Tinerii români se situează sub media europeană în privința nivelului de cunoștințe

România se situează, în perioada 2011-2014, sub media europeană în privința nivelului de cunoștințe la citit, matematică și științe dobândit de tinerii cu vârsta de 15 ani, conform datelor prezentate în Monitorul educației și formării 2015, lansat marți de Reprezentanța Comisiei Europene în România, transmite Agerpres.

Astfel, datele arată că elevii la această categorie de vârstă au un nivel inferior la citit — 37, 3% comparativ cu cei din țările UE—17,8% , cât și la matematică — 40, 8% față de 22,1 % în UE sau științe de 37,3 % față de media europeană — 16,6%.

De asemenea, rata abandonului școlar timpuriu în sistemele de educație și formare profesională (vârsta 18-24 ani) este superioară mediei europene în 2014, de 18,1% față de 11,1 %.

Cu această ocazie, ministrul Educației, Adrian Curaj, a evidențiat necesitatea apariția Monitorului educației 2015, arătând că trebuie reduse decalajele, iar una dintre soluții ar fi inovarea-cercetarea.

“Noi suntem în dezbaterea între emoții și date. Când dezvoltăm strategii suntem în confruntarea ‘ce ne spun datele, acele politici bazate pe evidențe, dar și pe ce ne spun emoțiile noastre’, pentru că din interiorul nostru știm că există un dar natural teribil, o resursă umană pe care trebuie să o distilăm pentru a acționa în favoarea lor. (…) Eu cred într-un dar natural de excepție. (…) Ideea de a reduce decalaje este extraordinară, vine din perseverența de a face pas cu pas . Eu vin din inovare-cercetare și aș vrea inovarea să mă ajute să fac acel salt. Sunt convins că avem capacitate suficientă, dar pentru asta trebuie să avem și o disponibilitate majoră, disponibilitatea de a experimenta”, a argumentat ministrul Educației.

Author Description

romaniapress

No comments yet.

Join the Conversation