Românii trebuie sa aiba curaj sa acceseze in 2014 fondurile europene nerambursabile!

Interviu cu Dan Botea, Director General la Consultanta Fonduri Europene

 

 Botea Dan, nascut in Craiova 31.08.1959, economist, administrator al SC Daform BTA srl , firma membra in Colegiul de Excelenta a CNIPMMR Craiova, director general al SC BTA PRESS SRL, ( ambele firme sunt in TOP AFACERI BUFTEA-ILFOV loc 1 si 3 in 2012 si au ca principala activitate obtinerea de fonduri nerambursabile, in attach va trimit si un CV al firmei BTA PRESS ) si membru fondator al Consiliului Local al IMM Craiova . Printre alte atestari/recunoasteri profesionale , are certificare de manager proiect in obtinerea si implementarea fondurilor UE, certificare acquis comunitar-politica industriala si certificare in transfer tehnologic, inovare si noi tehnologii.

 

Ana Magdin: Ce pasi trebuie urmati pentru a dezvolta o afacere cu fonduri europene?

 

 Dan Botea: Despre pasii care trebuie urmati pentru a dezvolta o afacere cu fonduri UE si/sau Guvernamentale sunt foarte, foarte multe de spus dar pe scurt, pasii ar fi urmatorii :

Alegerea corecta a unui consultant/firma de consultanta.

 

 Datorita complexitatii surselor de finantari nerambursabile existente, ele acopera dorintele si necesitatile intregii structuri economice si administrative a tarii (Autoritati Publice Centrale, Autoritati Publice Locale, Intreprinderi Mari, ONG-uri, IMM-uri, PFA-uri, etc…. ex. : pentru IMM-uri sunt Finantari prin granturi UE , Fonduri Structurale, Scheme de Ajutor de Stat, etc,), trebuie sa se apeleze la serviciile celor ce stapanesc foarte bine accesul la informatiile finantarilor UE. Aceste persoane/firme,  hotarasc impreuna cu solicitantul de fonduri: alegerea tipului finantarii, redacteaza/intocmesc cererile de finantare si ulterior participa la implementarea proiectelor pe care le-ati propus.

 

Ei se numesc pe scurt CONSULTANTI .

 

Ana Magdin: Ce rol are consultantul in tot acest demers?

 

Dan Botea: Consultantul, ca prim pas, verifica eligibilitatea solicitantului de fonduri UE.

 

 Este imperios necesar sa se stie de la bun inceput daca firma care doreste/solicita fondurile, intruneste conditiile impuse de UE in acest scop. Din pacate, nu orice firma beneficiaza de ajutorul UE  pentru dezvoltarea unei afaceri. Sunt conditii legate de amplasarea sediului social al firmei respective sau locul implementarii viitoarei investitii, de exercitiul financiar al ultimului/ultimilor an calendaristic si fiscal incheiat ( profit, crestere economica, nr. de angajati, datorii la stat, etc), s.a.

 

Ana Magdin: Firmele nou infiintate, pot spera sa-si dezvolte o afacere din fonduri europene?

 

Dan Botea: Exista fonduri care se acorda si firmelor nou infiintate, in special pentru cei ce-si doresc dezvoltarea unei afaceri in mediul rural , aceste fonduri de dezvoltare a activitatilor agricole si non-agricole , sunt puse la dispozitia solicitantilor de Fondul European de Dezvoltare Rurala si Agricola pe scurt FEADR . In acest caz, contactul cu consultantul trebuie facut inainte de infiintarea firmei pentru a se inlatura orice timpi pierduti sau costuri suplimentare efectuate la infiintarea firmei, prin deciziile administratorilor insuficient sau prost informati despre accesarea finantarilor nerambursabile.

 

Ca o paranteza, sfatul meu pentru cei care vor sa se mute in mediul rural si isi doresc inceperea unei afaceri acolo , este sa o faca ! Au f. multe facilitati ! Exista fonduri nerambursabile si se acorda pentru toti solicitantii ce vor sa dezvolte afaceri in toate domeniile agricole si non-agricole, se accepta la finantare sproiectele firmelor nou infiintate , exista acorduri ca majoritatea bancilor din tara pentru ajutarea/suportarea finantarii implementarii proiectelor solicitantilor, terenurile sunt inca la preturi cu mult sub nivelul tarilor din UE si au o calitate a solului cu mult peste media UE, etc.

 

Atentie insa, deoarece pentru activitatile agricole sau de cresterea animalelor :  zona/terenul pe care se doreste dezvoltarea afacerii respective trebuie sa respecte evaluarile de calitate ale potentialului agricol deja efectuate , evaluari care se gasesc in anexele ghidurilor solicitantului, bugetul unui proiect nu este 100% nerambursabil , exista procente de rambursabil stipulate in ghiduri, care variaza intre 0% si 85% , etc.

 

Deci, au nevoie si ei de un consultant !

Ana Magdin: Cheltuielile realizate prin platile consultantei, sunt considerate costuri eligibile?

 

Dan Botea: Da, cheltuielile realizate prin platile consultantei, in marea majoritate a finantarilor UE, sunt considerate costuri eligibile. Sumele se vor suporta/considera ca si sume rambursabile in functie de procentul de rambursabilitate al fiecarui tip de finantare solicitata !

