Cum l-au păcălit pe „Naşul” Iliescu „mireasa” Năstase şi „mirele” Miron Mitrea

Abilitatea lui Ion Iliescu, care visa înfiinţarea unui partid mai puternic decât PCR-ul , avea în conştiinţă faptul că, pentru a-şi pune în valoare intenţiile, forţa unui partid nu este suficientă fără aportul unor forţe populare organizate într-o structură civilă, dar condusă de un om trimis de el şi controlat de partid.

Comunistul instruit la Moscova care striga în balconul CC al PCR că Ceauşescu a întinat idealurile Comunismului cunoştea şi funcţionarea statului de drept, capitalist, pe care o studiase în „Capitalul” lui Marx.

Aşadar, ştia că statul de drept funcţionează susţinut din spate, ca atare partidul înfiinţat de el trebuie susţinut de o formaţiune civilă, fie ea ONG sau Sindicat.

Variantă a doua i-a surâs, lesne de înţeles pentru ce…!

A ales în scurt timp omul potrivit pentru a face o confederaţie sindicală (iar unii chiar susţin cu argumente că scenariul a fost pregătit cu mult timp înainte în laboratoarele FSN), pe farsorul şi trădătorul mişcării sindicale de astăzi, Miron Mitrea – zis şi Mitrea „Manivelă”.

Cine era Mitrea? Un purtător de vestă şi pălărie neagră cu borul mare ca la Târgu Secuiesc, care s-a trezit în Bucureşti şef de garaj auto, după ce a absolvit TCM, cu mare greutate.

După ce Confederaţia „Frăţia” a fost făcută cu toţi trepăduşii pe care înainte de 1989 nu îi băga nimeni în seamă, dl Miron Mitrea a început să joace rolul de lider de sindicat, antrenând, după cum se ştie, toate basculantele şi camioanele de prin garaje la luptă în faţa Guvernului.

Scopul era unul singur: atragerea cât mai multor susţinători pentru a forţa „dreptatea socială”.

După ce Confederaţia „Frăţia” ajunge la un număr considerabil de membri, dl Mitrea (stindardul PDSR) pune la cale, în taină, cu mai-marii partidului, modalităţi de a pune mâna pe patrimoniul fostului  UGSR, condus de omul credibil al foştilor cotizanţi, Victor Ciorbea.

Soluţia a fost una singură, fuziunea, iar ca să nu bată la ochi intenţia, a fost de acord ca Ciorbea să preia conducerea noii confederaţii, iar el să rămână preşedinte executiv.

Scena discursului de la Congresul de fuziune îmi vine şi acum în minte: Miron Mitrea, cocoţat la tribună, a făcut afirmaţia că „el s-a însurat, nu s-a măritat”, în sensul că el va conduce din umbră noua structură sindicală şi nu „procurorul” Ciorbea. Şi a avut dreptate!

După ce Mitrea s-a văzut cu şapte bodyguarzi  în escortă şi cu sacii de valută pe mână, a început dezmăţul.

Primul lucru pe care l-a făcut a fost înlăturarea, prin orice fel de mijloace, a dlui Victor Ciorbea şi racolarea în structura Confederaţiei a tot ce se declara adept al PDSR. Concomitent cu aceasta, Mitrea declară pe faţă aderarea sa şi a structurii pe care o conducea la idealurile PDSR, motivând că „intenţia sindicală se suprapune cu politica socială a PDSR”.
Urma ca dl Ion Iliescu să fie convins că Miron Mitrea este omul potrivit pentru ca această asociere să fie de lungă durată.

Copilul staffului comunist de mâna a doua, dl Adrian Năstase, urmează politica partidului şi îl invită, precum o domnişoară virgină, pe dl Mitrea la o partidă de vânătoare, pentru a pregăti ritualul botezului de la Cotroceni cu „Naşul” Ion Iliescu.

„Mirele”, impresionat de duioşia şi siguranţa „Miresei”, se consideră pregătit să meargă în faţa „Naşului” Iliescu pentru a lua binecuvântarea.
Ajuns la Cotroceni, dl Mitrea îl asigură pe dl Ion Iliescu că structura sa sindicală are cca 2,6 milioane de membri (deşi numărul real era de cca 700.000), urmând ca aceştia să susţină necondiţionat PDSR prin înscrierea membrilor de sindicat în partid.

Ion Iliescu muşca din momeala lui Mitrea, pusă în cârlig de Adrian Năstase, şi iată cât de simplu Miron Mitrea ajunge secretar general al PSDR şi ulterior, chiar vicepreşedinte.

Odată ajuns Miron Mitrea în stafful PSDR, trebuia să-şi găsească o persoană de încredere căreia să-i lase pe mână confederaţia.

Cine este acest personaj şi ce instrucţiuni a primit de la Mitrea veţi afla în episodul următor.

Vasile Păduraru

Author Description

romaniapress

No comments yet.

Join the Conversation