Nicolae Paun: Eu cred ca nu ar trebui sa existe legi, ci numai cele 10 porunci

Considerati ca Romania este tara in care cetateanul isi poate trai credinta fara a avea neplaceri?

Cred ca da. Romania este pe drumul cel bun, mai are multe de facut, dar nu cred ca dupa 20 de ani dupa Revolutie, cineva care practica o anumita confesiune sau este practicant al unei anumite religii ar avea de suferit.

Nu cred, dar, chiar daca ar exista anumite cazuri, la nivel izolat, dar care nu sunt la nivel de politica de stat; toleranta religioasa exista.

Poporul roman este un popor credincios! Atunci cand crezi in Dumnezeu, nu prea ai tendinte totalitariste, esti tolerant, esti bland, esti intelegator.

O tara cu mai multe confesiuni este o tara moderna. O Romanie care promoveaza toleranta si intelegerea celuilalt este o Romanie iubita de Dumnezeu.

Ce modalitati concrete de aparare a drepturilor religioase ar putea fi instituite prin intermediul legislatiei?

In acest moment se lucreaza la Constitutie si trebuie sa pornim de la legea fundamentala. Vom introduce aspect de greutate, in ceea ce priveste libertatea religioasa si confesionala, precum si cea de constiinta.

Termenii acestia vor fi introdusi in legea fundamentala, urmand apoi promovarea altor legi care sa intervina pe fond si sa se extinda un cadru legislativ mult mai aplicat.

Globalizarea reprezinta o piedica sau un avantaj pentru sistemele religioase nationale?

Globalizarea poate reprezenta un pericol. Eu nu vad o lume terna numai din punct de vedere tehnologic. Adica o lume tehnologica nu are voie sa se indeparteze de religie, de credinta sau de constiinta. Daca am atins un nivel tehnologic avansat si nu mai credem in Dumnezeu, nu e bine.

Modern nu are treaba cu religia. Noile generatii, asa zis moderne, nu mai sunt asa de atrase de religie, de confesiune sau de a pune pe primul plan credinta fata de Dumnezeu, iubirea fata de parinti sau fata de aproapele tau. Este o lume asa, anormala, nu e lumea care ar trebui sa fie.

Eu nu am nimic cu minoritatea sexuala, dar deocamdata nu sunt destul de pregatit ca sa o inteleg. Exista o contrapondere si o contradictie in acelasi timp: daca fiinta umana este creata de Dumnezeu, dupa chipul si asemanare Lui, atunci divinitatea a stiut ceea ce face.

Dumnezeu a creat barbatul, barbat si femeia, femeie. Nu stiu care confesiune poate sa promoveze si alta varianta decat cea a lui Dumnezeu!

Intotdeauna v-ati exprimat credinta in Dumnezeu. Considerati ca respectarea celor 10 porunci ar ridica standardul moral al unei societati?

Eu cred ca nu ar trebui sa existe legi, ci numai cele 10 porunci! In rest, nimic!

Sursa: Ziare.com

Author Description

romaniapress

No comments yet.

Join the Conversation