Spaima patronilor: Se întoarce Codul Muncii proletar!

Modificările pe care sindicatele vor să le introducă în Codul Muncii vizează reglementarea muncii la distanţă, scurtarea perioadei de probă, contractul determinat şi şomajul tehnic. În acest sens, Blocul Naţional Sindical (BNS) a realizat deja un proiect care trebuie să devină lege din septembrie.

OBIECTIVE DE PERFOR­MANŢĂ.
Potrivit reglementării în vigoare, angajatorul poate stabili obiective de performanţă pentru angajat. Dacă salariatul nu le atinge, poate fi concediat.

În proiectul BNS se propune ca obiectivele de performanţă să facă obiectul negocierii colective. Impunerea obiectivelor şi apoi atingerea lor de către salariat va obliga însă angajatorul să-i majoreze salariului sau să-l promoveze.

PERIOADA DE PROBĂ.
Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la încheierea contractului de muncă, se stabileşte o perioadă de probă de cel mult 90 de zile calendaristice pentru funcţiile de execuţie. Iniţiativa sindicală reduce la 10 zile lucrătoare perioada de probă pentru salariaţii necalificaţi.

ŞOMAJ TEHNIC.
Acum, contractul individual de muncă poate fi suspendat din iniţiativa angajatorului în cazul întreruperii sau reducerii temporare a activităţii. Modificările ar face ca angajatorul să poată suspenda un contract de muncă doar pe o perioadă maximă de trei luni într-un an.

CONTRACT PE PERIOADĂ FIXĂ.
În acest moment, contractele individuale de muncă pe durată determinată pot fi prelungite pe perioade ce depăşesc cu mult 36 de luni.

Contractul individual de muncă pe durată determinată nu poate fi încheiat pe o perioadă mai mare de 5 ani.

Sursa: Evenimentul Zilei

 

Author Description

romaniapress

No comments yet.

Join the Conversation