Proteste pe întreg mapamondul, la un an de la dezastrul nuclear de la Fukushima

Mii de oameni de pe întreg mapamodul au manifestat împotriva activităţii nucleare. la un an de la dezastru nuclear de la Fukushima. Printre statele care au organizat proteste în acest sens s-a numărat Germania, Franţa, Elveţia, Spania şi chiar România.

Astfel, în Germania peste 3.000 de oameni au înconjurat centrala nucleară Brokdorf, iar altele s-au îndreptat către Gundremmingen, Neckarwestheim şi Grohnde. De asemenea, în Franţa, care este cea mai dependenta tara faţă de energia nucleară s-a format un lanţ uman alcătuit din 60.000 oameni, informează AFP.

În Elveţia 5.000 de activişti au protestat  lângă centrala nucleară Mühleberg, cerând închiderea ei de urgenţă alături de centrala Beznau. Şi în Spania câteva sute de persoane au demonstrat lângă cea mai veche centrala nucleară a ţării, Garona, mai ales pentru că guvernul a decis prelungirea duratei ei de viaţă cu încă 5 ani.

Şi Australia s-a alaturat protestelor anti-nucleare, dar deşi nu este o putere nucleară este cel de-al treile producător mondial de uraniu. Taiwanul a ieşit şi el în stradă cu peste 5.000 de activişti care au cerut închiderea imediată a trei centrale nucleare, întrucât ţară este zuguduita cu regularitate de cutremure.

În România, voluntari ai organizaţiei Greenpeac, au organizat, duminică, o acţiune de comemorare a victimelor dezastrului nuclear de la Fukushima. Activiştii au aprins 2.000 de lumânări şi au afişat un banner cu mesajul “Oamenii suferă companiile nucleare profită”. Lumânările au fost aşezate ilustrând un mesaj grafic cu o mască ce semnifică semnul nuclear, pe o suprafaţă de 6 mp

Tatiana Ştefan

Sursă: Getty Images, Agerpres. Hot News

 

Author Description

romaniapress

No comments yet.

Join the Conversation