ARCUB, hotie pe fata !

Asa cum se autodeclara, ArCuB e singura institutie publica din Romania de intermediere intre Primaria Municipiului Bucuresti si institutiile culturale care activeaza in Bucuresti.
“ArCuB a fost înfiinţat în anul 1996, fiind un serviciu public de cultură aflat sub autoritatea Consiliului General al Municipiului Bucureşti. ArCuB este singura instituţie de acest fel din România care are rolul de punte între autoritatea locală şi societatea civilă, proiectele culturale pe care le realizează având o importantă componentă socio-educativă. (….) Implicarea ArCuB în realizarea proiectelor culturale este, în primul rând de ordin financiar, prin subvenţia acordată de Consiliul General al Municipiului Bucureşti, oferind de asemenea şi suport logistic.” ( http://www.arcub.ro/about.php )

 
Se stie ca, de-a lungul timpului s-a conturat un conflict mocnit intre Directia de Cultura a PMB si ArCuB privind impartirea atributiilor si a bugetului, fara a se intelege gresit ca bugetul era cel referitor la proiectele culturale, ci mai degraba la bugetul de functionare al institutiei in sine – salarii, prime etc.
Inca de la inceputuri, ArCuB a dublat activitatea Directiei de Cultura a Primariei Municipiului Bucuresti (PMB), a dublat bugetul acesteia cu costurile de personal si administrative, reusind astfel, sa prejudicieze bugetul pentru cultura, si asa mic, al Bucurestiului. E de ajuns de spus ca ArCuB-ul are peste 20 persoane angajate, la care se adauga celelalte costuri de intretinere a birourilor si sediului ArCuB etc.
Sustinuta de Cotroceni, Mihaela Paun, director ArCuB, a reusit de-a lungul anilor sa ramana intangibila. De asemenea, pe baza aceleiasi sustineri a reusit sa obtina din bugetul Primariei Generale fonduri suplimentare pentru ArCuB, pe care sa le foloseasca nu pentru politici culturale, asa cum e menirea institutiei, ci pentru evenimente care sa-i asigure beneficii de imagine si/sau financiare la nivel personal.

 
Astfel, aceste fonduri au fost folosite pentru campanii de imagine pentru presedintele Basescu (vezi editii de Revelion incepand cu 2004, cand Basescu adreseaza mesaje multimii din Pta. Universitatii, impartind sampania cu sotul Mihaelei Paun, aflat de fiecare data ca prezentator pe scena), fie pentru cofinantarea unor evenimente culturale, caz in care organizatorii trebuiau “sa aiba grija” ca procente din suma finantata de ArCuB sa se reintoarca catre directoarea institutiei / sotul acesteia prin “drepturi intelectuale” – obligatia sa angajeze ca regizor / actor pe sotul acesteia Tiberiu Paun, respectiv firma Total Business Production ( TB Production ) sau Asociatia Eveniment, detinuta de acestia.
Astfel, intre proiectele ArCuB, 90% sunt ocupate de proiecte de teatru, in care se pot verifica foarte simplu avantajele si privilegiile acordate sub o forma sau alta sotului Mihaelei Paun (Tiberiu Paun) si companiei la care dna. Paun este asociata TB Production SRL, respectiv membru al Asociatiei Eveniment, precum si sotului directoarei adjuncte Irina Halina Cornisteanu (Silviu Biris), acestia fiind angajati in proiecte.

 
Pentru ca a devenit o situatie de neacceptat si pentru ca exista numeroase persoane si proiecte care au suferit de pe urma acestei institutii, respectiv a deciziilor luate doar pe baza de interes financiar si nepotism ale directoarei Mihaela Paun, s-a creat pagina de facebook ArCuB = HOTIE, pe care sunteti invitati sa va lasati parerile.
De mentionat intre reusitele finaciare de cand a devenit director ArCuB ale doamnei Mihaela Paun & sotului: un apartament intr-un ansamblu rezidential in zona ultracentrala din Bucuresti, o vila in Snagov, sume crescute de 40 ori in contul bancar, peste 150.000 Euro incasari anuale din “drepturi intelectuale” etc.
Probabil ca vor fi unii dintre dumneavoastra care vor spune ca Romania sufera de probleme mult mai grave. Sunt de acord, dar in acelasi timp cred ca daca fiecare dintre noi am incerca sa aducem atentiei opiniei publice si sa rezolvam probleme si subiecte care macina societatea romaneasca la baza ei, poate ca ar exista sansa unei societati mai curate si am recastiga demnitatea si increderea ca lucrurile pot functiona normal in viata de zi cu zi si in Romania.

Marian Popescu

Author Description

romaniapress

No comments yet.

Join the Conversation