Marea actriță Tamara Buciuceanu Botez – regina teatrului românesc, a luat premiul Academiei Romane pentru merite deosebite in teatru si film!

Este foarte trist, ca pe sursele de stiri, nu se gaseste mai nimic care sa duca la o informare legata de acest merit fara egal al doamnei Tamara Buciuceanu! A cui sa fie oare vina…??? No comment! O felicit din toata inima pe actrita Carmen Tanase, pentru ca a tras acest mare semnal de alarma, ( o iubesc din tot sufletul pentru ca este un bun roman, este o actrita care stie sa respecte valorile acestei tari, dar…, din pacate…este un singur strigat in acest sens)!

 Dupa filmul „Liceenii”, Tamara Buciuceanu, in sufletele noastre, era „madam Isoscel”!:)

Personal, va asigur ca sunteti foarte iubita de toti romanii, chiar daca cine era in masura sa trimita comunicate catre presa, nu a facut-o!

Pentru tanara generatie si nu numai, este important sa se cunoasca biografia acestei mari doamne a teatrului si filmului romanesc, o actrita fara egal, care ne bucura sufletele ori de cate ori o vedem intr-o piesa de teatru sau intr-un film.

Pentru intreaga dumneavoastra activitate, maxime felicitari si multumiri ca existati! Ne bucurati sufletele!

 

Nascuta in 1929 la Tighina (Basarabia), Tamara Buciuceanu-Botez a absolvit cursurile Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti la clasa profesorului Ion Baltateanu in 1952, dupa ce isi incepuse studiile de actorie in 1948 la Institutul de Teatru „Vasile Alecsandri” din Iasi.

Tamara Buciuceanu-Botez reprezinta o imagine plina de viata pentru fiecare generatie de spectatori, fiind unul dintre acei actori fermecati a caror aparitie nu poate trece neobservata, fie ca e vorba de scenele marilor teatre din Romania sau de marele si micul ecran.

Între 1948-1951 frecventează Institutul de Teatru „Vasile Alecsandri” din Iaşi, însă în anul IV de studii se transferă la Bucureşti, la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică la clasa profesorului Ion Bălţăţeanu (asistentă Sorana Coroamă). Absolvă în 1952. 

Este una din reprezentantele generaţiei de aur a teatrului românesc. Este supranumită “Doamna comediei româneşti”, fiind una dintre figurile legendare ale teatrului de comedie. A jucat în peste 25 de filme, personajul său emblematic fiind profesoara Isoscel din seria “Liceenii”. În anul 2009 a împlinit venerabila vârstă de 80 de ani şi 56 de ani de cariera impresionantă în teatru şi film. 

A jucat pe scenele marilor teatre ale capitalei precum: Giuleşti, Bulandra, Naţional, Teatrul de comedie etc. A interpretat-o pe Coana Chiriţa pe scena Teatrului Naţional din Iaşi. A avut roluri importante în teatru în piese precum “Coana Chiriţa”, “Romeo şi Julieta la început de noiembrie”, “Scaunele”, “Cumetrele”, “Doctor fără voie”, “Nepotul”, “Aşteptând la arlechin”, “Domnişoara Nastasia”, “Mamouret” etc. Cartea de vizită a carierei sale rămâne fără îndoială personajul Vicăi Delcă din piesa “Dimineaţă pierdută” după Gabriela Adameşteanu. 

De asemenea Tamara Buciuceanu a făcut o cariera impresionantă şi în Televiziune, memorabile fiind cupletele sale din programele de Revelion.


Ana Morosanu Magdin

 

Author Description

romaniapress

No comments yet.

Join the Conversation