Slavic Saramet, coordonatorul TSD Moldova: „Să nu ne oprim din a ne propune visuri și de a le realiza!”

Ana Magdin: Slavic Saramet, tu faci parte din categoria tinerilor de 5 stele. Esti coordonatorul TSD Republica Moldova. Care este rolul tau pentru a pastra si dezvolta aceasta politica intre cele doua tari?

Slavic Saramet: Numele meu este Slavic Șaramet, sunt Coordonator al TSD Republica Moldova. Această nouă calitate este o onoare pentru mine și multumesc public conducerii organizației de tineret social democrate pentru încrederea acordată.

 

Eu vin în acestă echipă din mediul ong-ist. Am fost fondatorul Asociației de Basarabeni din București în 2009, ca mai apoi să punem bazele, împreună cu alte 13 asociații din țară, a singurei federații reprezentative la nivel național a tinerilor basarabeni. Am ales implicarea în viața politică pentru că reprezintă modalitatea prin care am ocazia să susțin ideile promovate ca ong-ist, în principal cele social democrate de tip european.

 

Ana Magdin: Pornind de la ideea „Basarabia pamant romanesc”, ce ganduri si ce dorinte au tinerii de dincolo de Prut, pentru reunirea Basarabiei cu Romania?

 

Slavic Saramet: Eu cred că este o idee bună. Cel mai important pentru tinerii de dincolo de Prut cred că este siguranța. Vorbesc despre o siguranță economică, de siguranță socială, siguranța familiei și nu în ultimul rând siguranța politică. Cred că tinerii de azi, vor ceva real, ceva palpabil, iar cel mai real și palpabil lucru pentru ei, este liberalizarea regimului de vize cu UE și integrarea Europeană. Mai ales că în data de 12 februarie 2014, comisia Comisia pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE) din cadrul Parlamentului European, a votat favorabil Raportul cu privire la abolirea regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova.

 

Tocmai de aceea, TSD Republica Moldova, sprijină cu tărie vectorul pro-european al Republicii Moldova.

 

Ana Magdin: Slavic, cum este viata in Republica Moldova? Cum se traieste in aceste vremuri si care sunt dorintele prioritare ale fratilor nostri de acolo?

 

Slavic Saramet: Tind să cred că este o viață bună, chiar dacă Rep. Moldova este printre ultimele țări din Europa la nivelul de trai. Noi, basarabenii, suntem un popor unit, darnic și optimist. Tinerii de acolo, cred că își doresc cel mai mult să-și poată găsi un loc de muncă după terminarea studiilor, eliminarea corupției și să poată călători liber în Uniunea Europeană.

 

Ana Magdin:  Cum iti doresti sa fie viata in acest moment, daca visam putin?

 

Slavic Saramet: Cred că fiecare tânăr din Republica Moldova visează în felul lui. Din păcate, realitatea nu ne lasă să visăm. Trebuie să muncim mult. Poate ca cineva visează la o carieră de succes, altcineva, la o familie unită, altii, visează ca cei dragi să se întoarcă acasă etc. Important este să nu ne oprim din a ne propune visuri și de a le realiza.

 

Ana Magdin: Cum comentezi politica Romaniei? Ce trebuie eliminat, ce trebuie adaugat pentru a se trece la treburi serioase?

 

Slavic Saramet: Din punct de vedere politic, România a fost și este un susținător continuu al Republicii Moldova. Ministrul Afacerilor Externe, sprijină și susține tinerii români de peste Prut cu toată bunăvoința. Să nu uităm că anul 2013, a fost un an de succes în viitorul European al Republicii Moldova. Evenimentul istoric de la Vilnius (parafarea celor doua acorduri) a făcut ca tinerii de pe ambele maluri ale Prutului să fie entuziasmați de viitorul lor european comun. România a fost și este cel mai puternic avocat în cadrul familiei europene pentru parcursul european al Republici Moldova.

 

Ana Magdin: Slavic Saramet, ai studiat Medicina dentara. Cam ce ai face tu cu dintii politicienilor si care dintre ei au „urgente” la acest capitol, din punctul tau de vedere?:)

 

Slavic Saramet: Momentan, sunt medic rezident în cadrul Catedrei de Protetică Dentară. Eu aș face multe lucruri cu dinții politicienilor, dar specializarea pe care o urmez mă ajută să găsesc mai multe soluții pentru lipsa lor.

 

La capitolul „urgențe” nu aș putea cataloga vreun politician din România, în schimb, pot să vă spun cu siguranță că Mark Tcaciuc ar avea nevoie urgent de o albire și, de ce nu, câteva extracții a molarilor de minte!

 

Ana Magdin: Gandul tau pentru romanii de pretutindeni!

 

Slavic Saramet: Vreau să vă mulțumesc pentru întrebările dvs și să le urez tinerilor români de pretutindeni mult succes și să muncim împreună pentru un viitor European!

 

Interviu realizat de: Ana Morosanu Magdin

 

 

Author Description

romaniapress

No comments yet.

Join the Conversation