“Va marturisesc ca sunt putine state europene care se pot mandri cu o legatura precum cea dintre Romania si Italia”

In perioada 27 -28 martie 2012, minsitru afacerilor externe, domnul Cristian Diaconescu a efectuat o vizita de lucru la Roma unde a avut o serie de intalniri cu oficiali ai guvernului italian,  cu reprezentanti ai Bisercii Ortodoxe Romane, dar si cu reprezentantii asociatiilor romanesti din peninsula.

Domnule ministru, in seria primelor deplasari externe pe care le-ati efectuat de la preluarea mandatului, se inscrie vizita de lucru in Italia. Numarul mare de romani care lucreaza si traiesc in Italia v-a determinat sa faceti aceasta vizita acum?

Sigur ca numarul important de romani care lucreaza in Italia a fost un argument extrem de solid, dar nu numai acesta. Trebuie spus ca vizita in Italia se inscrie in programul de deplasari al ministrului de externe si ca acest gen de actiuni are in vedere consolidarea unei relatii bilaterale exceptionale pe care Romania o are cu aceasta tara. Ne leaga de Italia spiritul latin dar si elemente ceva mai pragmatice precum sunt schimburile economice, investitiile si, cum bine ati remarcat, numarul foarte mare de roamni care traiesc si lucreaza in aceasta tara.

V-ati intalnit cu Episcopul ortodox roman din Italia, Prea Sfintia Sa Parintele Siluan si sunteti primul ministru de externe care a inclus in cadrul programului o vizita la Episcopia Ortodoxa Romana din Italia. Care au fost temele de discutie?

Intalnirea a avut doua componente foarte importante – recunoasterea de catre statul italian a Diocezei ortodoxe dar si felul in care biserica a reusit sa sprijine efortul de integrare a romanilor in societatea italiana.
Vreau sa multumesc in mod special BOR si Prea Sfintiei Sale Parintelui Siluan pentru felul in care s-au implicat in consolidarea coeziunii comunitatilor romanesti si integrarea acestora in societatea italiana. Este remarcabil modul in care biserica a reusit sa gaseasca resursele spirituale pentru conservarea valorilor romanesti in comunitati care traiesc departe de tara natala.
In ce priveste Dioceza Ortodoxa, astazi este recunoscuta de statului italian, ceea ce, sigur, reprezinta un important pas inainte si o confirmare pentru perspectiva componentei sociale pe care biserica o poate dezvolta.
Asa cum am spus-o si la Roma in fata inaltilor prelati, sustin orice forma de actiune care se desfasoara in conformitate cu legea si care poate avea consecinte favorabile cetatenilor romani care traiesc si lucreaza temporar in Italia.

Intalnirea cu omologul dumneavoastra, domnul Giulio Terzi, a condus spre concluzii si elemente concrete?

Sigur, am discutat despre perspectivele relatiilor noastre bilaterale, despre aderarea Romaniei la spatiul Schengen, extinderea UE in Balcanii de Vest, inclusiv despre indeplinirea criteriilor de aderare de catre Serbia, un puct important a fost marcat prin evaluarea evolutiilor din Siria si Iran, dar si modalitatilor concrete in care cooperarea pe domeniilor noastre de interes, poate fi amplificata. De asemenea, am salutat modul in care ministrul Terzi mi-a vorbit despre comunitatea de romani din Italia – am mai spus-o, a fost un discurs european, pozitiv si incurajator. Au fost subliniata importanta comunitatii romanesti care traieste in italia, nu numai din perspectiva economica si politica, dar si in ceea ce priveste dezvoltarea unor parteneriate pe plan social si cultural. Va marturisesc ca sunt putine state europene care se pot mandri cu o legatura precum cea dinte Romania si Italia, o legatura atat de complexa si de stransa.
De asemenea, cu ocazia acestei vizite la Roma, m-am intalnit si cu ministrul afacerilor europene, domnul Enzo Moavero Milanesi, cu care am avut o discutie extrem de consistenta axata pe cooperarea dintre Romania si Italia la nivel european.

Ati avut de asemenea o intalnire cu viceprimarul Romei, doamna Svevo Belviso. Este fezabil proiectul de infiintare a unui liceu romanesc in Italia?

Da, este un proiect mai amplu de promovare si conservare a culturii romane in Italia, iar licelul romanesc  reprezinta o componenta importanta. Am primit asigurari ca administratia de la Roma va oferi sprijinul de care avem nevoie. Impreuna cu doamna Svevo Belviso am discutat despre realizarea unui material video pentru informarea cetatenilor romani in scopul prevenirii traficului de persoane si oricaror forme de abuz – materialul ar urma sa fie realizat cu sprijinul autoritatilor romane si sa fie difuzat pe canalele romanesti media. Totodata am transmis doamnei viceprimar propunerea Episcopiei Ortodoxe Romane din Italia de examinare a posibilitatii incredintarii unor imobile pe care Episcopia sa le pota utiliza pentru proiecte educationale si sociale.

Cum calificati intalnirile cu asociatiile romanesti din Italia?

Asa cum probabil cunoasteti, nu m-am intalnit pentru prima data cu aceste asociatii. Permanent am avut o comunicare excelenta cu romanii din Italia si am remarcat gradul extrem de solid de organizare al lor, ceea ce permite transmiterea in ambele sensuri de mesaje substantiale. Am dorit sa ii anunt ca sunt preocupat sa gasim o varianta sustenabila de micsorare a taxelor consulare. Din acest punct de vedere am avut un schimb de puncte de vedere foarte constructiv cu asociatiile romanesti si am reusit sa sintetizez argumentele necesare pentru capacitarea si celorlalte institutii din Romania in vederea reducerii taxelor consulare.
De asemenea, una dintre problemele romanilor din italia ramane capacitatea noastra de a pune la dispozitie servicii consulare in noi puncte si optimizarea activitatii unor consulate deja existente pentru un mai mare grad de operativitate.

Stiu ca romanii din Italia sunt preocupati de evolutiile proiectului de vot prin corespondenta. Unii sunt pentru introducerea acestui tip de vot, altii resping ideea. Ministrul de externe roman ce le poate spune?

Le spun ca orice proiect lansat in dezbatere trebuie sa atraga si un set de concluzii. In acest moment evaluam oportunitatea implementarii.

Care ar fi impresia generala dupa vizita dumneavoastra in Italia?

Cu certitudine concluzia mea si a colegilor mei din MAE este ca relatia cu Italia desi ajunsa in dimensiunea unui Parteneriat Strategic Consolidat si care se desfasoara pe coordonatele excelente de cooperare bilaterala si la nivel european, inca poate fi dezvoltata, resursa primordiala pentru o asemenea perspectiva fiind chiar legatura stransa, culturala, economica si politica dintre noi.
Cei un milion de romani care traiesc astazi in Italia, cele 30.000 de intreprinderi cu capital mixt din Romania si cei peste opt sute de mii de romani angajati in aceste intreprinderi reprezinta si o garantie dar si o noua punte de legatura dintre Romania si Italia.
Sunt extrem de satisfacut sa constat ca biserica se implica activ in viata comunitatilor romanesti si ca rezultatele acestui efort se vad. As dori sa mai adaug un element extrem de important care a rezultat in urma discutiilor pe care le-am avut atat cu ministrul de externe Giulio Terzi cat si cu ministrul Enzo Moavero Milanesi  – Italia sustine aderarea Romaniei la spatiul Schengen.

Madalina Cargol, Roma

Author Description

romaniapress

No comments yet.

Join the Conversation