Adrian Iovan, reloaded

Fostul soţ al Romaniţei Iovan, pentru că aşa a devenit pilotul Adrian Iovan celebru, a ucis acum vreo şapte ani un om. De ce? Pentru că-i sărise în curte şi, din curte, ţup!, în casă. Şi ar mai fi un motiv, dar e prea telenovelistic şi, la vremea respectivă, nu s-a probat. Fapt e că Adrian Iovan, fără să-i fie pusă viaţa în pericol – el ştia asta foarte bine – a omorât un om. Nu din răzbunare, cum umblă zvonul, ci în legitimă apărare. Cazul a fost cercetat, iar protagonistul a scăpat cu faţa atât de curată, încât a început să apară prin tabloide şi să fie din ce în ce mai des invitat pe la televizor.

Toate bune şi frumoase: casa, casă şi nevasta, nevastă… până la un puct. După care, singur şi profesionist într-ale aviaţiei, a continuat să-şi dea cu părerea pe varii teme, la fel de vizibil în tabloide şi pe micul ecran. Sunt însă unul dintre foarte mulţii români care se întreabă cum de cineva care a omorât un om – fie şi în legitimă apărare – poate trăi fără nicio mustrare de conştiinţă şi cu un zâmbet neşters pe chip. Chiar dacă ai crede povestea cu hoţul împuşcat pentru că a fost prins în miez de noapte în casa unei familii cinstitite, e greu de imaginat cum de cel care l-a împuşcat nu are nici cea mai mică părere de rău că a fost nevoit să facă un gest extrem. De aici începând, putem crede o asemenea persoană e capabilă chiar de mai mult: adică să prindă, cum se zice despre animalele sălbatice, gustul sângelui. Şi, când se iveşte ocazia, să omoare din plăcere. Just for fun.

Ştire: “Pilotul Adrian Iovan, fostul soţ al creatoarei de modă Romaniţa Iovan, este cercetat penal de poliţiştii ilfoveni pentru uz, fără drept, de armă letală, după ce azi a împuşcat un câine cu una din cele două puşti pe care le deţine, potrivit unor surse judiciare.” Iaca, s-a ivit ocazia. Celebrul Adrian Iovan, probabil din lipsă de pretexte pentru o ţintă umană, s-a mulţumit şi cu un câine. Pe care l-a împuşcat reglementar cu o armă deţinută, cu siguranţă, legal (în caz că mai dă vreunul să-i intre în casă noaptea, să-l jefuiască). N-am văzut nicio ştire care să spună că bietul animal a sărit să-l muşte. Aşadar, legitima apărare nu mai poate fi invocată. Ce rămâne? Împuşcatul de plăcere, vânătoarea, gustul sângelui. Just for fun.

În ceea ce mă priveşte, aştept cu sufletul la gură finalul cercetării penale. Tare mi-e teamă că “doar pentru un câine nu trebuie făcută atâta tevatură”… Tare mi-e teamă că şi de data asta celebrul Adrian Iovan va fi exonerat de vină. Nimic personal. Pentru mine, Adrian Iovan este doar un nume pe care îl folosesc metonimic – parte pentru întreg – pentru toţi (din ce în ce mai mulţi, prea mulţi) cei care azi îşi permit să considere că România este la cheremul lor.

Marina Roman

Author Description

romaniapress

No comments yet.

Join the Conversation