 

Dupa alegerea tipului de finantare si stabilirea eligibilitatii solicitantului, urmatoarea etapa este cea in care se redacteaza/elaboreaza  documentatia cererii de finantare. Ea se depune catre autoritatile de management ale fondurilor in vederea obtinerii finantarii. Aceste autoritati, anunta deschiderea de sesiuni de depunere documentatii/proiecte si pun din timp la dispozitia celor interesati, ghiduri pentru intocmirea documentatiilor/proiectelor, in vederea intocmirii cat mai corect a documentatiilor/proiectelor pentru fiecare tip de finantare separat . Aceasta documentatie/proiect se redacteaza/elaboreaza conform ghidurilor solicitantului emise pentru fiecare tip de finantare in parte.

 

Dupa depunerea  documentatiei in vederea evaluarii, se asteapta cam  3-5 luni . In toata aceasta perioada INSA, se primesc instiintari din partea organismului de evaluare , prin care se anunta solicitantul despre parcurgerea etapelor de evaluare, despre posibilele cereri pentru completarea documentatiei depuse. Evaluarile au inceput sa fie mai rapide, sa fie chiar urgentate, pentru a se mari absobtia fondurilor UE de catre Romania si deci aceste perioade de asteptare se micsoreaza continuu !

Dupa anuntarea solicitantului ca a castigat finantarea pentru care a depus cerere, are la dispozitie o perioada de max. 90 zile pentru a se semna contractul de finantare, altfel pierde finantarea. De la acea data incepe perioada de implementare efectiva a proiectului depus ! Aceasta perioada este specificata deja, pe etape de desfasurare, in documentatia/cererea de finantare depuse spre aprobare si nu poate dura mai mult de 2 ani calendaristici ! Unele tipuri de finantari impun nu mai mult de 4 etape de derulare/implementare a proiectului. Consultantul trebuie sa fie cel care redacteaza documentatia fiecarei etape de derulare a implementarii proiectelor, intocmeste si redacteaza fiecare cerere de rambursare specifica parcurgerii investitiilor.  Cererile de rambursare odata depuse, se asteapta maxim 30 zile si se primesc sumele ce reprezinta procentul de rambursare stabilit din sumele platite de fiecare beneficiar de fonduri in parte in etapa respectiva !

Dupa ultima etapa de implementare/efectuare a proiectelor/investitiilor, in urma ultimei verificari efectuate la locul implementarii proiectelor, verificari realizate de catre reprezentantii autoritatilor de management a finantarilor, se redacteaza si se semneaza PVerbale de inchidere a finantarilor.

 

 Datorita faptului ca suntem in fata ultimelor sesiuni de finantari nerambursabile din cadrul perioadei 2007-2013, ele sunt deschise in regim de urgenta. Oricine doreste sa gaseasca informatii despre finantari, sfatul meu este sa contactateze un consultant ! S-au facut redistribuiri de fonduri catre majoritatea zonelor economice de interes ale IMM-urilor si nu numai , datorita timpului f. scurt ramas pana la deschiderea sesiunilor, numai cei initiati sunt in stare sa va ofere informatiile de care aveti nevoie ! Aceste informatii se pot verifica ulterior de oricine este interesat , accesand site-urile institutiilor de management ale fondurilor !

 

 

 

Ana Magdin: In concluzie, ce trebuie sa stie cei care doresc acest tip de fonduri europene nerambursabile?

 

 

 

Dan Botea: In concluzie , pentru oricine isi doreste obtinerea unor fonduri nerambursabile, trebuie sa stie ca :

 

  fondurile nerambursabile se obtin ca rezultat al unei activitati de productie directa sau din zona serviciilor tuturor ramurilor economiei nationale care indeplinesc conditiile de castigare a finantarii;

 

– banii/sumele solicitate nu se dau in avans ( decat intr-un procent f. mic sau deloc );

 

– banii/sumele se obtin facand cheltuielile stipulate in fiecare etapa de derulare a unei cereri de finantare depuse si apoi in baza unor cereri de rambursare, intr-un termen de max. 30 zile de la depunerea lor, se primesc inapoi, minus cota de coparticipare a solicitantului la finantarea proiectului;

 

– are in permanenta nevoie de un specialist/consultant datorita specificitatii elaborarii documentatiilor;

 

– are nevoie de rabdare si seriozitate ;

 

– daca nu dispun de sumele necesare derularii finantarii se pot adresa bancilor pentru acordarea de ajutor financiar pe perioada derularii proiectului, in acest sens existand deja un agrement intre Guvernul Romaniei, Banca Nationala si toate bancile mari din tara.

 

Interviu realizat de: Ana Moroșanu-Magdin

 

Nota Redactiei: Domnul Dan Botea va fi prezent in aceasta seara, incepand cu ora 18.15, la televiziunea Nașul TV si on-line pe www.nasul.tv, la emisiunea “Dintre sute de ziare” unde va raspunde in direct telespectatorilor la toate intrebarile legate de accesarea in 2014 a fondurilor europene gratuite si nerambursabile pentru IMM-uri.

Asteptam intrebarile Dvs. la numerele de telefon: 021.527.1802 si 021.527.1803.

 

 

 

Author Description

romaniapress

No comments yet.

Join the Conversation