Maladia Alzheimer – Factori de risc

Pentru că răspândirea bolii Alzheimer este tot mai mare în întreaga lume, este important să ştim dacă anumiţi factori de risc cresc sau descresc probabilitatea de a face această boală. În anul 2006, potrivit Centrului de Control al Bolilor din Statele Unite, numărul cazurilor de Alzheimer l-a întrecut pe acela al suferinzilor de diabet, devenind a şasea cauză de deces în această ţară.
Peste 5 milioane de oameni din Statele Unite trăiesc acum cu această boală şi experţii prezic că numărul va creşte până la 16 milioane până în anul 2050.
Dar cine se îmbolnăveşte de Alzheimer şi de ce? Cercetătorii au dezvăluit că există factori de risc importanţi în boala Alzheimer care afectează probabilitatea ca o persoană să se îmbolnăvească de această maladie.

Rolul vârstei şi al sexului

Cel mai mare factor de risc pentru boala Alzheimer este vârsta. În jur de 13% din oamenii de peste 65 de ani au demenţă. Există însă diferenţe care ţin de sex – 16% dintre femeile de peste 71 de ani au demenţă, în timp ce rata este de 11% pentru bărbaţii din acelaşi grup de vârstă. Există însă cercetători care pun această diferenţă mai degrabă pe longevitatea mai mare a femeilor decât pe o predilecţie către unul dintre sexe.

Stilul de viaţă şi rasa/etnia

Tot mai mulţi cercetători leagă boala de factori de risc care ţin de modul de viaţă, precum obezitatea, hipertensiunea arterială, hipercolesterolemia şi diabetul, care sunt toate asociate modului de viaţă occidental modern.
În plus, anumite grupuri rasiale/etnice din Statele Unite sunt mai predispuse la boală decât cele identice din străinătate. Bărbaţii americani de origine japoneză, de exemplu, au rate semnificativ mai mari de îmbolnăvire decât bărbaţii de vârstă comparabilă din Japonia. Alte studii au descoperit rate mai mari de îmbolnăvire printre afro-americani decât printre africani.
Există şi studii care se adresează diferenţelor dintre grupurile etnice/rasiale din Statele Unite. Asociaţia pentru Alzheimer estimează că ratele de demenţă sunt mai mari printre afro-americani decât printre albi. Afro-americanii suferă, într-o proporţie mult mai mare decât albii, şi de hipertensiune arterială şi de diabet tip 2.

Sanătatea emoţională, activitatea mentală şi boala Alzheimer

Oamenii cu un istoric de depresie par mai vulnerabili la boala Alzheimer. Un studiu olandez a descoperit că cu cât o persoană experimentează mai de timpuriu simptome de depresie, cu atât mai probabil este ca ea să se îmbolnăvească de Alzheimer mai târziu în viaţă.
Pe de altă parte, boala Alzheimer este mai puţin întâlnită printre cei cu studii superioare. Aici se pare că nu este vorba de un mod de viaţă mai sănătos. Mai degrabă, cercetătorii cred că este o consecinţă benefică a mai multor ani de studiu şi a utilizării mai intense a memoriei printre oamenii care au mai multă educaţie.
………………………………………………………………

Author Description

romaniapress

No comments yet.

Join the Conversation