De ce este cancerul o boală atât de întâlnită?

Sute de mii de oameni sunt diagnosticaţi cu cancer în fiecare an în Marea Britanie. Nu este vorba de o singură boală; există peste 200 de tipuri diferite, fiecare cu propriile-i simptome, metode de diagnostic şi de tratament.
Punctul zero al cancerului este atunci când celulele din corpurile noastre încep să se reproducă în afara oricărui control, formând celule noi, anormale. Aceste celule anormale formează, la rândul lor, umflături, cunoscute sub numele de tumori.
Dacă celulele din aceste tumori nu se pot răspândi, atunci tumorile sunt benigne. Ele nu sunt canceroase şi pot fi, de obicei, eliminate.
Dacă, în schimb, celulele sunt capabile să invadeze ţesuturile şi organele sănătoase din apropiere sau să se răspândească în corp prin sânge sau sistemul limfatic ducând la formarea de tumori care cresc, atunci tumorile sunt maligne sau canceroase. Aceste celule canceroase se răspândesc, de obicei, dacă nu se tratează tumora.

Care sunt cauzele cancerului?

Fiecare celulă din corpul nostru conţine ADN. Poartă codul nostru genetic şi conţine instrucţiuni pentru toate acţiunile celulelor.
Dacă ADN-ul din interiorul celulelor este afectat, instrucţiunile merg într-o direcţie greşită. De fapt, distrugerile aduse ADN-ului sau “mutaţiile” cum sunt ele cunoscute, se petrec constant în celulele noastre pe măsură ce ele se divid şi se reproduc. În cea mai mare parte a timpului, celulele recunosc că o mutaţie s-a petrecut şi repară ADN-ul, sau se autodistrug şi mor.
Când un număr de mutaţii se petrec în ADN-ul unei celule, controlul creşterii celulei poate fi pierdut şi celulele nu mor. În loc de asta, ele încep să urmeze instrucţiuni anormale care le fac să se reproducă şi să crească, producând tot mai multe celule mutante – acesta este începutul cancerului.
Mulţi factori precum fumatul sau expunerea excesivă la soare pot provoca afectarea ADN-ului, conducând la o acumulare mai rapidă de mutaţii care conduc la cancer.
O istorie de familie cu cancer poate de asemenea să crească şansele de a face boala, deoarece aceasta înseamnă de obicei că persoana porneşte în viaţă moştenind unele din mutaţiile ADN care duc către cancer.
Chiar când se află în remisie, aceia care au avut boala au o probabilitate mai mare de a o face din nou. În cele mai multe cazuri totuşi, cauza exactă sau secvenţele de evenimente care duc la apariţia cancerului nu sunt cunoscute încă.
Un studiu recent a descoperit că există peste 80 de markeri genetici (gene mutante) care cresc riscul de a face cancer, cancerul ovarian şi de prostată, de exemplu. Oamenii de ştiinţă cred că rezultatele pot duce curând la utilizarea pe scară largă a profilelor DNA pentru aceste cancere, deşi testarea genetică individuală pentru persoanele cu risc ridicat – cum ar fi o istorie clară de familie cu un anumit tip de cancer – este deja utilizată.

De ce este cancerul o boală atât de adesea mortală?

Celulele canceroase sunt capabile să invadeze alte părţi ale corpului, unde se fixează şi cresc formând noi tumori, cunoscute sub numele de depozite secundare – locul iniţial este cunoscut ca tumoarea primară. Celulele se răspândesc pătrunzând în sânge sau în vasele limfatice şi călătorind prin corp.
De exemplu, în cazul în care cancerul de intestine se răspândeşte prin pereţii intestinului, el poate creşte pe vezica urinară. Dacă celulele intră în circulaţia sanguină ele pot călători la distanţă, afectând organe precum plămânii sau creierul. În timp, tumorile vor înlocui ţesutul normal.
Procesul răspândirii celulelor canceroase se numeşte metastază. Odată ce un cancer a început să se răspândească, şansele de vindecare încep să scadă, deoarece este mai dificil de tratat dintr-o varietate de motive.
Cancerul afectează organismul în mai multe feluri. Mărimea tumorii se poate interfera cu organele apropiate sau cu canalele care transportă substanţe chimice importante. De exemplu, o tumoră pe pancreas poate creşte şi va bloca canalul biliar, ducând la icter obstructiv. O tumoare pe creier poate afecta părţi importante ale creierului, ducând la disfuncţionalităţi, crize şi alte probleme de sănătate. Există şi probleme mult mai răspândite precum pierderea apetitului, lipsa energiei, scăderea în greutate sau schimbări ale sistemului de coagulare a sângelui ducând la tromboze venoase adânci.

