Robert Negoiţă: Vreau să le demonstrez românilor că nu suntem o ţară de hoţi

Robert Negoiţă, candidatul Uniunii Social Liberale la funcţia de primar al sectorului 3 al Capitalei, afirmă, într-un interviu acordat AGERPRES, că doreşte să le demonstreze cetăţenilor, în cazul în care va câştiga mandatul pe 10 iunie, că “România nu este o ţară de hoţi”, că este posibil să existe o administraţie bună, orientată spre interesul cetăţenilor.

În opinia sa, problema câinilor comunitari este una de sănătate şi de siguranţă publică. Candidatul atrage atenţia, totodată, că sectorul 3, cel mai bogat din Capitală, are, din păcate, un nivel ridicat al infracţionalităţii. Nu în ultimul rând, dacă va ajunge primar al acestui sector, Robert Negoiţă are în vedere construirea de creşe şi grădiniţe, precum şi atingerea standardelor europene în ceea ce priveşte spaţiul verde alocat fiecărui locuitor.

AGERPRES: Ce v-a determinat să candidaţi pentru funcţia de primar şi care consideraţi că este atu-ul dvs. în faţa contracandidaţilor?
Robert Negoiţă: Am spus aşa – vreau să demonstrez românilor că nu suntem o ţară de hoţi, că este posibil să existe o guvernare, o administraţie bună şi orientată către satisfacerea interesului cetăţeanului. Acesta este un obiectiv al meu, personal, dar şi motivaţia cea mai puternică a candidaturii mele. Îmi doresc să ajung primar al sectorului 3 pentru ca, prin munca mea, să schimb lucrurile în bine pentru fiecare cetăţean din sector. Acest lucru mă deosebeşte, cred, fundamental, de contracandidatul meu, Liviu Negoiţă, care, în opt ani de mandat, s-a îndepărtat de cetăţeni, legându-se în schimb de mafia politico-financiară, pe care a susţinut-o şi care încă îl susţine.

AGERPRES: Care sunt primele trei priorităţi ale mandatului dvs, dacă veţi fi ales primar?
Robert Negoiţă: Înainte de toate, voi readuce primăria la funcţia ei legală, şi anume lucrul în interesul public. Numai lucrând în interesul cetăţenilor poţi stabili, ca primar, o ierarhie corectă a priorităţilor. Am prezentat deja cetăţenilor sectorului 3 proiectele mele, ele fiind în acelaşi timp şi proiectele lor, întrucât sunt concepute plecând de la problemele lor şi după consultarea lor. Este, din capul locului, evident, că reabilitarea termică a blocurilor reprezintă principala prioritate a sectorului 3. Deşi primăria a dispus de fonduri pentru a realiza acest proiect în integralitate, nu s-a făcut aproape nimic până acum. Nu mă voi rezuma însă la reabilitarea termică, ci voi folosi acest proiect pentru a realiza o veritabilă regenerare urbană a sectorului. Voi utiliza fiecare spaţiu conform particularităţilor sale. Nu voi pune bănci acolo unde nu este nevoie, nu voi pune panseluţe acolo unde nu este nevoie, nu voi pune garduri acolo unde nu este nevoie. Voi crea un mediu urban primitor, confortabil şi util. De asemenea, având în vedere că Spitalul Caritas a fost închis în timpul guvernării PDL, iar cetăţenii din sectorul 3 nu mai au, practic, un spital, voi construi unul nou, modern, utilat cu aparatură de ultimă oră şi un număr suficient de paturi. Doresc, de asemenea, să construiesc cel puţin 4.000 de locuinţe pentru tinerii din sectorul 3. Deficitul de locuinţe este una din problemele cele mai importante, pentru care, din nou, administraţia actuală a sectorului 3 nu a făcut aproape nimic. Cererile de locuinţe zac, practic, într-un sertar al primăriei. În schimb, au fost dezvoltate proiecte imobiliare de lux, pe suprafeţe unde ar fi trebuit să fie spaţii verzi.

