Parteneriatul Public Privat – O soluție pentru proiectele de infrastructură

Seminarul “PPP pentru finanțarea proiectelor de infrastructură” s-a desfășurat  miercuri, 27 iunie 2012, în cadrul hotelului Caro și a fost organizat de “Unitatea centrală pentru coordonarea parteneriatului public-privat” (UCCPPP). Parteneriatul public-privat reprezintă formula cea mai adecvată de atragere și implicare a capitalului privat în realizarea unor investiții publice, reglementarea acestuia fiind asigurată în prezent datorită unei inițiative a senatorilor și deputaților din Parlamentul României.

Legea Parteneriatului Public Privat a fost dată în anul 2010, iar un an mai târziu au avut loc negocieri, aceasta fiind modificată și completată prin Ordonanța de urgență a Guvernului. Astăzi, legislația aplicabilă în România este armonizată cu dispozițiile Uniunii Europene.

În cadrul conferinței s-a discutat despre o implementare rapidă a Proiectelor de Parteneriat Public-Privat, care poate fi un mijloc de atragere a fondurilor private în dezvoltarea României. Astfel, se propune terminarea obiectivelor nefinalizate sau în stare de conservare, identificarea noilor oportunități de investiții în regim de parteneriat public-privat, la nivel central, identificarea opțiunilor concrete ale autorităților publice locale de a dezvolta proiecte de parteneriat public-privat, pe termen mediu și lung. UCCPPP, instituția responsabilă pentru buna funcționare a acestui parteneriat, are ca rol fundamental, coordonarea, îndrumarea și monitorizarea partenerilor publici dar și a investitorilor privați.

PPP propune un proces prin care partenerul public selectează partenerul privat, iar acest lucru se realizează printr-o anumită procedură de selecție, în urma căreia se încheie contractul de parteneriat public-privat.

PPP are ca obiectiv atât accesul la capital și la noi sectoare de finanțare, cât și colaborarea cu banca, lucru ce ar reprezenta un avantaj în sensul fluxului de capital și a diminuării riscurilor de fraudă.

Deficitul de infrastructură a dus la realizarea unor proiecte PPP, care asigură acționarea pe un termen mai lung și pune partenerul public pe o poziție de egalitate cu cel privat. Managerul PPP are un rol cheie în cadrul acestor proiecte, el având datoria de a le face sustenabile prin intermediul unei bune colaborări. Astfel, proiectele de concesiune, care sunt “în afara bilanțului” pentru sectorul public, propun atragerea de surse noi (private) de capital în vederea furnizării infrastructurii. Contractele de concesiune pentru proiectele complexe sunt însoțite de perioade lungi de timp pentru pregătire și atribuire, dar și de costuri mari de tranzacție.

Proiecte importante sunt propuse de Ministerul Transporturilor: construirea autostrăzii Comarnic-Brașov, Târgu Mureș-Iași-Ungheni, Magistrala 7 de metrou Bragadiru-Voluntari, centura Sud-Nord, finalizarea infrastructurii Mol 3 S din Constanța.

De asemenea, Ministerul Dezvoltării propune reluarea proiectului Esplanada. Ministerul dezvoltării regionale rămâne însă într-o etapă de documentare până când se va decide contribuția parteneriatelor publice-private.

Din punct de vedere al infrastructurii, Ministerul Sănătății pune foarte multe probleme. În anul 2011, 6 proiecte, privind construirea unor spitale, au fost suspendate și, de aceea, PPP a constituit o formă de sprijin în reluarea acestora. Astfel, se  propune construirea unor spitale regionale de urgență în Cluj și Iași. De asemenea, există proiecte în așteptare în Târgu Mureș, Timișoara și Craiova, care, din cauza unor probleme pe plan local, nu au putut fi reluate. Sanatoriile balneare, Techirghiol, Mangalia, Băile Felix reprezintă și ele un obiectiv al Ministerului Sănătății.

Un alt proiect important, în cadrul PPP, este inițiat de Consiliul Județean Maramureș, și propune construirea unui tunel rutier ce face legătura cu Muntele Gutâi. Proiectul presupune dezvoltarea unei rețele de drumuri în Nord-Vestul României.

Seminarul ““PPP pentru finanțarea proiectelor de infrastructură” a fost susținut de dl. Mihai Prisacariu, director general UCCPPP, Cristian Giurumescu, consilier expert UCCPPP, Alexandru Pacurar, consilier expert UCCPPP, Valentin Preda, secretar de stat Ministerul Trasporturilor, Iulian Matache, secretar de stat Ministerul Dezvoltării și alții.

 Raluca Tudorache

 

Author Description

romaniapress

No comments yet.

Join the Conversation