Proiectul IZOTOP

In perioada 6-7 august 2014 Asociatia Danube Soja a organizat o vizita la Statiunea de Cercetare Dezvoltare Agricola Turda. 

A fost vizitat un lot demonstrativ pentru cultura de soia-initiativa europeana pentru securizarea resursei de proteina vegetala din soia conventionala. Au participat din partea Academiei de Stiinte Agricole Gheorghe Ionescu Sisesti, Domnul Valeriu Tabara – Vicepresedinte si Domnul Mihai Nicolescu – vicepresedinte.

In teren, informatiile au fost prezentate de Dl. Dr.Ing. Eugen Muresanu de la care am aflat ca pe acest lot sunt cultivate 12 soiuri (Larisa TD,Diamant, Perla, Granat, Safir, Eugen, Onix, Madalina TD, Felix, Darina TD, Cristina TD, Carla TD), toate creatii ale Statiunii de cercetare Turda, cu productii record de 3500-4000 kg la hectar.

La vizita au participat cercetatori, jurnalisti si 150 de fermieri impreuna cu partenerii evenimentului : BASF, EURALIS, BISO, FENACO, “Potentialul Romaniei in cultura de soia este urias tinand cont ca inainte de 1989 existau 550.000 hectare cu soia iar acum sunt numai 70.000” a declarat Dl.Dr.Ing.Dragos Dima – reprezentant Donau Soja pentru Romania, Ukraina,Republica Moldova si Bulgaria, unul dintre organizatorii evenimentului.

In final Doamna Ursula Bittner – Directorul Asociatiei Donau Soja – Biroul din Austria a dezvaluit din planurile de viitor pentru acest an:
– un nou program de parteneriat pentru proteina
10 proiecte pentru soia conventionala(cu accent pe partea alimentara)
2-3 proiecte pentru soia organica
-implementarea unui sistem de burse pentru studenti, masteranzi si controlul calitatii.

Proiectul IZOTOP care sa cuprinda colectarea a cel putin 900 de genotipuri de soia din toata lumea intr-o baza de date comuna.

Vasile Trofim

Author Description

romaniapress

No comments yet.

Join the Conversation