Se rupe sau nu se rupe USL?

Pare-se că liberalii nu sunt de acord cu posibila desemnare a doamnei Laura Codruţa Kovesi la şefia DNA. Care este pvestea? După numirea doamnei Pivniceru la Curtea Constituţională, premierul Victor Ponta a preluat, cu titlu interimar, portofoliul Justiţiei. Ministrul Justiţiei are atributul legal de a desemna şefii DNA şi Parchetului General. În cazul nostru, aceste desemnări vor fi făcute de dl Victor Ponta.

Normal ar fi ca nominalizările să apară după consultări în cadrul coaliţiei guvernamentale şi ele să fie asumate de toate partidele aflate la Putere. România, însă, e o ţară mai specială. Aşa că a apărut ideea ca aceste desemnări să se facă după un dialog cu preşedintele Traian Băsescu, astfel încât una dintre cele două persoane să fie agreată şi de şeful statului. Mai direct spus, dna Kovesi este, de fapt, propunerea dlui Băsescu pentru şefia DNA, care îi este băgată pe gât premierului Victor Ponta.
Aseară, la Antena 3, dl Crin Antonescu a reacţionat cam cu jumătate de gură la aceste evoluţii. El ştie foarte bine ce ar avea de pierdut în cazul ruperii USL, dar trebuie să facă faţă şi presiunilor din interiorul partidului. E limpede că liberalii nu sunt de acord cu acest târg făcut de dl Ponta cu dl Băsescu şi cred că totul vine de la acel pact de coabitare neinspirat semnat de premier cu şeful statului.
Antonescu a susţinut că, dacă se merge pe varianta unei negocieri cu Traian Băsescu în desemnarea procurorilor şefi, “se poate şi aşa, nu e iraţional, nu e în afara logicii”.
“Dar asta numai dacă intrăm în negociere. În momentul în care intrăm în negociere, facem de fapt, după părerea mea, exact ceea ce ne batem cu cărămida în piept, se bate Traian Băsescu, ne-am bătut şi noi, şi ne bate cu cărămida în cap Comisia Europeană, şi anume: politizăm justiţia. Negociere între doi factori politici, acceptarea terenului şi regulilor pe care Traian Băsescu spune <<nu, trebuie să propuneţi măcar jumătate să fiu de acord, să fie omul meu, că altfel nu semnez>>, asta este direct politizarea justiţiei, chiar dacă am convingerea că Victor Ponta nu vrea să-şi tragă jumătate din parchete în sfera sa de influenţă politică, nici vorbă, sunt convins că nu vrea să facă asta, dar intrarea într-o asemenea zonă asta înseamnă”, a spus preşedintele PNL.
“A împărţi decizia politică acolo unde Constituţia nu-mi impune cu Traian Băsescu este un compromis nejustificat, puternic păgubos şi imoral. Propunerea de procurori este o decizie, ironic, sarcastic, parşiv, o spune Traian Băsescu acum câteva zile, pe care el nu o negociază, care îi revine în exclusivitate ministrului Justiţiei”, a afirmat liderul PNL.
Chiar dacă vorbele dlui Antonescu dau bine la o anumită categorie de telespectatori, care mănâncă pe pâine Antena 3, în realitate nu se va întâmpla nimic spectaculos. Dacă USL se rupe, marele perdant va fi dl Crin Antonescu, care nu va mai avea nicio şansă să ajungă la Cotroceni. PSD va avea propriul candidat (probabil, dl Sorin Oprescu), iar toate sondajele îl dau înfrânt pe dl Antonescu. Aşa că, măcar până după alegerile prezidenţiale de la sfârşitul anului 2014, dl Crin Antonescu este prizonierul USL şi este treaba lui cum se va descurca cu presiunile care vin din propria tabără.

Tomiţă Stoicuţ

Author Description

romaniapress

No comments yet.

Join the Conversation