AGERPRES: Cum veţi rezolva problema câinilor comunitari?
Robert Negoiţă: Pentru mine, câinii comunitari sunt o problemă de sănătate publică, dacă nu şi de siguranţă publică. Mi-am propus să rezolv această problemă în primul an de mandat, în colaborare cu Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei. Voi respecta, desigur, toate drepturile animalelor, dar voi acţiona în acelaşi timp pentru a asigura un spaţiu public curat şi civilizat. Ei vor fi sterilizaţi şi duşi în afara oraşului, în spaţii special amenajate, şi vor fi hrăniţi cu mâncarea care rămâne de la restaurantele din Bucureşti. În prezent, această mâncare rămasă nu este colectată, ba din contră cei din HORECA plătesc pentru a o distruge. În acest mod simplu se poate rezolva problema cu cheltuieli minime.

AGERPRES: Odată cu apariţia clasei zero se înregistrează un deficit de spaţiu şcolar. În acelaşi timp, în Capitală există un deficit semnificativ de locuri în grădiniţe şi o lipsă acută de creşe. Cum vedeţi rezolvarea acestor probleme şi cu ce fonduri?
Robert Negoiţă: Aveţi perfectă dreptate, majoritatea creşelor şi grădiniţelor au fost construite înainte de 1989 şi sunt prea puţine în acest moment. Proiectul meu este de a construi, din fondurile primăriei, dar şi prin încheierea de parteneriate public – private, câte o grădiniţă şi o creşă în proximitatea fiecărei familii. Vom face o evaluare a necesarului de locuri şi vom distribui construcţiile pe raza întregului sector. Vom angaja personal de specialitate. Părinţii vor apela la creşa sau grădiniţa din apropierea casei lor, iar ei vor şti că aici copilul lor va avea parte de îngrijire, educaţie şi confort. Pentru că numai un guvern iresponsabil poate diminua atât de dramatic indemnizaţia pentru mame, promiţând că va construi, în schimb, creşe şi să nu facă, de fapt, nimic.

AGERPRES: Există zone în sectorul dvs. neracordate la utilităţi şi străzi neasfaltate? Care sunt cele mai mari probleme şi în cât timp ar putea fi ele rezolvate?
Robert Negoiţă: Încă mai există, din păcate, şi străzi neasfaltate, dar această problemă poate fi rezolvată în câteva luni. În ceea ce priveşte utilităţile, nu atât racordarea este problema în sectorul 3, cât infrastructura învechită. Vom rezolva această problemă angajând un credit, însă vom aloca banii după organizarea unei licitaţii transparente şi nu, aşa cum a făcut Liviu Negoiţă, prin fraudă. Contractul Primăriei sectorului 3, contract care face în prezent obiectul cercetării la nivel european şi se poate solda cu declanşarea procedurii de infringement la adresa României, viza lucrări de infrastructură. După cum probabil ştiţi, cetăţenii din sectorul 3 riscă să plătească daune de până la 600 de euro de persoană din cauză că Liviu Negoiţă nu a respectat legislaţia internă şi europeană, nu a respectat interesele cetăţenilor. Pe de altă parte, avem şi cazuri strigătoare la cer, de exemplu situaţia de pe strada Malva, care figurează pe site-ul primăriei ca fiind deja reabilitată şi unde nici nu au început lucrările, deşi banii au fost încasaţi şi proiectul a fost trecut la capitolul realizări. Aceasta este o stradă pe care nu a fost turnat niciodată asfalt şi unde oamenii pe banii lor au adus pietrişul care există la acest moment.

AGERPRES: Care este deficitul de spaţiu verde din sector şi cum vedeţi atingerea standardelor europene?
Robert Negoiţă: Avem o recomandare europeană de 26 de metri pătraţi de spaţiu verde pe locuitor, iar cetăţenii din sectorul 3 dispun de jumătate din acest spaţiu. Deficitul este, deci, foarte mare – 50%, iar el a crescut în ultimii ani. A crescut însă, şi încă extraordinar de mult, preţul plătit de primărie pentru întreţinerea spaţiului verde. Se importă panseluţe şi arbori exotici la preţuri exorbitante, în loc să se utilizeze flora autohtonă, care este mult mai ieftină şi rezistă la condiţiile climaterice de la noi. Primăria trebuie să cumpere totul la preţuri corecte şi numai acele produse de care este cu adevărat nevoie. Cetăţenii din sectorul 3 plătesc taxe pentru întreţinerea spaţiului verde la nivelul cetăţenilor din Viena. Or, din nefericire, sectorul 3 şi Viena nu suportă comparaţie. O soluţie pentru diminuarea deficitului de spaţiu verde este amenajarea malurilor Dâmboviţei şi a Parcului Pantelimon. Am convenit deja cu primarul Sorin Oprescu asupra acestor proiecte. Le considerăm viabile şi le vom pune în aplicare.

