Zincul – utilizări şi eficienţă

Este eficient pentru prevenirea şi tratarea deficitului de zinc din sânge. Deficienţa de zinc poate să apară în diaree severă, situaţie în care este dificil pentru stomca să absoarbă hrana, ciroza ficatului şi alcoolism, după intervenţii chirurgicale majore şi în timpul intubării pe termen lung în spital. Absorbţia de zinc pe cale orală sau intravenoasă ajută la aducerea cantităţii de zinc din organism la nivelul corect. Dar ca regulă, utilizarea zilnică a suplimentelor cu de zinc nu este recomandată.

 

Probabil eficient pentru:

– Reducerea diareei la copiii subnutriţi, sau la copiii care au un nivel scăzut de zinc. Deficienţa severă de zinc la copii este un lucru obişnuit în ţările de dezvoltare.

– Tratarea bolii Wilson, o maladie genetică rară.

 

Posibil eficient pentru:

– Descreşterea duratei răcelii, când este luată pe gură sub formă de pastile. Totuşi, utilizarea zincului sub formă de pastile sau ca spray nazal nu pare să ajute la prevenirea răcelilor.

– Absorbţia de zinc pe cale orală sau prin aplicarea pe piele sub formă de unguent care conţine şi eritromicină pare să ajute la curăţarea pielii de acnee.

– Osteoporoza. Nivelul scăzut de zinc pare să fie legat de săderea masei osoase. Un supliment de zinc în combinaţie cu cupru, mangan şi calciu poate de asemenea să descrească pierderea de masă osoasă la femeile care au intrat la menopauză.

– Tratarea unei boli oculare numită degenerare maculară, când este administrat cu alte medicamente. Absorbţia de zinc pe cale orală în combinaţie cu vitamine antioxidante (vitamina C, vitamina E şi beta-caroten) poate încetini înrăutăţirea degenerării maculare legată de vârstă. Nu există informaţii suficiente pentru a şti dacă zincul cu antioxidanţi ajută oamenii cu forme mai puţin avansate de boală maculară sau dacă poate preveni această afecţiune. Suplimentele de zinc singure nu par să fie de folos persoanelor cu boală maculară.

– Tratarea ADHD (hiperactivitate combinată cu deficient de atenţie). Zincul luat pe gură în combinaţie cu tratamentul convenţional poate să reducă puţin simptomele de hiperactivitate, impulsivitate şi problemele de socializare la copiii cu ADHD. Unii cercetători sugerează că zincul este prezent în cantităţi mi mici în sângele copiilor cu ADHD.

– Tratamentul unei boli ereditare numită acrodermatită enteropatică.

– Lepra, zincul fiind utilizat cu alte medicamente.

– Virusul Herpes simplex când preparatele de zinc făcute special pentru piele sunt aplicate direct pe buze sau pe organele genitale.

– Promovarea creşterii în greutate şi diminuarea depresiei la oamenii cu probleme de hrănire precum anorexia nervosa.

– Prevenirea şi tratarea ulcerelor digestive.

– Prevenirea crampelor musculare la persoanele care au nivel scăzut de zinc.

– Tratarea rănilor la picioare la cei cu nivel scăzut de zinc.

– Ca apă de gură sau pastă de dinţi pentru prevenirea tartrului şi gingivitei.

– Vindecarea mai rapidă a arsurilor.

– Prevenirea şi tratarea pneumoniei la copiii malnutriţi din ţările în curs de dezvoltare.

 

Posibil ineficient pentru:

–        Prevenirea cancerului de prostată. Unele cercetări preliminare sugerează că unii bărbaţi ar putea beneficia dacă iau zinc împreună cu alte vitamine şi minerale în prevenirea cancerului de prostată. Dar alte cercetări sugerează că absorbţia de zinc poate creşte riscul de a face cancer de prostată şi poate să crească şi probabilitatea de a muri de cancer de prostată.

–        Boli de piele precum eczema, psoriazisul sau pierderea părului.

–        Diverse tipuri de artrită.

–        Prevenirea sau tratarea cataractei.

–        Malaria la copiii subnutriţi.

–        Tinnitus (zgomot în urechi).

–        Prevenirea răcelii.

 

 

 

Author Description

romaniapress

No comments yet.

Join the Conversation