Ritual păgân în Ardeal, de Dragobete

Dragobetele a fost sărbatorit într-un fel aparte, în comunitățile de momârlani, din Valea Jiului! Sub patronatul Dragostei, tradiția de Dragobete, în Ardeal, ne duce cu gândul direct la obiceiurile Contelui Dracula. 
    

Considerați urmașii dacilor, momârlanii sunt țăranii de la munte, din depresiunea Văii Jiului. De aici începe Ardealul, iar tradițiile moștenite din bătrâni sunt cu totul altele față de celelalte zone ale țării. Tinerii momârlani, de Dragobete, săvârșesc un ritual străvechi, păstrat cu sfințenie, și anume ritualul înfrățirii între băieti, precum și cel al înfrățirii între fete.

De asemenea, de Dragobete, tinerii care au un respect deosebit pentru persoanele mature le pot cere să le fie părinți de cruce. 
Ritualul înfrățirii între tineri se desfășoara în zorii zilei, într-un anumit loc, ținut secret. Pe de altă parte, părintii de cruce se aleg printr-o slujbă religioasă, în fața preotului. 
    Dorel Călina, binecunoscut printre oamenii locului,  declară ca „Acest obicei este moștenit din vremuri străvechi și creează o legatură și un respect între cei care se înfrățesc. Tradiția se ține și de Crăciun, Paște și alte sărbători.” Pentru ritualul înfrățirii, tinerii, îmbrăcați în straie de sărbătoare se adună în cete și își crestează, cu un cuțit, brațul stâng, în formă de cruce. Apoi își unesc brațele fix pe tăietură, iar mai apoi sug puțin sânge unul de la celălalt.

Ritualul aminteste mai degrabă de Contele Dracula, dar tinerii susțin că nu există o asemănare cu cea a vampirilor, tradiția doar pecetluind legătura între frații de cruce.
Ritualul înfrățirii, din Valea Jiului, pune deopotrivă sacrul cu profanul, iar tinerii devin frați de cruce sau surori de cruce.

Băieții și fetele sunt convinși că legământul pe care îl fac este sfânt și nu se va desface până la moarte.
Odată încheiat acest ritual pagân, flăcăii și fetele merg în pădure, pe malul unui pârâu și aruncă în apă buchete de flori, prin acest gest sfințind legătura dintre ei. De Dragobete, în comunitățile de momârlani din Valea Jiului, cuplurile care vor să se căsătorească în perioada următoare își fac cunoscută intentia, sărutându-se în fața oamenilor.

Dana Șerbănescu

Author Description

romaniapress

No comments yet.

Join the Conversation