AGERPRES: Aveţi în plan un program de anvelopare gratuită a blocurilor? Cum veţi proceda – din fonduri europene, fonduri proprii sau împrumuturi bancare?
Robert Negoiţă: Când, la sfârşitul anului trecut, am lansat dezbaterea privind reabilitarea termică a blocurilor, această problemă nu se afla încă printre priorităţile primăriei. În timp ce în alte sectoare, cum este sectorul 1, reabilitarea este aproape finalizată, în sectorul 3 nici nu a început. Fonduri au existat şi există, iar sursele menţionate de dumneavoastră sunt sursele pe care le poate accesa şi primăria. Nu s-a dorit însă acest lucru pentru că actuala administraţie este foarte departe de interesele cetăţeanului. Faptul că, în ultimul ceas, Liviu Negoiţă a pus schele pe un număr de blocuri nu mai păcăleşte pe nimeni. Aşa cum v-am spus, planul meu este de a folosi anveloparea ca proiect central, care va conduce la regenerarea urbană a sectorului. Nu doar reducerea cu 40% a costurilor întreţinerii, pentru fiecare cetăţean din sector, ne interesează, ci şi schimbarea întregului aspect al oraşului. Foarte multe blocuri din sector au fost construite în perioada comunistă. Peste tot domină gri-ul. Reabilitarea termică, împreună cu proiectele de regenerare urbană vor face cartierele mai prietenoase, mai confortabile. Ne vom despărţi astfel definitiv de o epocă: epoca în care totul era tern şi alienant. Mai precis, reabilitarea se va face la toate blocurile cu costuri suportate integral de primăria de sector, iar celor care deja li s-au cerut bani li se vor returna.

AGERPRES: Una dintre principalele preocupări ale bucureştenilor este legată de siguranţa lor şi a familiilor lor. Ce veţi face pentru a creşte gradul de siguranţă?
Robert Negoiţă: Sectorul 3, unul din cele mai bogate sectoare din Bucureşti, are, din păcate, un nivel ridicat al infracţionalităţii. Este un fapt notoriu că BGS, firma de pază angajată de primărie pe bani grei, păzeşte mai degrabă fazanii din Parcul Titan decât să aibă grijă de copiii care se joacă în parc. Este foarte clar că nici în acest domeniu nu s-a făcut mare lucru. Întreaga problematică trebuie reevaluată şi trebuie să acţionăm ţintit, către punctele vulnerabile. Unul din proiectele care vor creşte gradul de siguranţă a cetăţenilor este amplasarea gratuită a camerelor de luat vederi în scările de bloc. Vom face acest lucru exclusiv cu scopul de a creşte gradul de siguranţă a cetăţenilor. În felul acesta, va scădea numărul spargerilor din apartamente, iar viaţa şi proprietatea oamenilor vor fi mai sigure. Nu în ultimul rând, voi angaja cetăţeni ai sectorului 3 pentru a optimiza serviciul de siguranţă publică.

AGERPRES: Aveţi în vedere parteneriate public – private care se pot realiza şi în ce domenii?
Robert Negoiţă: Parteneriatul public-privat trebuie să rămână o soluţie, deşi actuala administraţie l-a folosit pentru deturnarea de la serviciul public. Important este ca toate contractele încheiate de primărie să fie nu doar legale, ci şi corecte, să fie în interesul cetăţeanului. În acest sens, voi publica pe site-ul primăriei toate contractele încheiate şi voi justifica în faţa cetăţenilor fiecare ban cheltuit. De pildă, spitalul pe care îl voi construi şi care va avea şi o maternitate, va fi realizat în parteneriat public-privat. În acest proiect am sprijinul total şi necondiţionat al primarului Sorin Oprescu. Voi construi, de asemenea, un centru expoziţional modern pentru ca marile expoziţii să poată fi văzute nu numai la Paris sau Barcelona, ci şi în Bucureşti, şi în sectorul 3.

 

Author Description

romaniapress

No comments yet.

Join the Conversation