Cutremure puternice în serie în Italia

Un nou cutremur cu magnitudinea de 5,3 grade pe scara Richter a zguduit azi, la orele locale 13:00 (11:00 GMT) regiunea Emilia Romagna, din nordul Italiei, unde cu doar câteva ore în urmă se produsese un seism de 5,8 grade soldat cu cel puţin zece morţi.

Potrivit datelor preliminare oferite de Institutul naţional de geofizică şi vulcanologie (INGV), noul cutremur s-a produs la o adâncime de numai un kilometru, informează AFP.
Seismul, cu o durată foarte mare, s-a simţit în birourile serviciului de protecţie civilă din provincia Modena, care au fost evacuate.
Cel mai recent bilanţ al seismului cu magnitudinea 5,8 grade produs marţi în nord-estul Italiei în provincia Modena, regiunea Emilia-Romagna, consemnează cel puţin zece morţi şi mai mulţi răniţi, transmite France Presse.
Trei oameni au murit în localitatea San Felice sul Panaro, unde s-a prăbuşit o fabrică, doi în satul vecin Mirandola, unul la Concordia şi un altul la Finale, a precizat comandantul carabinierilor din Modena, Salvatore Iannizzotto. Potrivit acestuia, preotul din Rovereto di Novi a decedat, dar nu ştie încă din ce cauză.
O femeie a decedat şi la Cavezzo, sub ruinele unei fabrici de mobilă, a zecea victimă fiind preotul bisericii din Carpi, rănit mortal de prăbuşirea unei părţi a edificiului.
Cutremurul a provocat panică printre locuitori, după ce un seism cu magnitudinea de 6 grade a zguduit aceeaşi regiune în dimineaţa zilei de 20 mai. Şapte oameni au murit atunci şi sute de clădiri s-au prăbuşit, lăsând în urmă mii de sinistraţi.
“Situaţia este foarte gravă, avem numeroşi răniţi şi mai multe persoane care au suferit contuzii”, a declarat primarul din Concordia, Carlo Marchini.
La Mirandola, unde mai multe biserici au fost grav avariate, un muncitor a fost scos de sub dărâmăturile unui atelier.
Potrivit Institutului naţional de geofizică şi vulcanologie (INGV), seismul s-a produs la ora 07.00 GMT, la o adâncime între 5 şi 10 km, şi a fost urmat de mai multe replici, dintre care cea mai puternică, de magnitudinea 4,7, a avut loc la ora 08.30 GMT.

Seismul a fost simţit în toată regiunea central-nordică a Italiei, precum şi în Toscana. Autorităţile au evacuat şcoli şi alte clădiri publice până în Val d’Aosta /nord-vest/. La Bologna, circulaţia feroviară a fost întreruptă spre Verona, Milano, Mantova şi Modena.
Serviciile de pompieri şi de protecţie civilă au fost inundate de apeluri, iar comunicaţiile telefonice au fost perturbate în orele care au urmat seismului. Din motive de prevedere, cei 3.000 de angajaţi ai uzinei Ferrari de lângă Modena au fost trimişi acasă.
“Garantez că statul va face tot ceea ce trebuie şi tot ceea ce se poate face în cel mai scurt timp pentru a asigura revenirea la o viaţă normală în această regiune importantă pentru Italia”, a declarat premierul Mario Monti, prezentând condoleanţe familiilor victimelor.
Preşedintele Giorgio Napolitano şi-a exprimat solidaritatea cu populaţia afectată, iar protecţia civilă a organizat o celulă de criză pentru gestionarea situaţiei.
După seismul din 20 mai, urmat de 417 replici până luni, guvernul a decretat stare de catastrofă naturală în această regiune şi a alocat 50 milioane de euro pentru primele operaţiuni de asistenţă. AGERPRES

Author Description

romaniapress

No comments yet.

Join the Conversation