– Interviu cu Dna. Camelia Raboveanu-Pricină, fondatoarea Ansamblului Folcloric “Oltenaşii” Basarabi, din Calafat-Dolj
Sorin Voinea: -“Născut” de Ziua Copilului, 1 iunie 1999, ansamblul folcloric “Oltenaşii” Basarabi a împlinit anul acesta 12 ani de la înfiinţare. Să fi fost nostalgia copilăriei Dvs. cea care a stat la baza acestui proiect?
Camelia Raboveanu-Pricină: -Da, şi nostalgia copilăriei, dar această dată are mai multe semnificaţii pentru mine. În primul rând, este ziua mea de naştere, iar 1 iunie 1999 este data cu care eu am început activitatea ca referent cultural la Căminul cultural Basarabi (1 iunie 1999 – 20 septembrie 2004), cât despre înfiinţarea ansamblului, acesta a fost unul dintre proiectele pe care mi le-am propus ca proaspăt angajat.
S.V.: – Ştiu că la început v-a fost alături maestrul coregraf Ionel Garoafă de la ansamblul “Maria Tănase” din Craiova. Ce alte personalităţi oltene s-au alăturat proiectului Dvs.?
C.R.P. : – Maestrul coregraf Ionel Garoafă a pus baza dansurilor populare la acest ansamblu, dar a revenit alături de noi şi anul acesta.
De-a lungul vremii au fost mulţi cei cărora le-a păsat de noi şi ne-au susţinut şi aş vrea să le amintesc aici pe Liliana Hinoveanu-Ursu şi pe Nadia Deciu de la Radio Oltenia Craiova.
Ca artişti, în primii ani de funcţionare a ansamblului, când eu eram elevă a Şcolii de Artă din Craiova şi apoi profesor al şcolii de Artă Cornetti din Craiova, au fost mulţi colegi de-ai mei care au colaborat cu ansamblul, colegi care acum sunt vedete ale muzicii populare: Mihaela Jianu (Craiova), Izabela Tomiţă (Craiova), Daniel Predusel – instrumentist (Bucureşti). Şi un prieten bun din Serbia, Christian Wagner Rutseanu, un desăvârşit instrumentist.
Aş vrea să-i remarc aici şi pe dl. Dan Vană, care ne-a susţinut chiar de la început, alături de dl. Cristian Nisipaşu, care ne sprijină în prezent din punct de vedere financiar.
S.V.: – Care este rolul pe care autorităţile locale l-au avut şi îl au în sprijinirea ansamblului pe care îl coordonaţi?
C.R.P.: – Am fost şi suntem sprijiniţi de autorităţile locale, mai ales de la reluarea activităţii în 2009. Ni s-a oferit un spaţiu pentru desfăşurarea activităţii şi am fost sprijiniţi şi pentru o parte din deplasările noastre la festivaluri.
S.V. – Care a fost cauza pentru care timp de cinci ani, 2005-2009, ansamblul “Oltenaşii” şi-a întrerupt activitatea?
C.R.P.: – Lipsa mea din localitate în această perioadă.
S.V.: – Ce rol joacă ansamblul “Oltenaşii” în proiectul de înfrăţire a satelor româneşti din Bulgaria şi de pe Valea Timocului? Credeţi că va fi posibilă, cândva, o reunificare culturală a tuturor românilor trăitori pe Valea Timocului, Durostol şi Caliacra?
C.R.P.: – Ansamblul folcloric „Oltenaşii” Basarabi a participat la foarte multe manifestări culturale pe Valea Timocului sârbesc şi bulgăresc şi în multe alte zone din Bulgaria şi Serbia locuite de români.
Copiii şi tinerii din ansamblu au legat prietenii cu copiii şi tinerii de acolo şi ne întâlnim ori de câte ori avem ocazia.
S.V.: – Care sunt spectacolele majore la care a participat ansamblul pe plan naţional şi internaţional?
