Exclusivitate | Președintele Frantei somat să oprească “dumping-ul social”

“România Press” a intrat in posesia unei scrisori semnata de Colectivul impotriva « dumping-ului » SOCIAL in Europa,care a fost adresata tuturor cadidatilor la Presedintia Frantei, pentru a-i obliga, intr-un fel sau altul, sa ia masuri dure impotriva dumping-ului social practicat de Franta si alte tari europene fata de muncitorii din domeniul industriei.

Din colectiv fac parte si renumiti avocati romani care lucreaza la Parlamentul European si care il someaza pe presedintele Republicii , Nicolas Sarkozy, sa opreasca “practicile care constau in a inlocui muncitorii din industrie cu mana de lucru detasata, provenita din tari cu un nivel foarte scazut al salarizarii si al protectiei sociale, si pusa la dispozitie de catre anumite societati straine « casute postale ». Gratie acestui sistem, industria carnii germane, de exemplu, se dezvolta pe baza unui cost mediu al lucrului de 6 €/h, fara salariu minim si fara conventie colectiva. Toate acestea distrug locurile de munca in tarile limitrofe ca Franta unde acest cost ajunge la 20 €/h”.

Va redam mai jos, in exclusivitate, scrisoarea deschisa adresata prezidentiabililor francezi, de la care initiatorii asteapta un raspuns pana la data de 2 aprilie 2012.
Sorin Voinea-DELAJIU

Scrisoare deschisa catre Candidat(ul)(ii) la Presedentia Republicii

Doamna, Domnule,

Franta si Europa se gasesc intr-una din crizele economice cele mai grave din istoria acestora. Primele victime ale acestui fenomen sunt muncitorii din domeniul industriei : mai mult de 400.000 de locuri de munca in industrie au fost desfiintate in Franta in ultimii 5 ani.

Printre cauzele acestei situatii este generalizarea a ceea ce numim « dumping social » in afara legii in anumite tari ale Uniunii Europene, care este in mod particular intolerabil. Aceste practici constau in a inlocui muncitorii din industrie cu mana de lucru detasata, provenita din tari cu un nivel foarte scazut al salarizarii si al protectiei sociale, si pusa la dispozitie de catre anumite societati straine « casute postale ». Gratie acestui sistem, industria carnii germane, de exemplu, se dezvolta pe baza unui cost mediu al lucrului de 6 €/h, fara salariu minim si fara conventie colectiva. Toate acestea distrug locurile de munca in tarile limitrofe ca Franta unde acest cost ajunge la 20 €/h.

Colectivul nostru, in care se regasesc sefi ai unor intreprinderi din mai multe sectoare industriale, condamna aceasta grava disfunctionalitate a Uniunii Europene. Recurgerea sistematica la acest interim deghizat in prestare de servicii incalca legislatia sociala comunitara. In acest scop, am depus o plangere pentru nerespectarea Statului pe langa Comisia Europeana. Cerem sa fie pus punct acestor practice ilegale in tarile care le-au transformat in modele de dezvoltare deoarece daunele economice pe care acestea le provoaca sunt numeroase: Organizatia Internationala a Muncii identifica acest subiect ca fiind una din cauzele principale ale crizei europene.

Pana in acest moment, nu a fost facut nimic pentru a distruge aceste practici contrare legislatiei comunitare in pofida sustinerii mai multor responsabili politici de stanga cat si de dreapta, angajati atat la nivel national cat si European si toti semnatarii petitiei lansate in octombrie 2010, incluzand Presedintele Republicii.
In cadrul candidaturii dumneavoastra la Presedentia Republicii, va multumim ca veti formula cele 3 actiuni prioritare in care va veti angaja dupa alegerea dumneavoastra, pentru a pune sfarsit acestui flagel economic si social.

Salariatii din industria franceza asteapta raspunsul dumneavoastra. O sa-l facem public in data de 2 aprilie.

Cu stima,
Colectivul impotriva « dumping-ului » SOCIAL in Europa

 

 

Author Description

romaniapress

No comments yet.

Join the Conversation