Călugării Shaolin – nutriționiştii de azi

Vestiții Călugări Shaolin, recunoscuți în întreaga lume pentru precisa practicare a artelor marțiale, au o hrană conformă cu  recomandările nutriționiştilor de la Harvard!

Închinătorii lui Buddha sunt celebri şi pentru regulile stricte pe care le urmează în privința celibatului și a regimului alimentar, cunoscut drept dieta de la Templul Shaolinilor.

Nutriționiștii de la Institutul de Sănătate Publică Harvard au descoperit că dieta shaolinilor reduce riscul apariției diabetului, hipertensiunii, bolilor de inimă sau cancerului și prelungeşte viața.

Meniul călugărilor de la Templul Shaolin, este vechi de 1.500 de ani!

Micul dejun Shaolin

Un călugăr shaolin mănâncă dimineața o supă de fasole, numită ”cele opt comori”. Aceasta conține tipuri boabe, de fasole, de cereale și oleaginoase: fasole roșie, semințe de pin, nuci, alune de pământ, orez, păducel, curmale roșii de China și mei. Toate aceste ingrediente sunt acoperite cu apă și lăsate la fiert. Shaolinii cred că preparatul contribuie la sănătatea organelor.

Prânzul Shaolin

Shaolinii iau prânzul la ora 11.30. Acesta e format din brânză tofu prăjită cu puțin ulei și orez fiert, cu o garnitură din 6 sau 7 tipuri de legume.

Shaolinii nu folosesc la gătit niciun fel de condimente, nici măcar usturoi. Ei cred cu tărie că orice astfel de ingredient le susictă emoțiile. Este servit ceai sau apă simplă care, după călugări, contribuie la îmbunătățirea digestiei.

Cei care vor să țină această dietă sunt sfătuiți să folosească orez brun, datorită fibrelor numeroase. Dacă preferați legumele gătite, cel mai indicat este doar să le sotați, evitând să le gătiți prea mult.

Cina Shaolin

Masa de seară constă în carbohidrați: tăiței de orez cu pâine făcută din cereale integrale sau din orez negru. Alcoolul este interzis în orice moment al zilei, în dieta shaolinilor.

Shaolinii sunt vegetarieni, singura categorie care are voie să consume produse animale, cum ar fi carnea, sunt călugării shaolin războinici. Aceștia se antrenează zilnic în artele marțiale și sunt singurii care nu depun jurămintele budiste. (D.B.)

2

Author Description

romaniapress

No comments yet.

Join the Conversation