C.R.P.: – De 11 ani mergem la Festivalul Paştelui la Tarnaika – Serbia şi la multe alte festivaluri şi manifestări în Serbia la Majdanpek, Topolniţa, Ostreli-Bor etc. De trei ani mergem la un festival folcloric la Jasicovo – Serbia. Foarte multe participări în emisiunea-concurs „Vedete în devenire” la Radio Oltenia din Craiova. Multe participări în spectacole şi festivaluri la Vidin, precum şi în alte localităţi din Bulgaria: Cosova, Antimovo, Pokraina, Gomotarit etc.
– 19-20 decembrie 2000 – Festivalul de colinde şi muzică sacră – Craiova
– 17-20 octombrie 2003 – Congresul internaţional: “Identitatea culturală a tuturor românilor”, Timişoara
– 17-19 iunie 2004 – Serbările ASTREI Române Iaşi: “Deniile eminesciene” şi “Comemorarea lui Ştefan cel Mare” la Putna
– 1 iunie 2004 – Spectacol aniversar “Oltenaşii la 5 ani” Basarabi (marcarea împlinirii a cinci ani de la înfiinţarea ansamblului)
– 26-27 mai 2005 – “Satul românesc în zi de sărbătoare” la Casa Băniei, Craiova
– Festivalul „Măria Tănase” al copiilor, iunie 2010
– 11-14 martie 2011, Bratislava, Slovacia, „Bratislava in rhythms of Europe”; ocazie cu care „Oltenaşii” au vizitat trei capitale europene traversate de Dunăre: Budapesta, Bratislava, Viena.
– 13-14 mai 2011, Lom, Bulgaria , festivalul „Danube spirits”
– Participare la toate cele şase ediţii ale Zilei Satului Basarabi , ocazie cu care se desfăşoară şi Festivalul Folcloric Internaţional „ Hora înfrăţirii”.
S.V.: – Ce părere au locuitorii din Calafat şi Basarabi despre activitatea Dvs.? Mai vine lumea în anul de graţie 2011 să vă urmărească la Casa de Cultură?
C.R.P.: – Atât timp cât într-o localitate mică cum este satul Basarabi funcţionează un ansamblu folcloric care mai este şi recunoscut pe plan naţional şi internaţional, înseamnă că părerile sunt bune. Dar nu toţi îşi dau cu părerea, unii ne mai şi susţin.
Da, avem public la spectacolele noastre. Dar spectatorii nu trebuie să fie mulţi, ci de calitate.
S.V.: -Vă consideraţi o personalitate locală care încearcă să facă, prin eforturi proprii, o mică “culturalizare” a sătenilor din Basarabi şi Calafat, în plină era a internetului şi a tehnologiei 3D?
C.R.P.: – Nu mă consider o personalitate. Sunt un OM care a făcut şi care face în continuare multe lucruri bune pentru satul Basarabi, şi mai ales pentru copiii şi tinerii din Basarabi.
S.V.: – Care sunt acţiunile ansamblului “Oltenaşii” Basarabi pentru vară şi sfârşitul anului 2011?
C.R.P.: – În perioada 22 -26 iulie 2011 vom merge în Apuseni pentru a participa la manifestările culturale organizate acolo de Primăria Avram Iancu, şi anume „Târgul de fete de pe muntele Găina”.
În perioada 3-5 august 2011 ne vom deplasa în Serbia, în localitatea Jasicovo, la un festival folcloric.
La sfârşitul lunii august sper să ajungem la un festival folcloric în Grecia.
Pe toată perioada verii 2011 şi până la sfârşitul anului 2011 vom participa la toate manifestările culturale din zona noastră.
În perioada 8-12 septembrie avem invitaţie la un festival în Turcia.
1 Decembrie, Ziua Naţională a românilor, o vom sărbători la Bruxelles şi apoi vom continua cu un spectacol la Paris.
Aşteptăm invitaţii la manifestări culturale şi încercam să le onorăm.
Interviu realizat de Sorin Voinea-DELAJIU