„Sarcofagul” care îţi salvează viaţa în caz de atac nuclear, chimic sau biologic

„Sarcofagul” care îţi salvează viaţa în caz de atac nuclear, chimic sau biologic

Cercetătorii din Armată au inventat „Sarcofagul” care îți salvează viața în caz de atac nuclear, chimic sau biologic. Este vorba despre un sistem de evacuare a răniților care sunt prinși într-o zonă contaminată.

Nu arată spectaculos la prima vedere. Seamănă cu un sac de dormit. Inginerii de la Centrul de Cercetare al Armatei au inventat un sistem care protejează pacientul de mediul toxic, prin filtrarea aerului. Primul ajutor este acordat cu mănuși speciale, fără ca medicul să intre în spațiul ermetic creat. Inventatorii „Sarcofagului” antiatomic spun că el poate fi folosit și în caz de dezastre naturale.

Capsula ermetică de salvare

Inginerii de la Centrul de Cercetare Științifică pentru Apărare CBRN şi Ecologie au lucrat multe luni la prototipul sistemului de evacuare a răniților aflați în medii toxice, contaminate. Au fost luate în calcul cele mai negre scenarii: atac chimic, biologic şi chiar nuclear. Sacul special a fost gândit pentru a salva militarii răniţi în zonele de război. „Aici avem un sistem de evacuare a răniţilor din mediile CBRN, CBRN însemnând chimic, bologic şi radiologic. În cazul în care un militar din teatrul de operaţii este rănit, el nu mai poate purta echipamentul de protecţie în acel moment şi pentru a i se putea acorda primul ajutor este introdus în acest sistem de salvare în care i se asigură un aer curat, trecut prin filtrele CBRN”,  spune Ciprian Ţău, cercetător în cadrul Armatei României.

Sistemul se bazează pe nişte principii simple. Un militar care este rănit într-o zonă în care au fost folosite arme chimice este dezbrăcat de costumul său de protecție şi introdus în sarcofagul pentru evacuare. „În mod normal, produsul este deservit de doi militari. Capsula este închisă şi este pornit sistemul.  În acel moment, aerul din exterior pătrunde filtrat prin filtrele de la capătul dispozitivului, iar aerul viciat este eliminat prin supapele dispuse la capătul picioarelor. Nimic din exterior nu va pătrunde înauntru. Are două ferestre din folie pentru a vizualiza starea pacientului, starea rănitului din interiorul incintei.”explică cercetătorul.

Invenția poate fi folosită pentru salvarea civililor

Cercetătorii au luat în calcul că de sacul salvatori ar putea avea nevoie și oamenii obișnuiți . ” Este gândit să fie folosit atât în teatrele de operații, cât și de către Inspectoratu pentru Situații de Urgentă în cazul unor calamități naturale, în cazul contaminării cu  substanțe toxice industriale”, susţine cercetătorul Ciprian Ţău.

În  perioada următoare, sistemul de evacuare va fi trimis către unele unități militare pentru a fi testat.  „Incinta este gândită și proiectată în cadrul centrului nostru de o echipă de cercetători în domeniu.  Mai departe, ea urmează a fi dată în testare operațională la categoriile de forțe care sunt interesate de acest produs. Până în acest moment, există  interes exprimat din partea Statului Major al Forțelor Terestre” , spune mândru Ciprian Tău.

Continuarea în: Libertatea

2

3

4

Author Description

romaniapress

No comments yet.

Join the Conversation