De ce este cancerul atât de greu de oprit?

Cancerul este o condiţie extrem de complexă. Fiecare tip de cancer este diferit din punct de vedere biologic de alt tip. De exemplu, cancerul de piele este diferit biologic de cancerul de sânge numit limfom, care are şi el numeroase tipuri.
Apoi există diferenţe genetice între oameni şi natura adesea întâmplătoare a mutaţiilor ADN care duc la cancer.
Toate acestea fac atât de dificilă identificarea modului în care anumite celule canceroase se comportă şi estimarea modului în care se vor răspândi şi cum vor afecta organismul. Fără o înţelegere deplină a fiziologie cancerului, e greu să fie puse la punct tratamente eficiente.

Cât de întâlnit este cancerul?

Chirurgia timpurie pentru înlăturarea tumorilor poate da rezultate pozitive. Dar cancerul se poate întoarce dacă rămân celule canceroase în corp. Se poate întoarce şi dacă celule canceroase din tumora primară scapă şi formează tumori microscopice secundare altundeva în corp înainte de efectuarea operaţiei pentru tumora primară.
Iar pentru că celulele canceroase sunt propriile celule ale organismului nostru, multe tratamente menite să le distrugă distrug de asemenea şi celulele sănătoase.
O teorie controversată referitoare la dificultatea răspândirii cancerului este aceea că el are rădăcini în trasăturile antice ale genelor noastre. Profesorul Paul Davies de la Universitatea de stat din Arizona crede că această boală poate utiliza căi încercate şi testate genetic cu un miliard de ani în urmă, mergând până în zorii vieţii multicelulare, când creşterea neregulată a celulelor ar fi fost un avantaj.
El argumentează că această tendinţă a fost suprimată mai târziu de gene mai sofisticate, care se află în stare latentă în toate organismele vii. Cancerul se întâmplă atunci când ceva deblochează aceste căi antice.
Alţi oameni de ştiinţă nu sunt de acord cu această teorie, spunând că acele căi nu puteau supravieţui la milioane de ani de evoluţie.
Un lucru e sigur – genele noastre sunt cheia înţelegerii cancerului şi a tratării acestuia.

Viitorul cercetării în domeniul cancerului

Domeniul cercetării cancerului se îndepărtează de definirea cancerului după locul în care se află în corp, întrucât un tip de cancer de sân  poate avea mai multe în comun cu un cancer ovarian decât cu un alt cancer de sân.
În loc de asta, oamenii de ştiinţă caută mai în profunzime să vadă ce este rău în interiorul celulelor canceroase – o tumoare pate conţine 100000 de mutaţii genetice şi acestea se modifică în timp.
Indicând mutaţiile care pot duce la anumite tipuri de cancer, doctorii speră să personalizeze tratamentul – alegând medicamentul cu cea mai mare probabilitate de a acţiona pe un anumit tip de tumoră.
Oamenii de ştiinţă creează terapii anti-cancer ţintite utilizând ultimele date cunoscute despre cancer la nivel molecular. Aceste tratamente blochează creşterea cancerului interferându-se cu contactele genetice şi moleculele implicate specific în creşterea şi progresia tumorilor.
Experimente clinice care utilizeaz terapia genetică sunt în curs. Acest tratament experimental implică adăugarea de material genetic în celulele unei persoane pentru a lupta cu boala sau pentru a o preveni.

Sursa: www.bbc.co.uk.

Author Description

romaniapress

No comments yet.

Join the Conversation