Exclusivitate | Cu sau fara romani si bulgari pe piata muncii din U.E.?

Astazi, are loc la sediul Parlamentului European de la Bruxelles o importanta dezbatere intitulata “Mobilitatea lucratorilor in cadrul pietei unice, pe timp de criza.Cu sau fara romani si bulgari?”.

Participa  sefii ministerelor Muncii din Romania, Sufina Barbu, Bulgaria, Totyu Mladenov si Polonia,  Radosław Mleczko, dar si europarlamentarii romani, Elena Basescu , Traian Ungureanu si Marian-Jean Marinescu, impreuna cu fostul mare jucator de fotbal  Hristo Stoichkov, Consul onorific bulgar in Barcelona, castigator al Balonului de Aur si Cizmei de Aur si cantautorul Costel Busuioc, castigator al competitiei talentului spaniol-“Hijos de Babel”.
Din partea Parlamentului European vor fi prezenti la dezbatere, Joseph Daul ,Presedintele Grupului EPP si Csaba Õry, Coordonatorul Grupului EPP, Membru al Parlamentului European in Comisia de forta de munca si afaceri sociale.

Societatile de recrutare din Romania sunt reprezentate de Dl. Cristian Nisipasu, fondatorul societatii ARCFORCE Craiova, companie de recrutare si plasare a lucratorilor pe piata fortei de munca a Uniunii Europene.

Referindu-se la obstacolele pe care le intampina, inca, pe piata muncii din Uniunea Europeana, Cristian Nisipasu ne-a declarat urmatoarele : “ Fiecare tara,in afara de Olanda care a primit deja o corectie din partea Comisiei Europene, inclusiv Romania, a avut obligatia sa transpuna Directiva in cadrul specificitatii legislatiei sale nationale si de aici au aparut diferente de interpretare mai ales a criteriilor de eligibilitate a unei firme in tara sa de origine.

Ma refer aici mai ales la faptul ca unele tari considera ca o cifra de afaceri locala de 10% este suficienta (Polonia) pe cand in Romania ni se impune una de 25% pe acelasi tip de activitate, de aceea credem noi ca o armonizare sau o mai clara expunere a criteriilor ar fi mai corecta si mai benefica.

Pe de alta parte Directiva de recrutare 96/71/CE ne impune noua, societatilor suport sa luam in considerare logistica personalului detasat in tara de primire care este o cheltuiala in plus fata de ce au de suportat concurentii nostri locali din tara de primire, aceasta dand nastere la o concurenta neloiala fara sa mai vorbim de notiunea de dumping social de care in nici-un caz nu putem fi banuiti pentru ca personalul nostru pe langa tratamentul salarial egal primeste si gratuitatea locuintei si transportului ceea ce nu se intampla cu un salariat direct la angajatorul din tara de primire (clientul nostru).

Cu toate acestea dupa ce am participat la evaluarea Directivei in luna martie 2010 la colocviul european organizat de Universitatea din Strasbourg in incinta PE la Strasbourg, am avut placuta surpriza sa auzim ca Directiva se liberalizeaza din ce in ce mai mult odata cu acordarea valabilitatii documentului portabil A1 pe doi ani (inainte era vorba de E101 pe un an) de la 1 mai 2010.

Ar fi mai multe de spus in legatura cu acest suport legislativ pe care ne bazam si inainte de 2007 pentru anumite categorii socio-profesionale cum ar fi informaticienii.

Piata detasarii, deci inclusiv a mobilitatii pe piata de munca europeana ,reprezinta oportunitati nebanuite pentru firmele romane si bulgare in sensul ca ele pot folosii excedentul de resurse umane create  acum in situatii de criza, acolo unde s-a instalat o penurie de personal in anumite euro-regiuni, inca puternic industrializate sau care revin cu o politica de relocalizare a activitatilor”.

Daca Uniunea Europeana va intelege ca, fara romani si bulgari pe piata muncii ,nu se mai poate , intr-o economie globalizata , va fi fost atins si scopul acestei reuniuni .

Altfel, vor fi  doar cuvinte frumoase care nu tin de cald romanilor care doresc sa isi castige o paine alba in afara unei Romanii tot mai “negre”.

Sorin Voinea

Cristian Nisipașu, fondator ArcForce-Craiova

Author Description

romaniapress

No comments yet.

Join the Conversation