Oamenii Robertei Anastase vor număra voturile din decembrie

Oamenii Robertei Anastase vor număra voturile din decembrie

Alegerile parlamentare de anul acesta stau sub semnul “nopții minții”, după ce DNA a cerut și obținut arestarea preventivă a șefei Autorităţii Electorale Permanente, Ana Maria Pătru. Însă, miza politică a acestei arestări constă în cine numără voturile din data  de 11 decembrie, ce soft folosește AEP și cum se pot evita fraudele electorale.

La sfârșitul lunii octombrie, Autoritatea Electorală Permanentă a achiziționat, prin licitație publică, acest program informatic, prin care se vor centraliza toate voturile pentru Senat și Camera Deputaților. Firma câștigătoare a fost înființată de directoarea AM POSCCE din cadrul Ministerului Fondurilor Europene, dată, nu mai devreme decât în luna septembrie, de inspectorii Agenției Naționale de Integritate pe mâna DNA. Mai mult, și firma care a câștigat licitația organizată de AEP face obiectul verificărilor ANI, întrucât fosta patroană a încheiat cu aceasta, în numele ministerului, un contract de finanțare europeană. În anchetă mai este vizată o altă societate, pentru care directoarea în cauză a lucrat, firmă aparținând fostului șef de cabinet al Robertei Anastase, pe vremea când aceasta conducea, din partea PDL, Camera Deputaților.

După arestarea președintei AEP, Ana Maria Pătru, politicienii implicați în campania electorală au ridicat câteva semne de întrebare cu privire la adevăratul motiv care a stat în spatele anchetei DNA cu doar o lună înainte de alegeri. Principala preocupare a acestora a fost să afle programul informatic ce va fi utilizat la numărarea voturilor și, mai ales, cine îl va pune la dispoziție. “Jurnalul Național” prezintă, în detaliu, informații explozive cu privire la cercurile de interese care gravitează în jurul acestei afaceri.

Programul a costat 700.000 de euro

Achiziția serviciilor de programe de software de aplicație pentru numărarea și centralizarea votării la alegerile pentru Camera Deputaților și a Senatului României, din decembrie 2016, a fost planificată de Autoritatea Electorală Permanentă încă din data de 24 mai 2016. Atunci, instituţia condusă, la vremea respectivă, de Ana Maria Pătru și-a făcut publică intenția de a organiza, în acest sens, o licitație. Iniţial, ÁEP a precizat că este dispusă să cheltuie pentru acest program informatic 5.894.428 de lei fără TVA, iar sistemul software să fie implementat într-un termen de șase luni de la data încheierii contractului.

În luna precedentă decapitării instituției de către DNA Ploiești, Autoritatea Electorală Permanentă a reușit să deruleze etapele achiziției, astfel încât, în 27 octombrie 2016, a fost organizată licitația deschisă. La procedură s-au înscris trei oferte, din care autoritatea contractantă a considerat că doar două sunt admisibile. În cele din urmă, oferta declarată câștigătoare a fost cea depusă de compania bucureșteană SC European Funds Invest SRL, care a cerut pentru aceste servicii un preț de 2.977.776 de lei cu TVA inclus, adică 676.767,3 euro.

Pentru acești bani, compania bucureșteană în cauză va presta serviciile cerute de Autoritatea Electorală Permanentă în vederea realizării sistemului de procedure și instrumente software de publicare a datelor și editarea de rapoarte necesare centralizării datelor votării pentru alegerea reprezentanţilor Camerei Deputaților și ai Senatului României. Banii vin de la bugetul de stat.

Continuarea în: Puterea

Author Description

romaniapress

No comments yet.

Join the Conversation