Sedentarismul, accent al vietii de slaba calitate

Conform studiilor efectuate de specialistii in domeniu, sedentarismul face in jur de 7 milioane de victime pe an si accelereaza imbatranirea organismului uman. Riscurile la care se expun persoanele sedentare sunt multiple si par sa afecteze viziunea tinerilor asupra modului de viata pe care si-l aleg.

Romania se afla pe locul al treilea in Europa atunci cand vine vorba de obezitatea la femei si pe locul al patrulea in ceea ce ii priveste pe barbati. Dincolo de alimentatia proasta, sedentarismul favorizeaza de departe aparitia problemelor de greutate. Incepand cu o crestere a colesterolului in sange, bolile la care omul sedentar se expune se extind pe arii ca: diabet, boli cardiovasculare, hipertensiune si altele.

Sedentarismul afecteaza intr-o mai mare masura persoanele trecute de varsta a doua, fapt pentru care este recomandat mersul pe jos, plimbarile lungi sau 30 de minute de miscare pe zi.

Una dintre vestile ingrijoratoare pe care le dau medicii consta in faptul ca sedentarismul se oglindeste si in activitatea creierului uman, producand scaderi majore de eficacitate a gandirii.

De asemenea, un alt risc al sedentarismului este reprezentat de o accelerare si agravare a altor boli deja stabilite in organism.

Unii cercetatori afirma ca sedentarismul poate deveni, in unele cazuri, chiar mai periculos decat fumatul excesiv.

Desi statisticile nu situeaza Romania pe un loc favorabil in topul bolilor de acest gen, programa scolara din tara noastra are un numar scazut de ore de educatie fizica, in timp ce numarul fast-food-urilor creste pe zi ce trece. Lipsa activitatilor in aer liber ii conduce si pe cei tineri dar si pe copii catre depresii, boli de inima, stari de anxietate si tendinte de izolare.

Orice fel de persoana poate fi afectata de sedentarism, iar calea cea mai buna de a nu intra in acest pericol este aceea de a evita cu orice pret sa ne multumim cu o viata anosta, cu singuratatea, mancarea de slaba calitate si plafonarea activitatilor la nivelul folosirii computerului si televizorului.

 

Author Description

romaniapress

No comments yet.

Join the Conversation