar fi strain de activitatile taximetristilor ilegali, acesta avand, spun sursele noastre, mai multe afaceri in domeniul transportului intern si international prin soția acestuia.

Venind mai mult sau mai putin “întâmplător” in Primaria Mioveni, tocmai cand finalizam interviul cu Dl. Primar Ion Georgescu, Comisarul Mihalcea ne-a spus, neoficial, ca Solutia elimarii piratilor ar fi concurenta in zona cu alte firme de transport sau cei autorizati sa lase pretul mai jos.

Nu am ineteles ideea, insa IPJ Arges, prin Seful Inspectoratului Chestor Ispir Ionel ne-a raspuns sec ca “ au fost desfasurate 46 de actiuni pe linie de transport perosoane in regim de taxi si privat si au fost depistati 18 conducatori auto care au efectuat in mod repetat transport de persoane cu un autoturism, fara a detine documente legale”.

Deci, cam 10% din piratii care isi fac de cap si azi la Mioveni si Pitesti.

Si cu asta ce-am facut, vorba marelui Constantin Tănase!

Pana cand Politiile Mioveni si Arges impreuna cu ANAF nu isi vor lua rolul in serios, cum zicea primarul Georgescu, pirateria ilegala de taxi va inflori tot mai mult in Mioveni si Pitesti, care iata îi nemultumeste pe oamenii care pun de niste proteste locale din informatiile nostre.

Ancheta realizată de : Decebal Necșulescu

Foto: Rică Petrescu

10

2 7

5  6

Author Description

romaniapress

No comments yet.

Join the Conversation