Româncele, sclavele pământului, în Italia

Româncele, sclavele pământului, în Italia

Pana la 7.500 de femei, majoritatea romance, traiesc in conditii de sclavie in ferme din sudul Italiei. Ele sunt abuzate nu numai prin munca, ci si sexual.

O organizatie italiana pentru drepturile migrantilor, Proxyma Association, estimeaza ca mai mult de jumatate dintre romancele care lucreaza in serele din sudul Peninsulei sunt obligate sa intretina relatii sexuale cu angajatorii lor.

Aproape toate lucreaza in conditii de munca fortata si exploatare severa, inclusiv lucratul cate 12 ore pe zi, in caldura extrema, fara apa, fara a fi platite. Ele sunt obligate sa traiasca in conditii degradante si insalubre, in cladiri izolate. Zilele lor de munca includ adesea violente fizice, amenintari cu arme si santaj si nu de putine ori sunt agresate si sexual.

„Aceste femei lucreaza ca sclave pe camp si stim ca sunt santajate sa intretina relatii sexuale cu proprietarii fermelor si serelor, din cauza subjugarii lor psihologice”, a explicat comandantul Carabinieri din Sicilia, Guido Volpe. In aceeasi regiune, procurorul Valentina Botti instrumenteaza mai multe dosare privind agresiuni sexuale si exploatare prin munca impotriva femeilor. Potrivit ei, abuzurile la care sunt supuse femeile romance reprezinta un “fenoment enorm”. “Rapirile, agresiunile sexuale si tinerea oamenilor in conditii de sclavie reprezinta trei infractiuni majore pe care le-am detaliat in anchetele noastre de pana acum”, a subliniat ea. “Vorbim despre posibil mii de femei romance victime ale unor abuzuri grave. Foarte putine femei ies in fata cu povestile lor. Majoritatea accepta abuzul ca pe un sacrificiu personal pe care trebuie sa il faca, daca vor sa isi pastreze locurile de munca. Implicatiile pierderii locurilor de munca pentru multe dintre ele sunt devastatoare”, a explicat magistratul.

Majoritatea acestor femei oprimate muncesc in provincia Ragusa. In unele cazuri, conditiile de munca sunt foarte periculoase. O tanara a spus ca s-a imbolnavit pentru ca a fost nevoita sa lucreze cu substante chimice fara costum de protectie.

“A trebuit sa manipulez alimente acoperite cu pesticide si m-am imbolnavit grav. Tuseam si nu puteam sa respir”, a declarat femeia. Apoi ea a nascut prematur la numai cinci luni de zile…

Sursa: National

Author Description

romaniapress

No comments yet.

Join the Conversation